ETA i Storbritannien för svenska medborgare: Vad du behöver veta

Svenska medborgare som reser till Storbritannien kommer att behöva ett brittiskt elektroniskt resetillstånd (ETA) från och med 2024.

ETA är ett nytt digitalt resetillstånd som är obligatoriskt för medborgare i länder som kan besöka England, Wales, Skottland och Nordirland utan visum för korta resor. Detta gäller även medborgare i Sverige.

Det kommer att förenkla för de cirka 90.000 svenskar som är bosatta i Storbritannien att resa till Storbritannien för att besöka familj och vänner. ETA gynnar också nästan 80.000 svenskar som besöker Storbritannien varje år för fritid, affärer eller studier.

Den här guiden innehåller all information om ETA i Storbritannien för svenska medborgare, inklusive behörighet, krav, ansökningsprocess och konsekvenser för resan.

Varför införs ETA i Storbritannien för svenska medborgare?

Det brittiska ETA syftar till att förbättra säkerheten vid den brittiska gränsen och ge regeringen mer kontroll och tillsyn över personer som reser in i landet.

Systemet ska bidra till att förhindra illegal invandring, motverka organiserade brottssyndikat och identifiera potentiella hot mot den nationella säkerheten innan de ens anländer till Storbritannien.

ETA är också utformat för att förbättra gränskontrollen och effektivisera invandringsprocessen för i förväg verifierade resenärer med låg risk.

Fördelarna med UK ETA för svenska medborgare

ETA är ett elektroniskt dokument som ger förhandsgranskade icke-visumberättigade medborgare tillstånd att resa till Storbritannien. Det är inte ett visum, så sökande kan hoppa över den komplexa och utdragna anskaffningsprocessen.

För svenska medborgare innebär det brittiska ETA:t bland annat följande fördelar:

Snabb och enkel process

Ansökan om ett ETA i Storbritannien görs helt online och är papperslös. Svenska sökande kan fylla i ansökan på mindre än 20 minuter. De behöver inte heller besöka konsulat eller viseringskontor för en personlig intervju eller för att lämna in handlingar.

Det tar i allmänhet tre dagar att behandla en ETA-ansökan. Resenärer kommer att få beslutet, oavsett om det är godkänt eller avslaget, via den e-postadress de angav.

Om ansökan beviljas kommer ETA att kopplas till det pass som de använde för att ansöka, så det finns ingen anledning att skriva ut det.

Prisvärd avgift

En ETA-ansökan i Storbritannien kostar £10 styck. Priset är jämförbart med liknande digitala resetillstånd som utfärdas av andra länder.

Till exempel kostar det elektroniska systemet för resetillstånd (ESTA) i USA 21 USD (17 GBP).

Australiens elektroniska resetillstånd (ETA) kostar 20 AU$ (10 £), medan Kanadas elektroniska resetillstånd (eTA) kostar 7 CA$ (4 £).

När EU:s kommande system för godkännande av reseuppgifter (ETIAS) är i drift kommer det att kosta 7 euro (6 pund).

Lång giltighetstid

De flesta digitala resetillstånd är giltiga i ett år till fem år eller när det pass som det är kopplat till löper ut.

UK ETA kommer att vara giltigt för flera korta besök under två år. Resenärer behöver bara ansöka om ett ETA vartannat år eller när deras pass går ut, beroende på vilket som inträffar först, inte varje gång de besöker Storbritannien.

Så påverkas svenska resenärer av Storbritanniens ETA-system

För närvarande behöver svenskar inte ett ETA för att resa till Storbritannien.

När systemet öppnas för svenska medborgare 2024 måste de dock ansöka om och få ett godkänt brittiskt ETA innan de reser till Storbritannien.

Det krävs oavsett vilket transportsätt som används, om man anländer med flyg, på ett fartyg (t.ex. som en del av en kryssning) eller över land, t.ex. genom järnvägstunneln som förbinder Storbritannien och Frankrike.

Ett brittiskt ETA är giltigt för följande reseändamål:

 • Korttidsvistelse i mindre än sex månader (180 dagar) för turism, kortare studier, besök hos vänner och familj samt tillåtna affärsaktiviteter och medicinska behandlingar.
 • Korttidsvistelse i upp till tre månader (90 dagar) med visumförmån för kreativa arbetstagare
 • Transitering genom Förenade kungariket (dvs. byte av flygplan), oavsett om man passerar genom Förenade kungarikets gränskontroll eller inte

ETA-riktlinjer för berättigande för svenska medborgare

För att vara berättigad till ett ETA måste svenskar uppfylla följande villkor:

 • Vara medborgare i ett land som har visumfrihet med Storbritannien. Sverige finns med på listan över länder vars medborgare behöver ett ETA för att resa till Storbritannien.
 • Ha ett biometriskt pass som är giltigt i minst sex månader efter det planerade avresedatumet från Storbritannien.
 • Ingen avsikt att stanna, arbeta eller studera i Storbritannien längre än sex månader.
 • Inget brottsregister och inga tidigare överträdelser av immigrationsreglerna i Storbritannien eller på annat håll.

Alla resenärer, inklusive barn och spädbarn, behöver ett ETA innan de reser till Storbritannien. Föräldrar och vårdnadshavare kan ansöka om ETA för deras räkning.

Personer som tidigare har brutit mot immigrationsreglerna, dömts för brott eller suttit fängslade i mer än 12 månader i Storbritannien eller någon annanstans kan nekas ETA. Dessa resenärer bör överväga att skaffa ett brittiskt visum istället.

Svenska medborgare som planerar att stanna i Storbritannien i mer än sex månader eller för att arbeta kommer fortfarande att behöva ett lämpligt brittiskt visum. Det nya ETA-systemet påverkar inte dessa resenärer. Ansökan och handläggning av visum för Storbritannien kommer också att förbli oförändrade.

Krav på ETA-ansökan i Storbritannien för svenska medborgare

Svenska medborgare som är berättigade till ett brittiskt ETA måste uppfylla följande krav för ansökan:

 • Ett giltigt biometriskt pass utfärdat av Sverige, vars medborgare inte behöver visum för att resa till Storbritannien för kortare resor.
 • Ett nytaget digitalt passfoto
 • En giltig e-postadress
 • En fungerande elektronisk betalningsmetod, t.ex. kredit- eller betalkort, Apple Pay eller Google Pay

Så här ansöker du om ETA i Storbritannien

Svenska medborgare kan ansöka om ett brittiskt ETA via den officiella brittiska regeringens webbplats eller app.

Ansökningsprocessen för UK ETA är helt online och papperslös, så det är inte nödvändigt att besöka konsulat eller viseringskontor. Det tar bara några minuter att slutföra när alla nödvändiga dokument och uppgifter är klara.

Nedan följer en steg-för-steg-guide om hur svenskar kan ansöka om ett ETA.

1. Ladda upp eller ta ett foto av det pass du ska använda för att resa till Storbritannien.

Se till att du inkluderar bilden och de två raderna med siffror och bokstäver längst ner.

2. Ladda upp ett aktuellt passfoto eller ta en bild med enhetens kamera.

Bilderna ska sparas som en jpeg-fil eller med filändelsen .jpg. Barn som är nio år eller yngre behöver inte ladda upp ett passfoto.

3. Fyll i alla obligatoriska uppgifter.

Dessa inkluderar personuppgifter (t.ex. namn, födelsedatum), passuppgifter, anställningsuppgifter, hemadress och kontaktuppgifter.

4. Svara på frågor om säkerhet och behörighet.

Precis som alla andra brittiska besökare måste svenska ETA-ansökningar sanningsenligt avslöja brottsregister, tidigare invandringsbrott och eventuella kopplingar till eller medlemskap i olagliga eller olagliga grupper eller organisationer.

5. Betala för den brittiska ETA-ansökan online.

En ETA-ansökan i Storbritannien kostar £10 styck. För att skicka in ansökan måste du betala avgiften online med ett kredit- eller betalkort, Apple Pay eller Google Pay.

När du har fyllt i UK ETA online-ansökan får resenärerna en bekräftelse via den e-post som de angav.

Tips för att ansöka om ETA i Storbritannien

Att ansöka om ett ETA är enkelt, men det finns fortfarande utrymme för fel. För att undvika vanliga misstag bör du följa dessa riktlinjer för en snabb och effektiv UK ETA online-ansökan.

 • Skicka med eller ta tydliga foton av hög kvalitet på ditt pass och dig själv. Se till att bilderna uppfyller specifikationerna för passfoto och är i fullfärg utan filter eller effekter.
 • Se till att du anger korrekta uppgifter och är så noggrann som möjligt. Om du lämnar falska eller felaktiga uppgifter eller till och med undanhåller information kan det leda till förseningar eller att din ansökan avslås.
 • Kontrollera i förväg om din betalningsmetod fungerar och om du har tillräckligt med pengar för att betala för ansökan online.
 • Var noga med att granska och dubbelkontrollera de uppgifter du angett i din ETA-ansökan innan du skickar in den.

Efter att ha lämnat in den brittiska ETA-ansökan kan resenärer inte längre ändra eller dra tillbaka den. Om svenska resenärer behöver korrigera enkla misstag i sin ETA-ansökan kan de snabbt göra detta genom att skicka in ansökan på nytt och betala avgiften igen.

Behandling och mottagande av ETA för svenska medborgare

Vid mottagandet av en brittisk ETA-onlineansökan kommer systemet att dubbelkontrollera de uppgifter som lämnats mot flera säkerhetsdatabaser i Storbritannien och världen för att kontrollera om den sökande är kvalificerad för ett ETA.

Sökande får vanligtvis ett beslut om sin ETA-ansökan via den angivna e-postadressen inom tre dagar (72 timmar).

Många resenärer får ett beslut inom några timmar efter att de skickat in sin ansökan. För vissa ansökningar kan det dock ta mer än tre dagar att få ett beslut.

Svenska medborgare rekommenderas att ansöka om ett brittiskt ETA innan de bokar sin resa till Storbritannien för att förhindra förseningar eller andra problem.

Om en ETA-ansökan avslås kan den sökande välja att fylla i ett nytt ETA-ansökningsformulär och betala avgiften igen. Detta rekommenderas dock endast om de kan fastställa orsaken till det ursprungliga avslaget och ta itu med det innan de gör det.

Att nekas ETA innebär inte att den sökande förbjuds att resa till Storbritannien. Alternativet till en ETA i Storbritannien är en lämplig brittisk visering: en vanlig besöksvisering, en tillfällig arbetsvisering eller en transitvisering.

Att få visum är dock en mer komplicerad och längre procedur, så resplaner bör justeras i enlighet med detta.

Resa med en ETA från Storbritannien

Ett brittiskt ETA är digitalt kopplat till en persons pass. Det är giltigt i två år och medger flera korta besök på upp till sex månader per besök.

Svenska resenärer måste ansöka om ett nytt ETA efter två år eller när passet går ut, beroende på vilket som inträffar först, för att fortsätta få resa till Storbritannien.

Avresa till Förenade kungariket

Eftersom det är ett elektroniskt dokument behöver svenska resenärer inte ta med sig en fysisk kopia av sitt ETA.

Men de kan ändå skriva ut det och ha med sig en papperskopia eller vara beredda att visa e-postmeddelandet med ETA-beslutet i inkorgen vid oförutsedda omständigheter.

För resenärer med flera pass, se till att resa till Storbritannien med det pass som används i ansökan.

Innan ombordstigning på flygplan, fartyg eller tåg kommer transportörerna att kontrollera om resenärerna har rätt tillstånd att resa genom att skanna deras pass.

Flygbolagen kommer endast att tillåta ombordstigning för svenska resenärer som kan uppvisa ett giltigt brittiskt ETA eller visum.

De som fortfarande väntar på beslut om sina ETA-ansökningar kommer inte heller att tillåtas ombordstigning.

Ankomst till Storbritannien

Ett ETA garanterar inte in resa till Storbritannien. Vid ankomsten måste svenska medborgare med ett godkänt brittiskt ETA fortfarande lämna in sina identitetshandlingar till UK Border Force eller passera genom en elektronisk passport (eGate), om en sådan finns.

Var beredd att på begäran uppvisa bevis på vidare resa. Detta innebär vanligtvis att du måste visa upp en biljett för att lämna Storbritannien inom sex månader efter ankomsten.

På begäran måste svenska resenärer också visa bevis för att de har tillräckligt med pengar för att försörja sig under hela vistelsen i Storbritannien och under hemresan.

Resenärer med ett giltigt ETA kan fortfarande nekas inresa till Storbritannien om de inte klarar en gränskontroll eller uppfyller andra inresevillkor.

Efter att ha passerat gränskontrollen kan svenska medborgare med ett godkänt ETA resa fritt mellan Storbritanniens fyra delstater: England, Skottland, Wales och Nordirland.

Svenska besökare kan använda alla transportmedel inom Storbritannien, till exempel tåg, färjor och lokala flyg. Innan de går ombord på en färja eller ett inrikesflyg inom Storbritannien behöver de bara visa upp en ID-handling, vanligtvis ett pass eller körkort.

Viktig anmärkning: En ETA från Storbritannien är inte giltig i Irland eller andra europeiska länder.

Ett ETA från Storbritannien ger inte rätt till inresa till Irland och andra europeiska länder. Storbritannien är inte medlem i Europeiska unionen eller Schengens gemensamma resezon.

Sverige är medlem i EU och ingår i Schengenområdet. Som EU-medborgare kan svenska medborgare resa fritt inom Schengenområdet.

Svenskar som besöker Irland eller andra europeiska länder måste dock kontrollera inresekraven i destinationslandet innan de bokar sin resa.

Resenärer kan kontrollera UK ETA FAQ-sidan för mer information.