ETA i Storbritannien för medborgare i Liechtensteiner: En komplett guide

Om du planerar att besöka Storbritannien kommer du att behöva lära känna landets nya ETA-system från och med 2023. Detta nya system innebär att många besökare, inklusive Liechtensteinare, måste ansöka om tillstånd att besöka Storbritannien i form av ett ETA. I den här guiden kan du läsa om hur systemet fungerar och hur du ansöker om ett ETA för Liechtensteiner.

Vad är UK ETA för Liechtensteiner-medborgare?

Storbritanniens nya ETA-system lanseras 2023 och ska vara helt infört i slutet av 2024. Ett ETA, som står för Electronic Travels Authorisation, är ett tillstånd som krävs för inresa till Storbritannien. För dem som har erfarenhet av att resa till USA förväntas det brittiska ETA-systemet likna det amerikanska ESTA-systemet (Electronic System for Travel Authorization) som krävs för att få tillträde.

Storbritanniens ETA lanserades som en del av landets nya Nationality and Borders Bill. Detta nya lagförslag är avsett att stärka Storbritanniens gränssäkerhet, bättre kontrollera antalet invandrare och digitalisera landets gräns för kontaktlös åtkomst. För besökare från Liechtensteiner innebär detta att en ansökan måste fyllas i före ankomsten till Storbritannien.

De nya ETA-reglerna berör totalt 92 länder, inklusive alla EU-länder utom Irland och EES-länder som Liechtenstein. Dessa länder behöver inget visum för att resa till Storbritannien och får besöka landet i upp till 180 dagar för kortare vistelser, t.ex. turist- eller affärsresor.

Hur kommer det nya ETA-systemet att påverka Liechtensteins medborgare?

De nya ETA-reglerna innebär ett extra steg i planeringsprocessen vid besök i Storbritannien. Liechtensteinare kan inte längre besöka Storbritannien utan ETA genom att helt enkelt anlända till gränsen. Istället måste de planera sin vistelse i förväg genom att fylla i och ta emot ett ETA före avresan. Utan ETA kommer personen att nekas inresa i landet. Detta gör det svårare att resa till Storbritannien än inom EU och Schengenområdet. Ett pass krävs nu också för inresa till Storbritannien tillsammans med ett ETA, där endast ett nationellt ID krävdes fram till 2021.

Även om en ETA nu måste fyllas i före ankomsten, behöver Liechtensteinare inte lämna in en viseringsansökan. Istället är ETA ett snabbt onlineformulär som kräver grundläggande information och passuppgifter. Inga fysiska dokument eller personliga besök på konsulatet krävs för ett ETA. De som planerar en längre vistelse i Storbritannien eller ska gifta sig, bosätta sig eller börja arbeta måste ansöka om visum.

Ansökan om ETA i Storbritannien för Liechtensteiner-medborgare

ETA-systemet håller fortfarande på att färdigställas, men de grundläggande kraven har tillkännagivits. För det första har alla förväntade medborgare som nu är berättigade till ett ETA tillkännagivits. Detta inkluderar cirka 92 nuvarande viseringsfria länder, inklusive Lichtenstein. Ytterligare en lista med krav har publicerats för dem som förbereder en ansökan. Detta kan komma att ändras, eftersom ETA testas under 2023 innan det genomförs fullt ut 2024.

För att ansöka om ett ETA online måste Liechtensteiner göra det via den officiella brittiska portalen. Ansökan är utformad för att fyllas i online på högst 10 minuter. För att påskynda denna process bör den sökande ha följande till hands för input:

– Ett giltigt biometriskt pass utfärdat av ett berättigat land, t.ex. Lichtenstein.
– Ett nytaget digitalt fotografi i passstorlek.
– Personuppgifter, inklusive den sökandes fullständiga namn, födelsedatum, yrke och kontaktuppgifter.
– Syfte och detaljer för researrangemang inom Storbritannien, t.ex. datum.
– Ett kredit- eller betalkort för att betala ETA-ansökningsavgiften.

Ett informationsformulär måste också fyllas i för att bekräfta att den sökande inte har något kriminellt förflutet, inte har begått några immigrationsbrott och inte är medlem (vare sig tidigare eller nuvarande) i en förbjuden grupp eller organisation. Dessa säkerhetsfrågor kan påverka resultatet av ett ETA, och kandidater med ett kriminellt förflutet kan till exempel uppmanas att ansöka om visum istället.

Handläggning av UK ETA för Liechtensteiner-medborgare

ETA beräknas inte ta mer än 10 minuter. Handläggningstiden kan dock ta upp till 72 timmar. Detta innebär att de sökande måste avsätta tillräckligt med tid för att ansöka om och få sitt ETA innan de reser. Den sökande kommer att meddelas via e-post när den beräknade ankomsttiden har bekräftats. Förseningar och potentiella avslag kan förekomma, med en överklagandeprocess för det senare. Även om denna handläggningstid inte möjliggör resor samma dag, kan du ansöka om det från var som helst utanför Storbritannien, vilket möjliggör sista minuten-resor.

Oavsett hur den sökande reser in i Storbritannien måste ett giltigt ETA skannas eller visas upp vid gränsen. Transportörer som flygbolag förväntas kontrollera sina passagerare för att se till att de har ett giltigt ETA. Underlåtenhet att uppvisa en ETA kan leda till att passageraren nekas ombordstigning. Vid ankomsten till Förenade kungariket ska ETA-handlingarna skannas vid eGates på flygplatser eller visas upp för gränskontrolltjänsten för dem som reser med färja.

Att resa med UK ETA för Liechtensteiner-medborgare

Ett ETA i Storbritannien för medborgare i Liechtensteiner kommer att vara giltigt för resor i hela Storbritannien, så att de kan resa genom England, Skottland, Wales och Nordirland utan ytterligare pappersarbete. Detta gäller även kronbesittningar som Isle of Man, Jersey eller Guernsey. Resenärer från Liechtenstein uppmanas att läsa UK ETA FAQ för ytterligare information.

Liechtensteinare i Förenade kungariket

Liechtensteinare har visumfrihet i hela Storbritannien och behöver bara ansöka om ett ETA på nätet innan de reser. Storbritannien erbjuder en mängd attraktioner som tilltalar besökare från Liechtenstein, inklusive Tower of London, St Paul’s Cathedral och British Museum, där historiska tryck från Liechtenstein visas. Trots sin lilla befolkning på 38 254 personer reser liechtensteinare ofta till Storbritannien för nöjen och affärer, och Liechtenstein var bland de första som undertecknade Storbritanniens handelsavtal efter brexit.