ETA i Storbritannien för finska medborgare: En komplett guide

Om du planerar att resa till Storbritannien efter 2024 behöver du känna till Storbritanniens nya ETA-system. Inom detta nya system kommer alla medborgare som för närvarande inte behöver visum för att besöka Storbritannien, inklusive finländare, att behöva ansöka om ett ETA innan de reser. Inresa till Storbritannien är förbjuden utan denna ETA. Lär dig hur systemet fungerar och hur du ansöker om ett ETA för finska medborgare i den här guiden.

Vad är UK ETA för finska medborgare

Storbritanniens nya ETA-system kommer att vara i full drift 2024. Ett ETA, som betyder Electronic Travels Authorization, är ett nytt tillståndssystem som fungerar som ett viseringsundantag. Principerna i systemet kan vara bekanta för dem som har erfarenhet av att besöka USA, som har ett liknande ESTA-system (Electronic System for Travel Authorization). På samma sätt har EU, inklusive Finland, sitt eget ESTA (European Travel Information and Authorisation System) för visumfria besökare från länder utanför EU.

I ett försök att stärka säkerheten och helt digitalisera gränspassageprocessen tillkännagavs Storbritanniens ETA-system som en del av en ny lag om nationalitet och gränser. För finska besökare innebär detta ett extra steg online i form av en digital ansökan om ”resetillstånd”.

Denna nya ETA-regel påverkar finländare, bland 91 andra länder, inklusive alla EU-länder, utom Republiken Irland. De som berörs är länder som inte kräver visum för att besöka Storbritannien på en kort vistelse på högst 6 månader. Detta omfattar turist- och affärsresor, liksom familjeåterföreningar, inskrivning vid läroanstalt eller medicinsk behandling. Allt detta är giltiga skäl för att resa in i Storbritannien med ett ETA.

Hur kommer det nya ETA-systemet att påverka finska medborgare?

Det nya brittiska ETA är ett ytterligare steg i reseprocessen. Finländare kan inte längre bara resa in i Storbritannien med ett pass, utan de måste förbereda sig och få ett ETA innan de anländer. Detta kommer att förändra den allmänna rörelsefrihet som finländarna en gång hade. Kort sagt kan finska medborgare inte längre resa in i Storbritannien lika enkelt som de kan resa inom EU.

Finländare behöver fortfarande inte visum för att resa in i Storbritannien. De har laglig rätt att besöka landet i upp till 180 dagar per resa. För vistelser längre än 180 dagar, liksom för finländare som börjar arbeta i Storbritannien, krävs visum. Visumansökan krävs inte för kortare vistelser, men det gör en UK ETA för finska medborgare. Utan ETA kommer finländare inte att tillåtas resa in i Storbritannien.

ETA-ansökan är en onlineprocess som är utformad för att vara snabb och bekväm. Inga fysiska dokument eller personliga besök på konsulatet behövs, enligt nedan.

Ansökan om ETA i Storbritannien för finska medborgare

ETA-systemet är ännu inte färdigutvecklat, men de grundläggande principerna är kända. För det första har de som är berättigade till ETA meddelats omfatta alla 92 nuvarande viseringsfria länder, inklusive Finland. En fullständig lista över krav har också publicerats. Detta kan ändras när ETA genomgår sitt testår, men det ger en bra översikt över vad som kan förväntas under ansökningsprocessen.

Finska medborgare måste ansöka om ETA online via den officiella brittiska portalen. Detta system är utformat för att vara helt digitalt, utan behov av papper eller postade dokument. Du behöver inte heller besöka ett konsulat, en ambassad eller ett visumcenter när du besöker Storbritannien. Den sökande bör ha följande till hands när onlineformuläret fylls i:

– Ett giltigt biometriskt pass utfärdat av ett berättigat land, t.ex. Finland.
– Ett nytaget digitalt fotografi i passstorlek.
– Personuppgifter, inklusive fullständigt namn, födelsedatum, yrke och kontaktuppgifter.
– Syfte och detaljer för researrangemang inom Storbritannien.
– Ett kredit- eller betalkort för att betala ETA-ansökningsavgiften.

Finska sökande måste också fylla i ett informationsformulär som bekräftar att den sökande inte har något kriminellt förflutet, immigrationsbrott eller medlemskap i en förbjuden grupp. Sådana säkerhetsfrågor måste besvaras korrekt för att inte riskera framtida åtal. Om en sökande anses utgöra en risk för Storbritanniens säkerhet kommer de att nekas inresa. För personer med kriminellt förflutet krävs ofta ett standardvisum i stället för ett ETA.

Handläggning av UK ETA för finska medborgare

Själva ETA-ansökan är kort och tar inte mer än 10 minuter. Efter inlämning och betalning av avgiften kan det dock ta upp till 72 timmar att behandla ärendet. Storbritannien strävar efter att hålla handläggningstiderna korta, men förseningar kan förekomma. Allt detta sker elektroniskt, med ett e-postmeddelande som bekräftar att den sökande har lyckats.

Eftersom den potentiella handläggningstiden är 72 timmar måste finska sökande se till att de ansöker i god tid före sitt planerade resedatum. Eftersom ETA nu är ett obligatoriskt krav kan den som inte omedelbart ansöker om ett tillstånd nekas inresa i landet. Om en ETA avslås förväntas det finnas en överklagandeprocess. Den sökande kan bli ombedd att fylla i en visering istället, särskilt om de inte uppfyller vissa säkerhetskrav.

Finländare kan ansöka om ETA från vilken plats som helst och oavsett hur de tänker resa in i Storbritannien. Finländare som reser genom Europa och till exempel reser in via Frankrike måste visa upp ett giltigt ETA vid gränsen till Engelska kanalen. Detta behöver inte göras i Finland utan kan göras i Frankrike eller på annan plats om du reser i Europa.

Oavsett hur den sökande reser in i Storbritannien måste en godkänd ETA visas upp vid gränsen och ibland i utreselandet. Direktflygbolag kommer att förväntas kontrollera sina passagerare för att säkerställa att de har ett giltigt ETA. Underlåtenhet att uppvisa en bekräftelse på ETA kan leda till att passageraren nekas ombordstigning. Vid ankomsten till Storbritannien måste passageraren visa upp sitt giltiga ETA och biometriska pass vid en eGate för snabb gränspassage.

Resa med brittiskt ETA för finska medborgare

Ett UK ETA är giltigt i hela Storbritannien, vilket gör att finländare kan resa till England, Skottland, Wales och Nordirland utan ytterligare pappersarbete. Detta inkluderar även kronbesittningar som Isle of Man, Jersey eller Guernsey. Som EU-medlemmar kan finländarna dessutom resa in i Storbritannien via färjeterminaler, som Frankrike och Irland. Finska besökare kan hänvisa till UK FAQ för ytterligare information.

Finska i Förenade kungariket

Finländare har visumfrihet i Storbritannien och behöver bara ansöka om ett ETA. Det finns gott om höjdpunkter för finländare som besöker Storbritannien, från kulturcentrum som London till landets nationalparker. Det uppskattas att cirka 20 000 finländare bor i Storbritannien, och många av dem lockas till London för arbete och nöjen. Det finns också många sätt att resa in i Storbritannien från Finland, inklusive direktflyg från Helsingfors, Tammerfors och Rovaniemi.