Din kompletta guide till ETA i Storbritannien för grekiska medborgare

Storbritannien håller på att förbereda ett nytt system för resetillstånd som ska ersätta det nuvarande programmet för viseringsundantag. Detta kommer att påverka resenärer från ett antal olika länder, inklusive Grekland. I den här handledningen får du veta allt du behöver veta om ETA, inklusive vad du ska göra innan du reser och hur du ansöker om det.

Vad är UK ETA för grekiska medborgare?

Electronic Travel Authorization, ETA, är ett nytt program som ingår i den brittiska regeringens plan för att digitalisera Storbritanniens gränser. Detta system är helt nytt för Storbritannien, men det bygger på program som redan finns i andra länder. Resenärer som har erfarenhet av kanadensiska ETA eller amerikanska ESTA kommer att ha en god uppfattning om vad de kan förvänta sig av brittiska ETA, eftersom det är mycket likt dessa system.

Grekiska medborgare behöver inget visum för att resa till Storbritannien. Detta kommer inte att ändras med det nya systemet. De måste dock få ett ETA-tillstånd innan de reser. ETA är i princip ett digitalt tillstånd som ger en resenär tillstånd att resa in i landet. Till skillnad från visum är ansökningsprocessen okomplicerad och handläggningstiden kort.

Hur påverkar ETA grekiska resenärer?

För närvarande finns det en lista på 92 länder som omfattas av Storbritanniens program för viseringsundantag. Medborgare i dessa länder kan resa till Storbritannien utan att ansöka om visum. Enligt det nya systemet kommer de dock att behöva ansöka om ett ETA innan de reser. Som medlemsland i Europeiska unionen finns Grekland med på denna lista.

Många greker kommer till Storbritannien för att turista, men det finns även andra anledningar till att de reser. Det brittiska ETA-avtalet för grekiska medborgare ger dem möjlighet att tillbringa upp till sex månader i landet. Försäkringen omfattar personer som reser av olika anledningar, t.ex:

– Turism
– Affärsresor
– Kortfristiga kurser eller studieprogram
– Besök hos vänner och familj
– Medicinsk behandling

ETA gäller inte för grekiska medborgare som vill bosätta sig permanent i Storbritannien, arbeta där eller tillbringa mer än sex månader där. Dessa resenärer måste för närvarande ansöka om visum, och detta kommer inte att ändras i det nya systemet. Visumansökningsförfarandet kommer att förbli helt skilt från ETA-programmet. Många unga greker kommer till Storbritannien för att arbeta som au pair. Det finns särskilda visum som de måste ansöka om, eftersom ETA inte ger tillstånd att arbeta i Storbritannien.

Ansöka om ETA i Storbritannien för grekiska medborgare

Eftersom ETA-systemet ännu inte har färdigställts kan informationen om det komma att ändras. Vissa detaljer har offentliggjorts, men dessa är ännu inte slutgiltiga. De ger dock de grekiska resenärerna en översikt över systemet och en allmän uppfattning om vad de kan förvänta sig. Innan du reser bör du läsa den publicerade listan över krav för ETA. Bland dessa kan nämnas

– Ett giltigt biometriskt pass från ett land som finns med på listan över stödberättigade länder.
– Ett nytaget digitalt passfoto.
– personuppgifter. Detta inkluderar uppgifter som födelsedatum, anställningsinformation, kontaktuppgifter etc.
– Anledningen till resenärens besök i Storbritannien.
– Grundläggande uppgifter om den planerade resan till Storbritannien, t.ex. besökarens adress under vistelsen i landet
– Ett kredit- eller betalkort för avgiften för ETA-ansökan.
– Tidigare information, inklusive uppgifter om brottsregister, invandringsbrott och medlemskap i förbjudna grupper eller organisationer.

ETA-systemet är utformat för att hjälpa till att sålla bort potentiella säkerhetsrisker. Resenärer kommer att uppmanas att lämna uppgifter om sitt förflutna så att regeringen kan identifiera eventuella hot. Om en sökande anses vara potentiellt farlig eller utgöra en risk för säkerheten i Förenade kungariket och de människor som bor där, kommer hans eller hennes ansökan att avslås.

Grekiska resenärer måste fylla i ETA-ansökan online. Det kommer inte att finnas några pappersbaserade alternativ, eftersom systemet är utformat för att vara helt digitalt. Sökande från Grekland måste också betala ETA-ansökningsavgiften online.

Handläggning av ETA i Storbritannien för grekiska medborgare

Innan en ansökan kan behandlas måste den sökande betala en avgift. Detta belopp återbetalas inte. När avgiften har betalats i sin helhet och formuläret är fullständigt går ETA-ansökan vidare till handläggningsfasen.

En ETA-ansökan förväntas ta upp till 72 timmar att behandla. Grekiska resenärer måste ta hänsyn till detta när de gör sina planer. Transportörer kan göra en godkänd ETA till ett villkor för transport. Detta innebär att passagerare som inte kan visa upp ett ETA för grekiska medborgare i Förenade kungariket på avreseflygplatsen kan nekas ombordstigning.

De flesta grekiska besökare till Storbritannien reser med flyg, men vissa kan också komma in i landet på en färja eller ett kryssningsfartyg eller genom att korsa kanaltunneln från Frankrike. Oavsett hur de reser in i Storbritannien måste de visa upp ett ETA innan de kan resa vidare. De kommer att förväntas visa sin ETA igen vid ankomst.

Det finns ett antal skäl till att en ETA-ansökan kan avslås. Om en ansökan avslås kan den sökande överklaga beslutet. Alternativt kan de behöva ansöka om visum istället. Detta är en mer komplicerad process med längre handläggningstid.

Resa med ETA från Storbritannien för grekiska medborgare

Med ett godkänt ETA kan en grekisk resenär tillbringa upp till sex månader i Storbritannien. Storbritannien består av fyra länder: England, Wales, Skottland och Nordirland. Det finns ingen gränskontroll mellan dessa länder, så en resenär från Grekland med en ETA kan röra sig fritt mellan dem och använda vilket transportmedel han eller hon föredrar.

Grekiska medborgare i Förenade kungariket

London är det mest populära resmålet för grekiska besökare i Storbritannien. Detta kan delvis förklaras av det stora grekiska samhället där. Den grekiska diasporan i Storbritannien har vuxit dramatiskt under de senaste åren, från 26 000 personer 2008 till 73 000 personer 2021. Många greker emigrerade till Storbritannien på grund av effekterna av finanskrisen 2008, som var särskilt allvarlig i Sydeuropa.

På grund av den stora grekiska gemenskapen i Storbritannien kommer många besökare för att träffa vänner och familj. Storbritannien är också ett populärt resmål för grekiska studenter, både de som skriver in sig på brittiska universitet och de som vill studera på korttidskurser i språk. Storbritannien är naturligtvis också ett attraktivt turistland, och ett stort antal greker reser dit enbart på fritiden. Några av de mest besökta städerna är London och Edinburgh.