Din guide till ETA i Storbritannien för medborgare i Antigua och Barbuda

Storbritannien inför ett nytt program för resetillstånd som kommer att påverka många besökare. ETA, som ersätter det nuvarande systemet med viseringsundantag, kommer att vara på plats senast år 2024. Resenärer från Antigua och Barbuda som planerar ett besök i Storbritannien bör bekanta sig med detta nya system. Läs vidare för en guide till det nya ETA-systemet och ta reda på hur det kommer att påverka medborgarna i Antigua och Barbuda.

Vad är den brittiska ETA för medborgare i Antigua och Barbuda?

Electronic Travel Authorization-systemet, eller ETA, är den brittiska regeringens försök att digitalisera landets gränser. Frekventa resenärer kanske redan känner till sådana program, inklusive USA:s ESTA eller det kanadensiska ETA. Dessa system är inspirationskällan för ETA, som kommer att fungera på ett mycket likartat sätt.

I praktiken fungerar ETA som ett digitalt tillstånd som ger innehavaren tillstånd att besöka Storbritannien. Det är viktigt att notera att ETA inte är ett visum. I stället ersätter det det nuvarande programmet för viseringsundantag för medborgare i Antigua och Barbuda. När ETA-systemet träder i kraft kommer den brittiska regeringen att kunna ha större kontroll över de personer som reser in i och ut ur landet. Det skapar en starkare screeningprocess för dem som kommer till Förenade kungariket.

Hur påverkar ETA medborgare i Antigua och Barbuda?

För närvarande har Storbritannien ett visumundantag för medborgare i 92 länder. Denna lista innehåller länderna i Samväldet, till exempel Antigua och Barbuda. När ETA-programmet startar kommer resenärer från dessa länder att påverkas. De kommer att behöva ansöka om ett ETA innan de reser in i Storbritannien, eftersom det gamla systemet med viseringsundantag inte längre kommer att vara giltigt.

UK ETA för medborgare i Antigua och Barbuda kommer att utfärdas till resenärer som reser in i Storbritannien av ett antal olika skäl. Dessa kan omfatta följande:

– Turism
– Affärsresor
– Kortfristiga kurser eller studieprogram
– Besök hos vänner och familj
– Medicinsk behandling

Det är viktigt att notera att ETA inte omfattar besökare som vill arbeta under vistelsen i Storbritannien.

När en medborgare i Antigua och Barbuda har fått ett ETA kan de stanna i landet under en period på upp till sex månader. Om du vill stanna en längre tid eller planerar att arbeta i Storbritannien måste du ansöka om ett separat visum.

Ansöka om ETA i Storbritannien för medborgare i Antigua och Barbuda

Viss information om ETA-systemet har offentliggjorts. Detta kan komma att ändras, och en mer exakt översikt över programmet kommer att publiceras närmare startdatumet. Den information som för närvarande finns tillgänglig ger dock resenärerna en uppfattning om vad de kan förvänta sig.

En lista över krav för ETA har publicerats. För närvarande omfattar den:

– Ett giltigt biometriskt pass från ett land som finns med på urvalslistan.
– Ett nytaget digitalt passfoto.
– Personlig information – detta kommer att omfatta olika uppgifter, såsom födelsedatum, anställningsinformation, kontaktuppgifter etc.
– Anledningen till resenärens besök i Storbritannien.
– Vissa uppgifter om den planerade resan till Storbritannien, t.ex. adress under vistelsen i landet.
– Avgift för ETA-ansökan.

Utöver denna information förväntas resenärerna lämna vissa viktiga uppgifter om sitt förflutna. De sökande kommer att tillfrågas om de har ett brottsregister, om de någonsin har begått några invandringsbrott och om de är eller någonsin har varit medlemmar i en förbjuden organisation. Dessa frågor är utformade för att sålla bort resenärer som kan utgöra ett potentiellt hot mot Storbritannien; om en sökande anses utgöra en säkerhetsrisk kommer deras ETA-ansökan att avslås.

Resenärer måste ansöka om ett ETA online. ETA är ett helt digitalt system, så det kommer inte att finnas några pappersbaserade alternativ.

Handläggning av UK ETA för medborgare i Antigua och Barbuda

Före avresan bör besökarna fylla i hela ETA-ansökningsformuläret. De måste också betala en icke återbetalningsbar avgift. Ansökan anses inte vara fullständig förrän avgiften har betalats. Avgiften måste betalas i sin helhet innan ansökan kan behandlas.

Resenärer måste räkna med tillräckligt med tid för att deras ETA-ansökan ska kunna behandlas. Behandlingstiden för ETA förväntas vara upp till 72 timmar. Det är absolut nödvändigt att besökare har ett ifyllt ETA innan de åker till flygplatsen för att påbörja sin resa till Storbritannien, så de bör fylla i sin ansökan i god tid.

Det förväntas att transportörerna kommer att göra en ifylld ETA till ett villkor för befordran. Utan ETA kan passagerare nekas ombordstigning och kommer inte att kunna påbörja sin resa. De måste visa upp sin godkända ETA när de befinner sig på avreseflygplatsen och igen vid ankomsten till Storbritannien.

Att resa med UK ETA för medborgare i Antigua och Barbuda

När en resenär beviljas ett brittiskt ETA för medborgare i Antigua och Barbuda kan de tillbringa upp till sex månader i landet. Under denna tid kan de resa fritt i Storbritannien. Även om Storbritannien består av fyra länder finns det ingen inre gränskontroll. Det innebär att resenärer kan röra sig mellan England, Skottland, Wales och Nordirland utan några kontroller eller ytterligare blanketter som måste fyllas i. Republiken Irland är ett självständigt land och omfattas därför inte av Förenade kungarikets ETA.

ETA gäller endast för Förenade kungariket. Medborgare i Antigua och Barbuda som planerar att besöka andra europeiska länder måste ta reda på de enskilda inresekraven innan de reser.

Medborgare i Antigua och Barbuda i Förenade kungariket

Eftersom Antigua och Barbuda är ett samväldesland har det starka band till Förenade kungariket. Det finns omkring 4 000 personer födda i Antigua och Barbuda som är bosatta i Storbritannien. Det kan tyckas vara en liten siffra, men Antigua och Barbuda har en befolkning på mindre än 100 000 invånare.

Medborgare i Antigua och Barbuda kommer ofta till Storbritannien för att besöka sina vänner och familj, studera, åka på affärsresor eller ta semester. De mest populära resmålen är storstäder som London, och det går dagliga direktflyg mellan London och Antigua.