Förenade kungarikets automatiska passkontroll (UKAPC)

| oktober 21, 2023
Automatiserad passkontroll i Storbritannien

Att anlända till någon av de större brittiska flygplatserna under semestertider kan vara en påfrestande upplevelse eftersom långa köer vid passkontrollen är en vanlig företeelse. Även under mindre hektiska perioder kan det vara tidskrävande att vänta på att passera UK Border Forces kontrollstationer. För att minska onödiga köer och påskynda förfarandet har många flygplatser i Storbritannien nu ett automatiserat passkontrollsystem. Dessa är kända som eGates, vilket är en förkortning för electronic immigration gates. eGates kallas även ABC-gates (automated border control) och är automatiserade hinder som använder digitalt lagrade data för att verifiera en resenärs identitet med biometriska metoder.

Från och med oktober 2023 finns det mer än 270 operativa eGates i Förenade kungariket, varav de flesta finns på flygplatser och flera vid andra inresepunkter som Eurotunneln.

Nuvarande platser

Installationen av eGates för att effektivisera besökarnas tillträde till Förenade kungariket är ett pågående arbete och ytterligare faciliteter läggs till regelbundet. Följande flygplatser i England har eGates installerade och i drift:

 • Birmingham
 • Bristol
 • Östra Midlands
 • Gatwick
 • Heathrow
 • London City
 • Manchester
 • Newcastle
 • Stansted

Dessutom har de skotska flygplatserna Edinburgh och Glasgow samt Cardiff Airport i Wales också eGates. Det finns ännu inga eGates i Nordirland, men Belfast Airport kommer snart att finnas med på listan över brittiska flygplatser som erbjuder en automatiserad passkontrolltjänst.

Hur eGates fungerar

Det kan finnas ett antal grindar att välja mellan och en nyanländ bör vänta tills nästa grind blir ledig, vilket indikeras med en grön bock eller lampa. För att kunna använda en eGate är det viktigt att passageraren har ett aktuellt, biometriskt pass. Informationen på passets chip läses av när det skannas och de biometriska uppgifterna, t.ex. ansiktsigenkänning eller irisskanning, matchas mot den person som står framför eGate-skärmen. Efter en kort paus verifierar systemet personens identitet och grinden öppnas automatiskt. Om maskinen inte fungerar som den ska eller om det uppstår problem i kontrollprocessen kommer bommen att förbli stängd och en person från immigrationsmyndigheten kommer att försöka lösa eventuella problem.

Ett biometriskt pass, som känns igen på den kameraliknande symbolen på omslaget, är nödvändigt eftersom äldre, vanliga pass inte kommer att accepteras av eGate-systemet. Det digitala chipet i ett biometriskt pass innehåller innehavarens personuppgifter, t.ex:

 • Fullständigt namn
 • Födelsedatum
 • Kön
 • Innehavarens nationalitet
 • Land där passet utfärdades
 • Passnummer och uppgifter om giltighetstid
 • Fotografi av innehavaren

Chipet kan också lagra relevanta reseuppgifter, eventuell viseringsinformation och, vilket är viktigt, biometriska uppgifter som kan bestå av en ansikts- eller irisskanning. I framtiden kan fingeravtryck läggas till de biometriska uppgifter som finns på chipet, men det är för närvarande inte ett krav.

Passets fotografisida skannas vid eGate medan den inbyggda kameran fotograferar resenären. Detta foto kontrolleras mot det som finns i passet av en immigrationstjänsteman och när tjänstemannen är övertygad om att de två bilderna stämmer överens, och alla andra uppgifter är i sin ordning, öppnas spärren och resenären tillåts resa in. Om en ”stopp”-ikon visas på skärmen kommer gaten inte att öppnas och immigrationsmyndigheterna kommer att hantera ärendet personligen.

Enkel och snabb process

Att använda en automatiserad passkontroll är enkelt och snabbt och om du följer några grundläggande regler kan du påskynda förfarandet ännu mer och undvika förvirring, förseningar och eventuella problem:

 1. Innan du närmar dig eGate ska du ta av dig hattar, solglasögon, halsdukar eller andra föremål som kan skymma ansiktet (detta kan även omfatta vanliga glasögon om dessa inte bärs på passfotot).
 2. Ta bort eventuella skydd och öppna sidan med fotografiet.
 3. Vänta på nästa lediga gate som indikeras av en grön lampa.
 4. Endast en person åt gången får passera porten.
 5. Håll handbagage, väskor eller personliga tillhörigheter framme så att de inte fastnar i gaten när du går ut.
 6. Placera passet (öppet till fotosidan) med framsidan nedåt på skannern med passets omslag framtill.
 7. Håll passet stadigt platt och på plats i några sekunder (flytta inte passet).
 8. Titta rakt fram på eGate-skärmen medan du håller huvudet stilla.
 9. Efter några sekunder kontrolleras passet och bommen öppnas automatiskt så att resenären kan resa in i Storbritannien.

Familjer eller grupper som reser tillsammans bör sträva efter att använda eGates samtidigt om det skulle uppstå problem med ett pass eller med maskinen. Om det är nödvändigt att tala personligen med en immigrationshandläggare, kom ihåg att lägga undan mobiltelefoner eller bärbara datorer.

Behörighet att använda eGates

Även om ett biometriskt pass är nödvändigt för att kunna använda eGates på brittiska flygplatser betyder det inte att alla biometriska pass är godtagbara.
Användningen av eGates är begränsad till:

 • Brittiska medborgare
 • Medborgare i något av de 27 medlemsländerna i Europeiska unionen
 • Medborgare i de tre EES-länderna (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) Island, Norge och Liechtenstein
 • Schweiziska medborgare

Medborgare i länder som för närvarande har ett ömsesidigt visumfritt avtal med Storbritannien kan också använda eGates på brittiska flygplatser och dessa inkluderar passinnehavare från:

En annan grupp som har tillgång till automatiserade passkontrollgrindar är medlemmar i Registered Traveller Service. Registered Traveller Service (RTS) är ett medlemssystem som är öppet för medborgare i de flesta länder och är till störst nytta för frekventa resenärer eftersom det ger snabbare och bekvämare service vid brittiska passkontrollstationer.

Det bör noteras att barn mellan tolv och sjutton år får använda eGate-systemet men endast i sällskap med en vuxen.

Oro för ETA i Storbritannien

Farhågor har uttryckts om det kommande införandet av det brittiska ETA-systemet och hur det kan påverka det automatiska passkontrollsystemet. UK ETA (electronic travel authorisation) är en metod för förhandskontroll av utländska medborgare som vill resa in i något av de fyra länderna i Förenade kungariket: England, Skottland, Wales och Nordirland.

Kravet på UK ETA kommer endast att gälla medborgare i vissa länder i Mellanöstern fram till slutet av 2023 innan det utvidgas till att gälla hela världen under 2024. Den enda skillnaden för medborgare som för närvarande har rätt att använda eGates är att det biometriska passet måste ha det brittiska ETA-godkännandet kopplat till passet när det brittiska ETA blir obligatoriskt för alla berättigade resenärer 2024, eller möjligen till och med 2025.

I dagsläget är ett aktuellt, giltigt, biometriskt pass utfärdat i något av de kvalificerade länderna allt som krävs för att utnyttja det snabbare eGate-systemet, men det är tillrådligt att ha erhållit UK ETA-godkännande om ett nytt pass söks och ett kommande besök i Storbritannien är en verklig möjlighet.