Tourist Group avslöjar de 10 mest besökta attraktionerna i Storbritannien 2023

| mars 29, 2024
Tourist Group avslöjar de 10 mest besökta attraktionerna i Storbritannien 2023

Association of Leading Visitor Attractions (ALVA) har presenterat de mest besökta turistattraktionerna i Storbritannien (UK) år 2023.

British Museum tog hem förstaplatsen med över 5,8 miljoner besökare år 2023. Detta är en ökning med 42 procent jämfört med föregående år. Den toppade listan senast 2019.

Enligt ALVA berodde populariteten främst på museets utställning ”Kinas dolda århundrade”, som pågick från maj till oktober 2023.

Natural History Museum, i västra London, kom på andra plats med 5,7 miljoner besökare.

Tate Modern, hem för Storbritanniens nationella samling av internationell modern och samtida konst, placerade sig på fjärde plats med 4,7 miljoner besök förra året.

Ett annat konstcenter, Southbank Centre, kom på femte plats med 3,1 miljoner besökare.

Ytterligare fem attraktioner med flest antal besök i Storbritannien är Londonbaserade.

Dessa är Victoria and Albert Museum, National Gallery, Science Museum, Tower of London och Somerset House.

Bland ALVA:s medlemmar finns Storbritanniens ledande museer, gallerier, historiska platser och fritidsattraktioner, totalt över 2 200 platser.

Turistattraktioner i huvudstaden dominerar årets ranking över mest besökta platser, rapporterar The Independent.

De största turistattraktionerna i Storbritannien utanför London

Crown Estate och National Museum of Scotland är de enda turistattraktionerna utanför London som finns med bland de tio mest besökta platserna i Storbritannien år 2023.

I motsats till vad många tror ligger Crown Estate, som omfattar Windsor Castle och Windsor Great Park, i Berkshire. Den ligger strax väster om London.

Den rankades först 2021 och 2023 men halkade ner till tredje plats med en treprocentig minskning av antalet turister. Det totala antalet besök under 2023 var 5,5 miljoner.

Crown Estate rankades också som den bästa utomhusattraktionen i Storbritannien för 2023.

Tourist Group avslöjar de 10 mest besökta attraktionerna i Storbritannien 2023

National Museum of Scotland i Edinburgh hade däremot 2,2 miljoner besökare.

Edinburgh Castle och National Gallery Scotland var också populära turistmagneter i Skottlands huvudstad. De hade 1,9 respektive 1,8 miljoner besökare.

Andra besöksmål utanför London är RHS Garden, RHS Garden Wisley i Woking, Stonehenge i Salisbury samt de romerska baden och pumprummet i Bath.

De tio största turistattraktionerna utanför Englands huvudstad är Kelvingrove Art Gallery and Museum och Riverside Museum. De är båda belägna i Glasgow, Skottland.

Dessutom hade Titanic Belfast flest besök i Nordirland, med 800 000 personer som besökte attraktionen.

St Fagans National Museum of History i Cardiff hade 600 000 besökare, vilket är den högsta siffran i Wales.

Antalet besökare återhämtade sig nästan helt efter pandemin

ALVA rapporterade en 19% ökning av antalet besökare under 2023, med 146,6 miljoner människor jämfört med 2022.

Besöksvolymen är dock fortfarande 11 procent lägre jämfört med 2019 före pandemin, med 163,9 miljoner besök.

ALVA:s direktör Bernard Donoghue sade att den långsamma återhämtningen kan bero på ekonomiska förändringar och levnadskostnaderna.

”Folk är mycket mer taktiska och förnuftiga när det gäller hur de spenderar sina fritidspengar”, säger han till Simon Calders Independent Travel Podcast.

Donoghue säger dock att ALVA:s medlemmar är ”glada” över att människor ”fortfarande prioriterar att tillbringa speciell tid med speciella människor på speciella platser”.

Han delade samma prognos om antalet besökare och utgifter för inkommande turism som VisitBritain.

Storbritanniens nationella turistbyrå förutspår en fullständig återhämtning till 2019 i både besök och utgifter i början av 2025.

Förlorade turistmöjligheter i Storbritannien

ALVA-direktören sa att skattelättnader för museer, teatrar och gallerier var ”ett mycket välkommet tillkännagivande i den senaste budgeten”.

Han dolde dock inte sitt missnöje med några av den brittiska regeringens senaste beslut som påverkade turismekonomin.

Det ena är att kräva pass och att förbjuda EU-medborgare att resa till Storbritannien på sina nationella identitetskort (ID-kort).

”Vi tyckte att det var en katastrofal handling av ekonomiskt självskadebeteende”, sade Donoghue.

Många EU-medborgare har inga pass eftersom de reser inom Schengenområdet med bara sina ID-kort.

Detta resulterade i en förlust av mer än 200 miljoner potentiella besökare i Storbritannien som bara har ID-kort.

Enligt regeringen skulle Storbritannien förlora 890 000 besök från EU-medborgare varje år, vilket skulle leda till en ekonomisk förlust på 590 miljoner pund per år.

En annan är avskaffandet av taxfree-shopping, som ledde till en ”betydande minskning” av utländska turisters utgifter i presentbutiker vid sevärdheter.

Donoghue sade att Storbritannien ”går miste om dyra föremål som köps av besökare från hela världen, särskilt från Amerika, Mellanöstern och Fjärran Östern.”

Han sade att utan regeln om tax free-shopping skulle besökarna förkorta sin semester i Storbritannien och shoppa i Paris, Milano, Madrid och Rom.