Vilka är de största städerna i Skottland?

| januari 9, 2023
Vilka är de största städerna i Skottland?

Större städer i Skottland

Skottarna ligger i norra änden av ön Storbritannien och även om de är grannar med England ser de sig själva som en egen ras, och det är sant.

Från de minsta byarna till de största städerna är skotska människor utåtriktade och vänliga och välkomnar besökare med ett leende. Skottarna är stolta över sitt keltiska arv, och det återspeglas ofta i namnen på städer och vackra platser, som ibland har namn som inte går att uttala.

Landets namn kommer från det latinska ordet ”Scotia”, som betyder skottarnas land, en keltisk ras med ursprung i Irland. På grund av sitt nordliga läge är Skottland mer känt för regn, dimma och kyla än för solsken, men det pittoreska vilda landskapet i kombination med en naturlig skotsk vänlighet gör landet till ett populärt resmål för miljontals turister varje år.

Edinburgh

Många tror felaktigt att Glasgow är Skottlands huvudstad, men det är i själva verket Edinburgh. Staden ligger på Skottlands östkust vid stranden av Firth of Forth och överblickas av det imponerande Edinburgh Castle, som ligger på en massiv vulkanisk bergsplatå som har överlevt erosionen från de isar som jämnat ut det omgivande området. Slottet på bergsplatån överskuggar staden nedanför, och det är knappast förvånande att staden ursprungligen hette Castle Rock.

Stadens namn antas ha kommit från ”Edwin’s Fort” med hänvisning till ”Edwin”, en kung som regerade på 700-talet och ”burgh”, ett gammalt ord för fort eller fästning, även om detta inte är ett faktum och ifrågasätts av många forskare. Invånarna i Edinburgh kallar ofta sin stad för ”Auld Reekie”, vilket betyder gammal rökig, på grund av de föroreningar från ved- och koleldar som en gång i tiden förmörkade stadens himmel.

Gamla stan och Nya stan

Edinburgh är uppdelat i den gamla och den nya staden. Gamla stan ligger nedanför den klippa som slottet vilar på och är bevarad enligt sin medeltida plan. Gamla stan ligger på båda sidor om den så kallade ”Royal Mile”, som smalnar av ju längre bort från slottet man kommer.

På grund av platsbristen byggdes flervåningshus för att rymma befolkningen, och det sägs att de rika bodde på de övre våningarna där luften var renare medan de fattiga lokalborna var hänvisade till de nedre delarna av byggnaderna.

När den ursprungliga staden blomstrade och befolkningen växte expanderade Edinburgh utåt till det som kallas den nya staden, även om detta började efter jakobitupproret 1745. Det mesta av utvecklingen skedde norr om staden, och den överflödiga leran och avfallet som grävdes upp dumpades i Nor Loch, som snabbt fylldes upp och bildade det som nu kallas The Mound.

Edinburgh är en gammal stad och ett Mecka för turister som kommer för att se slottet, men det är inte allt som finns att se i staden:

 • Holyrood Palace
 • Den kungliga milen
 • Arthur’s Seat
 • Skottlands nationalmuseum
 • Prinsens gata
 • Camera Obscura

Slottet är en av de mest populära turistattraktionerna inte bara i Skottland utan i hela Storbritannien. Det är alltid fullt upp, särskilt under nyårsfirandet (Hogmanay) och Edinburgh Military Tattoo, då det är bra att boka i förväg.

Glasgow

Glasgow är förmodligen den mest kända skotska staden och är kanske inte huvudstad, men det är den mest folkrika, med uppskattningsvis 650 000 invånare. Glasgow sträcker sig över floden Clyde i West Central Lowlands och är den största av Skottlands många kusthamnar och var en gång i tiden en central knutpunkt för transatlantisk handel.

Efter den industriella revolutionen i slutet av 1700-talet blev Glasgow ett av världens främsta centrum för textil, kemikalier och ingenjörskonst och en ledande aktör inom skeppsbyggnad och marin teknik.

Även om tillverkningsindustrin har minskat under de senaste decennierna har Glasgow återuppfunnit sig själv som ett centrum för finansiella och företagsrelaterade tjänster och har också gjort snabba framsteg inom områdena kommunikation, hälso- och sjukvård, utbildning och turism.

Finansiella tjänster har vuxit snabbt och många stora företag har nu sitt huvudkontor i staden, medan turismen också ökar och Glasgow är det näst populäraste valet för besökande turister som kommer för att se och njuta:

 • Kelvingrove konstgalleri och museum
 • George Square och handelsdistriktet
 • Riverside Museum
 • Glasgows katedral
 • Nekropolis
 • Glasgows universitet
 • Glasgows vetenskapscentrum
 • Centralstationen

Fotbollsfans är förmodligen väl medvetna om den hårda rivaliteten mellan ”Auld Firm”-lagen Rangers och Celtic, och rundturer på de två lagens arenor är populära bland besökare, även de som inte har något verkligt intresse för det vackra spelet.

Aberdeen

Aberdeen ligger på Skottlands nordöstra kust och har en befolkning på cirka 200 000 invånare och är den nordligaste staden i Storbritannien. Även om vädret är behagligt, med milda somrar och vintrar, är det en mycket regnig stad, vilket kan vara avskräckande för vissa besökare.

Aberdeen har kallats ”Granitstaden” på grund av den lokala granit som används i många byggnader, och har blomstrat under de senaste decennierna på grund av upptäckten av olja i Nordsjön, och denna industri dominerar i stort sett den ekonomiska scenen och har till stor del ersatt de gamla fiske-, textil-, skeppsbyggnads- och pappersindustrierna från förr i tiden.

Det är allmänt accepterat att det har funnits en bosättning på den nuvarande platsen i mer än 6 000 år, baserat på upptäckten av förhistoriska ruiner längs floderna Dee och Don, som flankerar staden.

Aberdeen är numera Europas huvudstad för offshore-olja och är en välbärgad stad, och andra förnyelseprogram planeras för stadskärnan och andra områden. Men allt i Aberdeen är inte nytt och modernt, och det finns många historiska (och moderna) platser att se och saker att göra i och runt staden:

 • Sankt Machars katedral
 • King’s College
 • Tolbooth Museum (den mest hemsökta byggnaden i Aberdeen)
 • Mercat Korset
 • Provost Skene’s hus
 • Sjöfartsmuseum

Inget besök i Aberdeen skulle vara komplett utan en promenad över Brig O’Balgownie, som också kallas Donbron. Bron, som först byggdes omkring 1320 och restaurerades 300 år senare, ligger nära Seaton Park och var en gång i tiden den centrala övergångsstället för floden Don.

Dundee

Den fjärde största staden i Skottland, Dundee, har en liten befolkning på ca 160.000 invånare och ligger på norra stranden av Firth of Tay som mynnar ut i Nordsjön. Dundee City kallas staden med rätta, men både invånare och besökare kallar den helt enkelt för Dundee.

Staden har funnits sedan 1100-talet, även om det fanns en eller annan form av bosättning på platsen flera århundraden innan dess. Staden var en gång en viktig handelshamn, men återuppfann sig själv under den industriella revolutionen och blev snabbt ett världscentrum för juteindustrin.

Dundee är också känt för sin vetenskapliga verksamhet och ansvarar nu för uppskattningsvis 10% av Storbritanniens digitala underhållningsverksamhet, samt är ett viktigt centrum för tekniska och biomedicinska industrier.

Sedan 2001 har Dundee investerat miljoner i att förnya staden, och arbetet förväntas vara slutfört 2030. Trots den pågående ombyggnaden och förnyelsen har den lilla staden Dundee behållit sin gamla charm och erbjuder mycket för den tillfälliga besökaren att se och njuta av:

 • Historisk järnvägsbro över Tay
 • Discovery Point och RRS Discovery
 • HMS Enhörningen
 • Glamis slott
 • Verdant Works jutekvarn
 • McManus konstgalleri och museum
 • Observatoriet i Mills

Ombyggnaden av Dundee har inte gått obemärkt förbi, och staden utsågs till ”Coolest Little City in Great Britain” av tidningen GQ och rankades bland de fem bästa ”Worldwide Hot Destinations” av Wall Street Journal 2018.