Alla utlänningar som besöker Singapore kommer att använda nya automatiserade immigrationsfiler 2024

| mars 1, 2024
Alla utlänningar som besöker Singapore kommer att använda nya automatiserade immigrationsfiler 2024
Bild från Changi flygplats Facebook-sida

Singapore kommer att bli det första landet i världen som tillåter alla utländska besökare att använda automatiserade immigrationskörfält vid alla kontrollpunkter på Changi Airport.

I februari 2024 meddelade Singapores Immigration and Checkpoints Authority (ICA) att man skulle låta alla ankommande resenärer använda det nya automatiserade gränskontrollsystemet (ABCS).

Under andra halvåret kommer alla utlänningar som besöker Singapore att kunna skanna sina pass i de nya automatiserade immigrationsfilerna.

Dessutom kommer utländska resenärer att kunna använda de nya automatiserade körfälten utan att behöva registrera sig i förväg.

När resenärerna lämnar Singapore måste de genomgå biometriska undersökningar, men de behöver inte visa upp sina pass igen.

För närvarande kan endast invånare i Singapore och utländska besökare från 60 jurisdiktioner använda de automatiska vändkorsen för att resa in i landet.

Detta är en betydande ökning från 2022, då den först introducerades. På den tiden kunde resenärer från endast 16 territorier använda dem.

Smidiga inresekontroller för allt fler resenärer

ABCS är en del av ICA:s New Clearance Concept. Syftet är att ge alla resenärer en snabbare, smidigare och säkrare immigrationshantering.

De nya automatiserade immigrationsfilerna använder multimodala biometriska clearingsystem för att identifiera resenärer mer effektivt.

Förutom att använda iris- och ansiktsskanning använder de nya automatiserade vändkorsen fingeravtrycksskanning för att verifiera resenärernas identitet.

Det är också möjligt för resenärer i rullstolar och familjegrupper på upp till fyra personer att använda automatiserade immigrationsspår vid utvalda kontrollpunkter.

ABCS kommer långsamt att ersätta de befintliga köerna och bemannade diskarna vid alla kontrollstationer för att tillgodose det ökande antalet resenärer.

År 2023 installerade ICA mer än 160 ytterligare automatiserade körfält. I år kommer ytterligare 230 automatiserade körfält att läggas till.

Enligt ICA tog Singapore emot 193 miljoner besökare år 2023. Detta är en ökning med 84 procent jämfört med föregående år.

Siffran för 2022 är fortfarande något lägre än 2019, då Lejonstaden tog emot 217 miljoner resenärer före coronapandemin.

Kontaktlösa resor och ökad säkerhet

Allt fler flygplatser världen över inför automatiserade immigrationsspärrar med biometrisk teknik för en snabbare och mer effektiv reseupplevelse.

Biometrisk teknik används nu på Frankfurts flygplats i Tyskland, Dubais flygplats i Förenade Arabemiraten (UAE) och större flygplatser i Australien.

Storbritannien planerar också att implementera ansiktsigenkänningsteknik för en snabbare och mer sömlös immigrationsupplevelse.

Under konferensen Airlines 2023 avslöjade den brittiska gränsmyndighetens generaldirektör Phil Douglas att myndigheten var på väg att upphandla nästa generations elektroniska passgrindar, så kallade eGates.

Storbritanniens nuvarande eGates skannar bara passfotot och informationssidan och tar sedan en ny bild av innehavaren för att kontrollera om de matchar.

Till en början var eGates endast avsedda för brittiska medborgare och medborgare i Europeiska unionen (EU). Nu är dessa tillgängliga för resenärer från Kanada, Island, Japan, Nya Zeeland, USA, Australien och andra länder.

Med nästa generations eGates med ansiktsigenkänningsteknik behöver resenärerna inte längre visa upp sina pass för att passera inresekontrollen.

Den brittiska gränsmyndigheten Border Force kommer att genomföra tester av de nya eGates på brittiska flygplatser senare under året.

Om försöken är framgångsrika kommer över 270 eGates på 15 brittiska flygplatser och järnvägsstationer att behöva bytas ut.

ETA stöder sömlös reseupplevelse

Med automatiserade immigrationsspärrar som använder ansiktsigenkänningsteknik förväntar sig Douglas att pappersdokument som visum och pass kommer att bli föråldrade.

Utan fysiska resehandlingar kommer långa köer och passexpeditioner också att tillhöra det förflutna, särskilt med Storbritanniens nya ETA-system ( Electronic Travel Authorization ).

”ETA är mycket viktigt”, sa Douglas och tillade att immigrationskontrollerna i Storbritannien kommer att förändras avsevärt.

Storbritanniens nya digitala system för resetillstånd, som krävs för resenärer som inte behöver visum för att besöka Storbritannien, kommer att hjälpa dem att besluta om inresetillstånd i förväg.

Douglas förklarade: ”Vi kommer att kunna identifiera och rikta in oss på dem på ett mer exakt sätt eftersom vi kommer att ha mer information om dem på förhand.”

Med ETA vet myndigheterna om resenärerna redan har varit i Storbritannien, om de har följt invandringslagarna och om de har några uppgifter i säkerhetsdatabassystemet.

ETA kommer också att effektivisera immigrationskontroller för förhandsgranskade lågriskpersoner med god immigrationshistorik.

Digitalisering av den brittiska gränsen

Tillsammans med det nya brittiska ETA-systemet arbetar den brittiska regeringen också mot en ”digital by default”-gräns för att förbättra säkerheten.

Det brittiska inrikesministeriet håller redan på att överföra alla fysiska invandringsstatusar till ett digitalt register eller eVisa. Från och med den 1 januari 2025 kommer den endast att utfärda eVisas.

Dessutom samlas biometrisk information redan in i samband med ansökningar om pass och visum till Storbritannien.

Alla insamlade uppgifter kommer att ge regeringen mer kontroll och tillsyn över personer som reser in i landet.