Storbritannien ersätter eGates med ansiktsigenkänningsteknik på flygplatser

| januari 3, 2024
Storbritannien ersätter eGates med ansiktsigenkänningsteknik på flygplatser

Snart kommer resenärer inte att behöva pass, utan bara en ansiktsskanning, när de reser till Storbritannien (UK).

Den brittiska regeringen planerar att införa ansiktsigenkänningsteknik vid sina gränser, efter förebild från Dubai och Australien.

Den brittiska gränsmyndighetens generaldirektör Phil Douglas föreslog att behovet av pass skulle avskaffas efter sina erfarenheter i Australien.

”Jag var tvungen att ansöka om ett elektroniskt resetillstånd i förväg och använde min smartphone för att läsa av chipet i mitt pass. Det skickade bilden av mig i chipet till de australiensiska myndigheterna”, säger Douglas till The Times .

Han berättade vidare. ”När jag kom till Australien behövde jag inte ens ta upp mitt pass ur väskan. Det är ett riktigt intressant koncept.”

Förutom Australien och Dubai använder även Frankfurt Airport i Tyskland och Changi Airport i Singapore biometri, t.ex. fingeravtryck och ansiktsigenkänning, för automatisk autentisering och kontaktlösa resor.

Övergång till det nyare eGates-systemet

Douglas sa att målet var att skapa en ”intelligent gräns” som använde ”mycket mer friktionsfri ansiktsigenkänning” än vad Storbritannien för närvarande gör med sitt nuvarande system med elektroniska passgrindar (eGates).

Border Force kommer att genomföra tester på brittiska flygplatser senare under 2024 och tillåta passfria resor genom att uppgradera eGates-systemet.

Ny toppmodern teknik kommer att identifiera passagerare som anländer till Storbritannien genom ansiktsigenkänning, vilket eliminerar behovet av att visa upp sina pass.

Om försöken är framgångsrika kommer regeringen att gå vidare med en upphandlingsprocess för att införa systemet i hela landet.

Douglas har tidigare uttryckt sin vision om ”helt friktionsfria gränser” i februari 2023. Han menade att papperspasset i stort sett håller på att bli överflödigt.

Under Airlines 2023-konferensen i november berättade Douglas att Border Force-myndigheten redan är på väg att köpa in en ny generation eGates.

Han talade om att det inte kommer att behövas några pass eller passexpeditioner, och att en persons biometri kommer att vara allt som krävs för att resa.”

Kontaktlösa resor och ETA i Storbritannien

Storbritanniens strävan mot ”friktionsfritt resande” sammanfaller med den kontinuerliga lanseringen av Storbritanniens elektroniska resetillstånd (ETA).

Det nya digitala resetillståndet är obligatoriskt endast för utlänningar som inte behöver visum för korta besök och transiteringar till Storbritannien.

Visumbefriade utlänningar är medborgare i länder som omfattas av viseringsundantag, inklusive medborgare i Europeiska unionen (EU).

Varje ETA-ansökan i Storbritannien kostar 10 pund, en liten avgift jämfört med andra liknande resetillstånd som krävs av andra länder.

Visumfria resenärer måste ansöka om det digitala resetillståndet minst tre dagar före avresan.

När ETA har godkänts kommer det att kopplas till en persons pass. Detta gör det möjligt för dem att använda Storbritanniens nuvarande eGates-system för snabbare hantering av invandring vid gränsen.

Systemet är redan i drift för medborgare i Qatar. I februari 2024 kommer den även att omfatta medborgare i Bahrain, Kuwait, Oman, Förenade Arabemiraten (UAE), Saudiarabien och Jordanien.

I slutet av 2024 måste alla visumbefriade resenärer ha ett ETA när de reser till Storbritannien.

Gå mot digitala gränser

Personer som har brittiska och irländska pass behöver inte ansöka om ett ETA i Storbritannien. Deras biometri samlas dock redan in som en del av passansökningsprocessen.

Detta kan också gälla för personer som ansöker om brittiska visum och personer med invandringsstatus, inklusive förhandsbosatt status och bosättningsstatus enligt Europeiska unionens bosättningsprogram (EUSS).

Uppgifter som samlas in genom pass-, viserings- och ETA-ansökningar och övergången till digitala register över invandringsstatus eller ett eVisa ger regeringen mer kontroll och överblick över personer som reser in i landet.

Douglas sa: ”Vi kommer att få mycket mer information om människor på förhand. Vi kommer att veta om de har varit i Storbritannien tidigare. Vi kommer att få veta hur de följer invandringslagarna.

”Och vi kommer att veta om det finns några uppgifter om dem i våra säkerhetssystem. Så det kommer att finnas vissa personer som inte kommer att få gå ombord på planet”, tillade han.

Förenade kungarikets nuvarande eGates-system

Med Storbritanniens nuvarande eGates-system måste resenärer ha ett biometriskt pass eller ett pass som har en kameraliknande symbol på omslaget.

Passets chip lagrar uppgifter om innehavaren, t.ex. namn, födelsedatum, kön, nationalitet, foto och vilket land som har utfärdat passet.

Den kan också innehålla rese- och viseringsinformation och biometriska uppgifter som ansiktsigenkänning eller irisavläsning. Snart kan den även lagra fingeravtryck.

eGate skannar passfotot och informationssidan och tar sedan en ny bild av innehavaren för att kontrollera om de stämmer överens.

Om allt är okej öppnas eGate automatiskt. Om det skulle uppstå ett problem hanterar en immigrationsofficer ärendet personligen.

Barn under 10 år måste genomgå passkontrollen personligen. Personer mellan 10 och 17 år kan använda eGates i sällskap med en vuxen.

De brittiska e-gaterna var ursprungligen avsedda för brittiska medborgare och EU-medborgare, men är nu tillgängliga för resenärer från Kanada, Island, Japan, Nya Zeeland, USA, Australien och andra länder.

Det finns för närvarande över 270 e-gates på 15 brittiska flygplatser och järnvägsstationer som kommer att behöva bytas ut. Myndigheterna förväntar sig att den nya tekniken för ansiktsigenkänning ska bli snabbare och säkrare.