Vem är undantagen från kravet på UK ETA?

| oktober 23, 2023
Vem är undantagen från kravet på UK ETA?

Under de kommande två åren kommer den brittiska regeringen att införa UK ETA, som står för Electronic Travel Authorisation. Detta är ett sätt att förhandsgranska besökare till Förenade kungariket och liknar andra elektroniska system för godkännande före resa som redan används i länder som Australien, Kanada och Förenta staterna. UK ETA är tekniskt sett inte ett visum, även om det tjänar ungefär samma syfte.

Före brexit, när Storbritannien fortfarande var medlem i Europeiska unionen, var allt en brittisk medborgare behövde för att besöka Europa eller Schengenområdet ett giltigt pass, och samma privilegium gällde för EU-medborgare som ville resa till Storbritannien. Detta är fortfarande situationen för närvarande, men dessa dagar närmar sig sitt slut i och med att utträdesavtalet löper ut.

Europeiska unionen stärker gränssäkerheten genom att införa det europeiska systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias), som för närvarande håller på att införas. Att få ett ETIAS-godkännande kommer snart att bli ett obligatoriskt krav för brittiska medborgare som reser till en EU-medlemsstat eftersom Storbritannien blir ett så kallat tredje land och förlorar sin tidigare frihet att resa.

I ett försök att skärpa gränskontrollen håller Storbritannien för närvarande på att finjustera sitt eget system för kontroll före avresa, UK ETA, och detta kommer att tas i drift i slutet av 2023 när vissa länder i Mellanöstern blir de första att testa det nystartade systemet. Efter de inledande testerna kommer det brittiska ETA-kravet sedan att prövas längre bort. Enligt nuvarande uppskattningar kommer Storbritanniens ETA att vara i drift globalt i slutet av 2024, men detta är ännu inte helt säkert.

När systemet väl är igång kommer alla medborgare i alla länder att behöva ett ETA för att besöka Storbritannien på kort sikt. Detta kommer också att gälla medborgare i länder som för närvarande kräver visum för att resa in i Förenade kungariket. För dessa besökare krävs fortfarande ett visum, men även ett ETA-godkännande från Storbritannien innan resan till Storbritannien ens kan påbörjas.

Alla förändringar

Efter den inledande försöksperioden kommer det brittiska ETA-kravet att utvidgas till att omfatta alla länder i världen. Detta kommer att omfatta länder som för närvarande åtnjuter viseringsfri tillgång till Storbritannien, såsom USA, Kanada, Australien, Japan, Mexiko, Israel och de flesta av EU:s och Schengenområdets medlemsländer.

Precis som brittiska medborgare för närvarande behöver ett ESTA för att resa in i USA eller ett eTA för Kanada, kommer medborgare från dessa (och andra) länder att behöva ett brittiskt ETA-godkännande för att resa in i Storbritannien. ETA-systemet förväntas vara i full drift i slutet av 2024, men detta återstår att se.

Undantag från regeln

Som med alla regler finns det alltid undantag och de brittiska ETA-kraven är inte annorlunda. När detta har genomförts fullt ut kommer medborgare i alla länder att behöva ett ETA för att besöka Storbritannien, med följande undantag

  • Brittiska passinnehavare är medborgare i de fyra brittiska länderna England, Skottland, Wales och Nordirland samt på öarna Jersey, Guernsey och Isle of Man.
  • Utländska medborgare som redan har uppehållstillstånd i Storbritannien eller som vistas lagligt i Storbritannien för arbete eller studier.
  • Medborgare i de brittiska besittningarna Gibraltar och Bermuda.
  • Medborgare i Republiken Irland.

Åtminstone för närvarande behöver utländska medborgare som för närvarande behöver visum för att resa in i Storbritannien inte heller UK ETA, men denna situation kommer att ändras inom en snar framtid.

Gemensamt reseområde

Det verkar ganska uppenbart att innehavare av brittiska pass (utfärdade i England, Skottland, Wales och Nordirland) inte behöver ett brittiskt ETA för att besöka vad som i själva verket är deras hemland. Men varför skulle medborgare i Republiken Irland också vara undantagna från detta kommande krav? Det beror på ett arrangemang mellan Storbritannien och Irland som kallas det gemensamma reseområdet eller CTA.

CTA är ett formellt avtal mellan de brittiska och irländska regeringarna som ger enklare tillgång och fri rörlighet över de brittiska öarna. Även om Republiken Irland inte är en del av Förenade kungariket, är det en mycket nära granne och delar gräns med det brittiskstyrda Nordirland.

CTA har anor från 1920-talet då en gräns upprättades mellan Nordirland, som styrdes av Storbritannien, och den nya irländska fristaten. Detta skapade stora problem för medborgare som flyttade från en jurisdiktion till en annan av personliga eller yrkesmässiga skäl. Det påverkade också handeln mellan de två länderna negativt. Kort sagt var gränsen ett hinder för både människor och handel i form av tidsförluster och olägenheter.

Man beslutade att förenkla saker och ting genom att göra särskilda eftergifter när det gäller rörlighet för irländska, nordirländska och brittiska medborgare genom att inrätta ett gemensamt reseområde. Enligt detta arrangemang var det (och är fortfarande) möjligt för medborgare i en jurisdiktion att utnyttja många förmåner som förnekas andra.

Irländska medborgare behöver inte ens ett pass för att resa in i och röra sig i Storbritannien (även om det är tillrådligt och säkrare att ha ett) och har nästan samma rättigheter som en brittisk medborgare. Dessa omfattar rätten att resa in i, resa genom och till och med ta anställning eller bosätta sig i något av de fyra brittiska länderna, och det omvända gäller för brittiska medborgare som vill flytta till Republiken Irland. Efter brexit har inte ens EU-medborgare längre dessa fördelar och det krävs visum för alla längre vistelser i Storbritannien.

Ansöka om ETA i Storbritannien

UK ETA kommer att ersätta Electronic Visa Waivers (EVW), som för närvarande används av många utländska medborgare över hela världen. Det nya systemet är en förbättring jämfört med det gamla eftersom det inte bara lägger större vikt vid säkerhet, utan ETA är också billigare och kan användas vid flera tillfällen under sin giltighetstid på två år.

Införandet av UK ETA kommer inledningsvis att beröra länder i Mellanöstern, men alla besökare kommer att behöva ett UK ETA inom en snar framtid. Oavsett nationalitet kommer ansökningsprocessen att vara densamma för alla.

För närvarande föreslås att ansökningsförfarandet kommer att genomföras helt online, så sökande måste ha tillgång till en dator med en tillförlitlig internetanslutning. Den sökande kommer att behöva:

  • Ett giltigt, aktuellt biometriskt pass
  • E-postadress
  • Debit- eller kreditkort accepteras för betalning.

Den sökande måste också lämna uppgifter om planerade ankomst- och avresedatum samt en resplan för alla planerade resor under vistelsen i Förenade kungariket. Precis som Schengenvisum ger ett ETA i Storbritannien bara rätt att vistas i Storbritannien i högst 180 dagar och ger inte tillstånd att arbeta eller bo i något av länderna i Storbritannien.

UK ETA är inte ett pappersdokument utan ett elektroniskt godkännande som är kopplat till ett pass, som visas när det skannas på en avrese- eller ankomstplats. UK ETA är giltigt i två år och innehavaren får resa in och ut ur Storbritannien så ofta som önskas under denna period. Men om passet upphör att gälla upphör även det brittiska ETA-tillståndet att gälla och du måste ansöka om (och betala för) det igen.