Hur det nya ETA-systemet i Storbritannien påverkar resor genom Europa för EU-medborgare

| september 27, 2024
Bild med tillstånd av Armin Forster via Pixabay

Innan Storbritannien lämnade Europeiska unionen (EU) 2020 kunde brittiska medborgare och EU-medborgare resa fritt i hela Europa. Allt detta förändrades när Storbritannien lämnade unionen, och det kommer att genomgå en betydande förändring igen 2025.

Storbritannien utvidgar sitt nya system för elektroniska resetillstånd (ETA) till att omfatta alla som kan besöka landet utan visum. Från och med april 2025 måste alla EU-medborgare, utom irländska medborgare, ha ett ETA innan de reser till Storbritannien.

Så här påverkar Storbritanniens nya resesystem resandet i Europa.

1. Alla europeiska medborgare, utom irländska medborgare, måste ansöka om och ha ett ETA innan de reser till Storbritannien.

UK ETA är ett krav för alla kortare resor till Storbritannien, från mindre än en dag till upp till sex månaders vistelse. Det är obligatoriskt oavsett om resenären besöker Storbritannien med flyg, färja, tåg eller buss. Alla, inklusive spädbarn och barn, måste ha ett ETA eller nekas ombordstigning av sin transportör.

För att ansöka om ett ETA krävs att du betalar 10 £ per ansökan, lämnar in person- och passuppgifter och svarar på säkerhetsfrågor. Processen sker helt online och kan slutföras inom några minuter.

När ETA har beviljats är det giltigt för flera resor under två år eller tills det pass som det är kopplat till löper ut, beroende på vilket som inträffar först.

För att få fortsätta att resa in i Storbritannien måste de ansöka om ett ETA på nytt när det eller det pass som är kopplat till det löper ut.

Om resenärer ändrar sina passuppgifter, till exempel om det tappas bort eller stjäls eller om de byter namn, måste de ansöka om ett ETA på nytt med sina uppdaterade passuppgifter.

EU-medborgare som kan resa till Storbritannien utan visum är medborgare i EU, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Schweiz. Det enda undantaget från EU-länderna är Irland, som har ett eget avtal med Storbritannien.

EU:s medlemsländer är Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

EES omfattar alla EU:s medlemsstater samt Island, Liechtenstein och Norge. Schweiz är inte en del av EU eller EES men ingår i den europeiska inre marknaden. Dess medborgare har samma rättigheter som EES-medborgare.

Med undantag för irländska medborgare måste medborgare i dessa europeiska länder skaffa ett ETA innan de reser till Storbritannien.

Storbritannien är inte längre en del av EU.

Bild med tillstånd av Mabel Amber via Pixabay

Efter en folkomröstning i hela Storbritannien 2016 röstade britterna för att lämna EU. I januari 2021 trädde det brittiska utträdet, eller brexit, officiellt i kraft.

Sedan dess har Storbritannien och dess fyra konstituerande länder – England, Wales, Skottland och Nordirland – blivit en separat, oberoende union av stater.

Storbritannien omfattas inte längre av EU-lagstiftningen eller EU-domstolens jurisdiktion, med undantag för särskild lagstiftning som rör Nordirland. Som ett resultat av detta omfattas EU-medborgare av brittiska immigrationslagar, medan brittiska medborgare omfattas av EU:s immigrationskontroll.

Samma år som Brexit trädde i kraft tillkännagav Storbritanniens inrikesministerium det brittiska ETA-systemet, liknande de som används av USA, Kanada och Australien.

ETA-systemet syftar till att förbättra gränssäkerheten genom att göra det möjligt för regeringen att förhandsgranska och kontrollera resenärer innan de anländer. Detta kommer att bidra till att identifiera potentiella risker och minska försöken till olaglig inresa.

Det är utformat för att göra resor till Storbritannien mer tillgängliga och bekväma. Eftersom ETA inte är ett visum är ansökningsprocessen tillgänglig online via den brittiska regeringens webbplats eller UK ETA-appen.

Med ETA-systemet kan den brittiska regeringen bättre förstå alla personer som reser in i och ut ur Storbritannien, med eller utan visum.

2. Europeiska medborgare med visum för längre vistelse och invandringsstatus i Storbritannien är undantagna från ETA-systemet.

Bild med tillstånd av Freepik

Européer med biometriska visum för längre vistelse och invandringsstatus i Storbritannien behöver inte visa upp ett ETA när de besöker eller återinvandrar till Storbritannien.

Detta gäller även dem som planerar att stanna i Storbritannien i mer än sex månader för arbete eller studier. Det omfattar också personer med status som bosatta eller förbosatta enligt Europeiska unionens bosättningssystem (EUSS).

Européer med biometriska visum för längre vistelser och invandringsstatus i Storbritannien måste kunna bevisa sin rätt att resa in i och stanna i Storbritannien vid gränsen.

EU:s bosättningssystem

EU Settlement Scheme är det brittiska inrikesministeriets system som genomför och upprätthåller bestämmelserna om medborgerliga rättigheter i utträdesavtalet.

Utträdesavtalet skyddar EU-medborgare som är lagligen bosatta i Storbritannien och brittiska medborgare som är lagligen bosatta i någon av EU:s medlemsstater vid utgången av övergångsperioden för brexit den 31 december 2020.

Den omfattar också EU-medborgare som flyttat till Storbritannien och brittiska medborgare som flyttat till en EU-medlemsstat under övergångsperioden.

Avtalet säkerställer att dessa medborgare och deras familjer behåller i stort sett samma rättigheter som de hade innan Storbritannien lämnade EU. Det garanterar att de kan fortsätta att bo, studera, arbeta och resa fritt mellan Storbritannien och EU.

Storbritanniens eVisa-system

Storbritannien håller på att övergå till ett helt digitalt invandringssystem. Européer med biometriska visum för längre vistelser och invandringsstatus kan digitalt bevisa att de är undantagna från ETA-systemet.

De som har ett UK Visas and Immigration (UKVI) -konto kan komma åt sin biometriska visum- eller invandringsstatus via eVisa eller ett online-immigrationsregister.

Deras eVisa måste vara kopplad till deras pass för att underlätta kontrollen vid gränsen. Gränskontrollanterna kan bara skanna deras pass för att se deras tillstånd. Att hålla sina eVisa- och passuppgifter uppdaterade på sitt UKVI-konto är avgörande för att undvika problem vid gränsen.

Personer som har fysiska handlingar som styrker invandrarstatus, t.ex. biometriska uppehållstillstånd (BRP) och våtstämplar eller vinjetter i pass, kan visa upp dem vid gränsen för att bevisa sin rätt att resa in i och stanna i Storbritannien.

Det är dock viktigt att notera att alla fysiska brittiska immigrationsdokument, oavsett utgångsdatum, inte längre kommer att vara giltiga efter den 31 december 2024.

Alla innehavare av biometriska visum för längre vistelser och personer med invandringsstatus i Storbritannien måste ha ett UKVI-konto senast i januari 2025.

Ändå rekommenderas européer att fortfarande ha med sig sitt fysiska invandringsdokument när de reser utomlands och återvänder till Storbritannien 2025.

Vanliga frågor om ETA i Storbritannien och EU-medborgare

Bild med tillstånd av prostooleh via Freepik

Nedan följer några vanliga frågor som EU-, EES- och schweiziska medborgare som reser till Storbritannien kan ha om ETA.

Kommer europeiska medborgare att behöva ett ETA för att besöka Storbritannien?

Europeiska medborgare behöver ett ETA för att besöka Storbritannien.

Sedan Brexit har Storbritannien och EU haft separata styrande enheter. Medborgare i Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och alla EU-länder utom Irland behöver ett ETA för att resa till Storbritannien.

EU, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz har status som viseringsfria länder i förhållande till Storbritannien.

Detta innebär att brittiska medborgare kan resa till EU-länder, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz utan visum för kortare vistelser på upp till 90 dagar under en 180-dagarsperiod.

Medborgare i EU:s medlemsstater, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz kan också besöka Storbritannien i upp till sex månader utan visum.

Gäller ETA bara för Storbritannien och ETIAS för Europa?

Det brittiska ETA är skilt från EU:s European Travel Information and Authorization System(ETIAS). Det är dock ett liknande system för resetillstånd som är avsett för resenärer som är undantagna från viseringskravet.

Om det inte blir fler förseningar kommer EU att lansera Etias för alla tredjelandsmedborgare som inte behöver visum för att besöka EU:s medlemsstater, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

Brittiska medborgare, som inte längre betraktas som EU-medborgare, kommer att behöva ett ETIAS innan de reser till något av dessa länder.

När kommer europeiska medborgare att behöva ansöka via ETA-systemet?

EU-medborgare kan börja ansöka om ett ETA den 5 mars 2025. De måste ha ett ETA innan de reser till Storbritannien den 2 april 2025 eller senare.

Behöver europeiska medborgare visum för att besöka Storbritannien?

EU-medborgare, utom irländska medborgare, måste också ansöka om visum om de planerar att stanna längre än sex månader eller arbeta i Storbritannien. De måste också ansöka om visum om de nekas ett ETA.

ETA är inte ett visum utan ett digitalt resetillstånd för alla resenärer utan visum som besöker Storbritannien i mindre än sex månader. Detta inkluderar även personer som transiterar i Storbritannien oavsett om de går igenom gränskontrollen.

Även om det är sällsynt att medborgare utan visum nekas ett ETA, kan det hända. En resenär kan nekas ett ETA på grund av kriminell historia, tidigare invandringsbrott i Storbritannien eller någon annanstans och föreningar med olagliga grupper och organisationer.

Vad är skillnaden mellan ett ETA-visum och ett UK Standard Visitor-visum?

Ett ETA ger bara tillstånd att resa till Storbritannien. Det ger inte innehavaren rätt att resa in i landet.

Alla resenärer måste fortfarande ansöka om ”leave to enter” eller tillstånd att resa in i Storbritannien vid gränsen. Detta görs genom att passera genom en elektronisk grind (eGate) eller träffa en tjänsteman från UK Border Force.

Varför spelar det någon roll om det krävs en ETA-visering eller en brittisk visering för EU-medborgare?

Att ansöka om ett ETA är snabbare, billigare och smidigare än att ansöka om ett brittiskt visum. Det senare tar längre tid, kostar mer och innebär en mer komplicerad process.

Ett brittiskt ETA kostar 10 £ per ansökan. En resenär utan visum behöver bara ansöka om det en gång vartannat år och kan använda det flera gånger för korta vistelser på upp till 6 månader inom giltighetsperioden.

Det är också enklare att få ett brittiskt ETA, eftersom ansökan sker helt online. Resenärer kan få sitt ETA när som helst mellan minuter efter att de har skickat in en ansökan och tre dagar senare.

Å andra sidan kostar ett UK Standard Visitor-visum, som är giltigt för vistelse i landet i upp till sex månader, 115 pund. Andra brittiska besöksvisum för längre vistelser, som möjliggör längre vistelser, kostar mer.

Att få ett brittiskt visum kan ta cirka tre veckor. Du måste skicka in flera fysiska dokument och genomgå en personlig intervju så tidigt som tre månader före din planerade resa.

Jag har ett brittiskt pass och ett annat pass för en EU-medlemsstat. Kommer jag att behöva en ETA?

Bild med tillstånd av Joshua Miranda via Pixabay

Du behöver inte en ETA om du reser till Storbritannien med ett brittiskt pass. Om du däremot använder ett pass från en EU-medlemsstat behöver du en ETA innan du kommer till Storbritannien.

Resenärer med brittiska pass, BOTC-pass (British Overseas Territory Citizen) och irländska pass är undantagna från att behöva en ETA.

Kan jag resa till EU med ett EU-pass och återvända till Storbritannien med ett brittiskt pass?

Det är möjligt att resa till EU med ett EU-pass och återvända till Storbritannien med ett brittiskt pass. Den brittiska regeringen råder alltid brittiska medborgare att resa in i landet med sina brittiska pass.

Jag har immigrationsstatus i Storbritannien. Behöver jag ett ETA?

Personer med invandringsstatus eller tillstånd att resa in, bo, arbeta eller studera i Storbritannien och personer som har beviljats bosättning eller förbosättning enligt EU:s bosättningssystem (EUSS) behöver inte ett ETA för att resa till Storbritannien. De måste dock kunna visa upp eller bevisa sitt giltiga tillstånd vid gränsen.

Jag har uppehållstillstånd i en EU-medlemsstat. Behöver jag ett ETA för att resa till Storbritannien?

Endast lagligt bosatta i Irland som också är viseringsfria medborgare som reser till Storbritannien via Common Travel Area (CTA) är undantagna från att behöva ett ETA.

Detta innebär att de måste kunna bevisa att de är lagligt bosatta i Irland, inte behöver visum för att besöka Storbritannien och reser till Storbritannien via Irland, Guernsey, Jersey eller Isle of Man. De måste uppfylla alla tre villkoren för att vara undantagna från ETA-systemet.

Ett uppehållstillstånd som utfärdats av en EU-medlemsstat är giltigt i EU och Schengenområdet. Sedan Brexit är EU-uppehållstillstånd inte giltiga i Storbritannien.

Vad händer om jag har ett brottsregister eller annan historia som kan påverka min antagning?

Om en viseringsbefriad resenär nekas ETA på grund av brottslig bakgrund, tidigare invandringsbrott eller samröre med olagliga grupper kan han eller hon ansöka om ett brittiskt visum för att få resa in i Storbritannien.

En resenär kan inte överklaga ett brittiskt ETA-beslut eftersom det är ett automatiserat system. Det finns ingen möjlighet till administrativ granskning eller överklagande av beslut som fattas på ETA-ansökningar.