EU-kommissionen drar Storbritannien inför EU-domstolen för att landet inte följer lagstiftningen om fri rörlighet.
I brevet hävdas att Storbritannien inte har uppfyllt sina rättsliga skyldigheter att skydda EU-medborgarnas rättigheter när det gäller uppehållstillstånd och familjeåterförening.
”Efter att noggrant ha bedömt Storbritanniens svar vidhåller kommissionen att flera delar av klagomålen fortfarande inte har behandlats”, sade EU-kommissionen i ett pressmeddelande.
”Kommissionen har därför beslutat att väcka talan mot Förenade kungariket vid Europeiska unionens domstol”, heter det i meddelandet.
Lagar om fri rörlighet säkerställer att EU-medborgare och deras familjer har rätt att bo och arbeta i alla medlemsstater utan begränsningar.
Även om Storbritannien officiellt lämnade EU 2020 är landet fortfarande bundet av vissa avtal.
Varför EU drar Storbritannien inför domstol
EU-kommissionen utfärdade en formell varning, ett så kallat motiverat yttrande, i juli 2024.
Man krävde att Storbritannien skulle ta itu med dessa problem inom två månader och varnade för att man skulle vidta rättsliga åtgärder.
Efter att ha granskat Storbritanniens svar konstaterade kommissionen att frågorna fortfarande var olösta, vilket ledde till att ärendet hänsköts till EU-domstolen.
EU-kommissionens ärende i EU-domstolen fokuserar på tre huvudfrågor.
Rätt till bosättning
EU-medborgare i Storbritannien drabbades av förseningar och svårigheter när de ansökte om ”etablerad status” enligt EUSS ( European Union Settlement Scheme ).
EUSS är det brittiska program som implementerar utträdesavtalet, och det har varit många eftersläpningar i ansökningarna.
Utträdesavtalet skyddar rättigheterna för de EU-medborgare som bor i Storbritannien när landet lämnade EU 2020.
En etablerad status säkerställer EU-medborgares rätt att bo och arbeta i Storbritannien och resa utan några störningar.
Familjeåterförening
Kommissionen anser att Storbritannien har infört orättvisa restriktioner för EU-medborgares familjemedlemmar, särskilt för utökade familjemedlemmar.
EU slår fast att personer som inte har ansökt om eller fått status som etablerade inte ska utsättas för diskriminering eller hinder.
Fri rörlighet
Det har rapporterats om hinder för EU-medborgare som reser mellan Storbritannien och EU:s medlemsstater.
Det hävdas att den digitala invandringsstatus som ges till dem som omfattas av EUSS ofta är otillgänglig för många individer.
Den brittiska regeringens svar
Den brittiska regeringen har förnekat brott och insisterar på att den har följt villkoren i utträdesavtalet.
Downing Streets talesperson avböjde att kommentera rättsliga förfaranden från Storbritanniens tid som EU-medlem och den efterföljande övergångsperioden.
Talespersonen sade dock till The Independent: ”Vi är fokuserade på att återställa vår relation med EU för att säkerställa att Brexit fungerar för det brittiska folket.”
Rättsfallet kommer samtidigt som den brittiska regeringen, under ledning av premiärminister Keir Starmer, försöker förbättra relationerna med de europeiska ledarna.
Det handlar bland annat om diskussioner om handelshinder, säkerhetssamarbete och finansiella tjänster.
EU har dock klargjort att efterlevnad av avtalen är en förutsättning för fortsatta framsteg.
Vad detta innebär för EU-medborgarna
Fallet påverkar direkt rättigheterna för över 5 miljoner EU-medborgare som för närvarande bor i Storbritannien.
Enligt utträdesavtalet garanterades EU-medborgare som bodde i Storbritannien före brexit och under övergångsperioden skydd.
Detta inkluderar rätten att ansöka om permanent uppehållstillstånd eller status som etablerad medborgare enligt EUSS.
Många EU-medborgare har dock mött långa förseningar, komplicerade ansökningsprocesser och begränsat stöd.
Europeiska kommissionens rättsliga åtgärder syftar till att säkerställa att dessa skydd upprätthålls.
Om EU-domstolen finner att Storbritannien har brutit mot sina åtaganden kan domstolen besluta om korrigerande åtgärder och utdöma böter.
Detta skulle vara en stark signal om att den brittiska regeringen måste respektera de avtal som ingåtts under brexitförhandlingarna.
Vad händer härnäst?
Den här rättstvisten belyser de fortsatta utmaningarna med att hantera relationerna mellan EU och Storbritannien efter Brexit.
Det understryker också vikten av att skydda rättigheterna för medborgare som förlitar sig på avtal som ingåtts under utträdesprocessen.
För EU-medborgare som bor i Storbritannien kan utgången av detta mål innebära klarhet och ett starkare skydd för deras uppehållsrätt.
Den rättsliga processen kommer att ta tid, men utfallet kan påverka miljontals EU-medborgare som bor i Storbritannien och sätta tonen för de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien.