Belgiens ”Frontex-lag” gör att EU:s gränsbevakningstjänstemän inte längre finns på plats vid gränsövergångarna, bland annat vid porten till Storbritannien

| maj 8, 2024
Belgiens "Frontex-lag" gör att EU:s gränsbevakningstjänstemän inte längre finns på plats vid gränsövergångarna, bland annat vid porten till Storbritannien

Belgien förstärker sin gränssäkerhet genom att anta en lag som innebär att upp till 100 Frontex-gränsvakter placeras ut vid landets gränsövergångar.

Detta inkluderar flygplatser, hamnar, Eurostar-tunneln och Bryssel Midi Station, den primära knutpunkten för tågtrafiken till Storbritannien.

Bryssels Midi Station är en viktig entrépunkt för många brittiska och EU-resenärer.

Frontex är Europeiska unionens gräns- och kustbevakningsbyrå som förvaltar EU:s yttre gränser.

Belgiens federala parlament antog lagförslaget den 2 maj med röstsiffrorna 68 mot 11. Det belgiska statsrådet hade också redan godkänt det.

Vissa har kallat lagförslaget för ”Frontex-lagen”, eftersom det också ger Frontex-agenter rätt att gripa, kvarhålla och vägra inresa för migranter.

Det innebär att Frontex också kan deportera och eskortera migranter som tvingas återvända till sitt ursprungsland.

Lagförslaget innebär att EU:s gränsbyrå för första gången har fått befogenhet att genomföra sådana aktiviteter vid Belgiens gränsövergångar.

De kan dock endast utöva sådana befogenheter i närvaro av en belgisk federal polis.

Belgiens justitie- och Nordsjöminister Paul Van Tigchelt och Annelies Verlinde, Belgiens inrikesminister och minister för institutionell reform och demokratisk förnyelse, lade fram lagförslaget i början av april.

Lagen syftar också till att stärka landets gränssäkerhet och bidra till den övergripande säkerheten i Europeiska unionen.

Belgiens Frontex-lag kom en månad efter att EU-parlamentet röstade för en mer enhetlig asyl- och migrationspolitik.

Frontex-lagen kan leda till missbruk och kränkningar av de mänskliga rättigheterna

I idealfallet skulle Frontex gränsvakter bistå den lokala belgiska polisen och följa order från belgiska myndigheter.

Lagstiftare och organisationer i det civila samhället har dock uttryckt oro över att lagförslagets ordalydelse är vag och inte tillräckligt tydlig.

De är oroliga för att det kan leda till att EU:s gränsbevakningspersonal agerar utan tillsyn, vilket kan leda till övergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Brussels Times har kallat det ett ”farligt prejudikat”, med hänvisning till Frontex historia av att misshandla migranter och asylsökande.

Oppositionella parlamentsledamöter ifrågasatte om Frontex-agenter bara kunde göra gripanden vid specifika inresepunkter eller var som helst på belgisk mark.

Det fanns också farhågor om huruvida EU:s gränsvakter skulle tillåtas bära skjutvapen på samma sätt som den lokala polisen.

Välgörenhetsorganisationer för flyktingar hade kritiserat lagförslaget för att ge Frontex samma befogenheter som de belgiska federala myndigheterna.

”Den nuvarande lagen ger för mycket spelrum till nästa regering, trots att vi vet att Frontex inte har så bra meriter”, sade Thomas Willekens från Vluchtelingenwerk Vlaanderen (Flyktingarbete Flandern) till The Brussels Times.

Den belgiska regeringen sade att den arbetar på ett kungligt dekret för att mer exakt definiera Frontex gränsbevakares omfattning och befogenheter.

Hur påverkas resandet mellan Storbritannien och Belgien?

Europeiska konservativa partiet säger att den nya lagen ”kan bli ett prejudikat för en europeisering av gränssäkerheten i hela EU”.

Utplaceringen av Frontex-agenter följer på en ökad rädsla för brott begångna av migranter och en brist på personal vid transporthubbar.

Huruvida Bryssels Frontex-lag kommer att påverka Eurostar-resor mellan Storbritannien och EU är fortfarande oklart.

Midi Station i Bryssel är en port till Storbritannien efter brexit, på samma sätt som portarna mellan Storbritannien och Frankrike.

Brittiska och franska myndigheter har redan meningsskiljaktigheter om asylsökande som korsar Engelska kanalen efter Brexit.

Irland har börjat bli en del av detta bråk eftersom asylsökande flyr till Dublin via Nordirland för att undkomma Storbritanniens Rwanda-lag.

I februari 2024 kom den brittiska regeringen och Frontex överens om ett arbetsavtal för att samordna och bekämpa olaglig migration.

En av Frontex uppgifter är att samarbeta med EU:s medlemsländer och grannländer för att bekämpa olaglig migration och gränsöverskridande brottslighet.

Det är också främst inriktat på att bevaka EU:s södra gräns.

Trots samarbete med nordeuropeisk polis kallas den ibland till uppdrag på västra Balkan och i Nordafrika.

Trots att Frontex är en officiell myndighet har den anklagats för att kränka de mänskliga rättigheterna för asylsökande.

Travel Tomorrow rapporterade att i februari hade människorättsorganisationen 11.11.11. anklagade Frontex för att ha genomfört 346 004 olagliga tillbakadraganden under 2023

En pushback är när en migrant avvisas från ett lands gräns innan de kan ansöka om skydd. Detta är olagligt enligt både europeisk och internationell lag.