Att ta med sig husdjur till Förenade kungariket

| juli 10, 2024
Husdjursresor till Storbritannien

Besökare som vill föra in sina husdjur i Storbritannien bör vara medvetna om att det finns olika bestämmelser beroende på destinationsland i Storbritannien. En uppsättning regler gäller för ön Storbritannien som består av England, Skottland och Wales. Den andra uppsättningen gäller för landet Nordirland som upptar den norra delen av ön Irland.

En historik över regeländringar för införsel av husdjur till Storbritannien

För inte så länge sedan var det inte möjligt att föra in sällskapsdjur i Storbritannien från någon del av Europa utan att det krävdes en karantänperiod. Detta berodde uppenbarligen på hotet om att rabies skulle importeras från den europeiska kontinenten, vilket i ärlighetens namn var ett verkligt problem. Idag förekommer fortfarande enstaka fall av rabies då och då, men de blir alltmer sällsynta för varje år som går.

Fram till Brexit (Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen) var det relativt enkelt att ta med sig ett husdjur till Europa från Storbritannien, eller från Storbritannien till Europa. När vissa villkor avseende husdjurets hälsotillstånd var uppfyllda behövdes ingen karantänsperiod och så är fortfarande fallet i de flesta fall.

Denna situation beror dock endast på att vissa villkor förhandlades fram mellan EU-kommissionen och den brittiska regeringen som en del av Brexit-avtalet. Detta kan mycket väl komma att ändras 2024 eftersom EU för närvarande håller på att införa Etias (European Travel Information and Authorisation System) och det återstår att se hur detta kommer att påverka brittiska medborgare som vill föra in husdjur i EU. Om den nuvarande avslappnade inställningen fortsätter är det troligt att brittiska medborgare kommer att kunna ta med sig husdjur till Europa utan större svårigheter. Om restriktioner som karantäner införs kan den brittiska regeringen å andra sidan svara med att införa liknande åtgärder för europeiska och andra icke-brittiska besökares husdjur när det kommande brittiska ETA (Electronic Travel Authorisation) införs 2024.

Gällande bestämmelser för transport av sällskapsdjur

De nuvarande reglerna för att föra in husdjur i Storbritannien gäller för katter, hundar och (av någon underlig anledning) illrar. För att kvalificera sig för en karantänfri inresa måste husdjuret:

 1. vara försedd med mikrochip
 2. Ha ett giltigt djurpass eller motsvarande hälsointyg
 3. Vara vaccinerad mot rabies (eller ha genomgått ett blodprov i vissa jurisdiktioner)
 4. För hundar krävs vanligtvis också bevis på att de har genomgått behandling mot bandmask
 5. Alla husdjur måste föras in i Storbritannien via ”godkända” rutter och researrangörer. Detta innebär att husdjuret måste transporteras som last om det anländer med flyg, såvida det inte är en privat charterflygning eller hunden är en registrerad assistanshund. Husdjur som anländer sjövägen får endast transporteras av företag som är registrerade för detta ändamål och detta bör kontrolleras innan ombordstigning.

I de fall djuret förs in i Storbritannien för försäljning eller ägarbyte måste detta anges på lämplig deklarationsblankett.

Om något av kraven inte uppfylls kan det leda till att djuret måste tillbringa upp till fyra månader i karantän och ägaren är ansvarig för alla tillhörande avgifter för underhåll och avgifter.

Husdjur som anländer från Nordirland behöver inte använda en godkänd rutt eller ett godkänt fraktbolag.

Ytterligare regler

Under vissa omständigheter finns det ytterligare regler, de så kallade Balai-reglerna, som gäller.

Bland dessa kan nämnas

 • Husdjur som förs in i Storbritannien för återförsäljning eller ägarbyte
 • Djur som ska anlända fem dagar före eller efter ägarens ankomst
 • Om totalt fler än fem djur förs in i Storbritannien, såvida det inte är för en utställning, tävling eller ett sportevenemang, gäller även Balai-reglerna.

Kontroller vid avresa och ankomst

Beroende på transportmedel kan ett sällskapsdjur kontrolleras vid avresan, vid ankomsten eller vid båda tillfällena. Husdjur som anländer med båt till Storbritannien och de som kommer in via Eurotunneln kommer sannolikt att kontrolleras innan de avgår till Storbritannien medan de som anländer med flyg kommer att granskas vid ankomsten.

Djuret kommer att skannas för ett mikrochip och den nödvändiga dokumentationen (pass, hälsointyg) kommer att kontrolleras. Eftersom djuret kommer att resa som last när det anländer med flyg kommer det att gå igenom en annan tullstation än ägaren och måste hämtas ut efter att kontrollerna har slutförts. Detta kan vanligtvis ordnas genom det relevanta flygbolaget eller resebolaget eller genom att ordna med tullagenterna före resan.

Detta är vanligtvis en smidig process, men problem kan förväntas om:

 • Den nödvändiga dokumentationen är felaktig, ogiltig eller saknas
 • Alla hälsokontroller och vaccinationer har inte utförts
 • Underlåtenhet att följa bestämmelserna kommer antingen att leda till en karantänperiod för djuret eller, eventuellt, till att djuret omedelbart måste återsändas till avgångslandet.

Förebyggande av rabies

Den brittiska regeringens största oro när det gäller inkommande djur är hotet om rabies. Katter, hundar och illrar måste vaccineras före resan genom att få sina grundvaccinationer och en boostervaccination vid behov. Vaccinationen måste bekräftas av en veterinär och det nödvändiga intyget ska medfölja djuret under resan.

Det exakta förloppet för nödvändiga injektioner, boostervaccinationer och blodprov varierar från region till region över hela världen och dessa har delats in i antingen del 1 eller del 2 listade länder.

Del 1 Länder. Djur som anländer från länder som anges i del 1 måste ha något av följande

 • Ett pass för sällskapsdjur från ursprungslandet
 • Ett djurhälsointyg (eller AHC) utfärdat i Storbritannien inom de senaste fyra månaderna
 • Ett giltigt pass för sällskapsdjur utfärdat av brittiska myndigheter
 • Ett hälsointyg för sällskapsdjur utfärdat i Storbritannien

Del 2 Länder. Ett brittiskt hälsointyg för sällskapsdjur är allt som vanligtvis krävs med extra dokumentation krävs under vissa omständigheter, till exempel djur som anländer från Australien eller Malaysia.

För länder som inte anges i del 1 eller del 2 är ett hälsointyg för sällskapsdjur utfärdat av Storbritannien ett minimikrav, men det kan också finnas särskilda bestämmelser om blodprov, rabiesvaccin eller andra vaccinationer.

Eventuella förändringar

Regler och bestämmelser kan alltid ändras och mycket kommer att bero på om EU ändrar sin politik för djurtransporter när Etias träder i kraft fullt ut. Om några förändringar påverkar brittiska resenärer och deras djur skulle det inte vara någon överraskning om den brittiska regeringen också gjorde ändringar i reglerna.

För närvarande är det klokt för resenärer som anländer till Storbritannien med sina husdjur att åtminstone låta mikrochipa djuren. När resplaner och datum har bekräftats bör de exakta kraven avseende vaccinationer, blodprov och andra bestämmelser kontrolleras i god tid före resan för att undvika förseningar, oönskade kostnader och eventuell nekad inresa till något av länderna i Storbritannien.