Kan jag få ett ETA i Storbritannien med ett brottsregisterutdrag?

| september 5, 2023
Kan jag få ett ETA i Storbritannien med ett brottsregisterutdrag?

Storbritanniens system för godkännande före resan förväntas vara i full drift i slutet av 2024 och är ett obligatoriskt krav för alla icke-brittiska eller icke-irländska besökare till något av de fyra länderna i Storbritannien. Det nya resekravet kallas UK Electronic Travel Authorization (UK ETA) och är mycket likt andra system för kontroll före resa som för närvarande används av länder som USA och Kanada.

I likhet med det nya europeiska systemet för reseuppgifter och resetillstånd (ETIAS) syftar det brittiska ETA till att öka gränssäkerheten genom att samla in så mycket information som möjligt om presumtiva besökare. Systemet är utformat för att avvänja dem som kan utgöra ett hot när de befinner sig i Storbritannien.

Detta omfattar ETA-sökande i Storbritannien som tidigare har överskridit tidsgränsen i andra länder och, mer specifikt, de som har ett brottsregister eller har förknippats med brottslig verksamhet eller terroristverksamhet.

Ansökningsförfarande

Ansökan om ETA i Storbritannien görs antingen online eller via en mobilapp. Formuläret är detaljerat och kräver att den sökande lämnar grundläggande personuppgifter, inklusive:

  • Fullständigt namn
  • Födelsedatum
  • Kön
  • Nationalitet
  • Kontaktuppgifter

Ett aktuellt, giltigt biometriskt pass krävs, och sökande måste också lämna uppgifter och datum för resor till, från och inom Förenade kungariket. De brittiska myndigheterna förväntas också försöka lägga till en sökandes fingeravtryck i ansökningsprocessen, men detta är ännu inte tekniskt genomförbart.

En viktig del av ansökningsprocessen är kontrollen av den sökandes lämplighet för inresa i Förenade kungariket. För detta ändamål kommer de sökande att uppmanas att lämna uppgifter om eventuella tidigare överskridanden av viseringstiden, utvisningar från andra länder och uppgifter om nyligen genomförda besök i konfliktområden. Eventuellt brottsregister eller domar för brott eller terrorismrelaterade brott måste också anges på ansökningsblanketten.

Naturligtvis skulle det vara möjligt att helt enkelt ljuga om eventuella tidigare brott eller terroristbrott, men eftersom förhindrandet av sådan verksamhet i Storbritannien är en hörnsten i införandet av ETA i Storbritannien, kontrolleras alla ansökningar noggrant genom många brittiska, europeiska och globala polis- och säkerhetsdatabaser och risken att bli påkommen med en lögn är extremt hög.

Bakgrundskontroller

Alla ansökningar om ETA i Storbritannien kommer att kontrolleras med avseende på inkonsekvenser, utelämnanden och eventuellt bedrägeri. Att lämna information om tidigare domar för brott eller terrorism är inte ett alternativ, och att inte göra det på ett ärligt sätt kommer sannolikt att leda till att du nekas resa.

Sökande som uppger att de har ett tidigare brottsregister kommer att få sina ansökningar granskade och bedömda innan ETA i Storbritannien beviljas eller avslås. En historia av mindre förseelser kan leda till ytterligare granskning men innebär inte nödvändigtvis att ansökan automatiskt kommer att avslås. En lång och ihållande brottshistorik eller en lång period (ett år eller mer) av fängelsevistelse kan dock leda till att du nekas resa till något av länderna i Förenade kungariket.

Skäl till avslag på ETA-ansökan i Storbritannien

Skälen till att avslå en ansökan är många och varierande, men en fällande dom för brott eller terroristbrott är ett av de viktigaste skälen. Även om mindre brott med minimistraff på fängelse inte bidrar till att bevilja ett ETA i Storbritannien, diskvalificerar de inte automatiskt en sökande.

De grundläggande skälen till avslag är desamma som för visumansökningar i Storbritannien. Ju allvarligare brott och ju längre straff, desto större sannolikhet för en vägran. Vissa sökande som finns med i belastningsregistret kommer automatiskt att nekas inresa, medan de brittiska myndigheterna beslutar om inresetillstånd för andra.

Obligatoriskt avslag

En UK ETA-ansökan kommer att avslås om den sökande:

  • Har avtjänat ett fängelsestraff på fyra år eller mer
  • Har tillbringat mellan ett och fyra år i fängelse om det inte har gått femton år eller mer sedan den sista dagen i fängelse.
  • Har avtjänat ett kortare fängelsestraff på upp till ett år, såvida det inte har gått sju år eller mer sedan den senaste dagen i fängelse.

Ett obligatoriskt avslag gäller också för sökande som har fått en icke frihetsberövande dom mindre än ett år innan de ansökte om ETA i Storbritannien. Dessa icke frihetsberövande domar kan avse trafikförseelser, civilmål, utebliven betalning av böter och andra mindre förseelser.

Diskretionärt avslag

De brittiska myndigheterna kan avslå en ETA-ansökan från Förenade kungariket på olika diskretionära grunder. Även om den sökande inte har något brottsregister betyder det inte att det är säkert att han eller hon får tillstånd att resa in i Förenade kungariket.

Bland skälen till att avslå en ansökan kan nämnas

  • Bristande efterlevnad av tidigare utfärdade viseringar
  • Besök i krigs- eller konfliktområden
  • Misstänkta kopplingar till terroristorganisationer
  • Misstänkt koppling till brottslig verksamhet
  • Upprepade brott
  • Potentiell risk för den nationella säkerheten

Dessa diskretionära grunder för avslag är problematiska eftersom en ansökan kan avslås på grundval av inget annat än misstanke. De används dock inte lättvindigt och vanligtvis först efter att en omfattande bakgrundskontroll har utförts.

Ärlighet är den bästa försäkringen

Att ansöka om ETA i Storbritannien med ett brottsregister är visserligen inte till någon hjälp, men leder inte automatiskt till avslag. Det handlar om hur allvarligt det begångna brottet var, hur länge brotten avtjänades i fängelse och hur länge sedan de inträffade. Om du uppger att du har ett brottsligt förflutet kommer ansökan att granskas närmare, men om du inte uppger det kommer ansökan nästan säkert att avslås.

Även om en tidigare inblandning i brottslighet kan innebära problem för en sökande är det ingenting jämfört med en historia av terroristrelaterade brott eller terroristsamröre som nästan säkert kommer att leda till avslag.

Ärlighet när du fyller i ansökan är avgörande eftersom informationen kommer att kontrolleras och de sökande granskas innan UK ETA beviljas. Om en ärlig och uppriktig ansökan avslås kan beslutet överklagas och omprövas. Detta är inte ett alternativ när en sökande medvetet ljuger eller försöker vilseleda myndigheterna genom att utelämna uppgifter om tidigare brott eller frihetsberövande domar.
Ärlighet är DEFINITIVT den bästa policyn!