Storbritanniens inresekrav för östtimoresiska medborgare: Från brittisk ETA till brittiskt visum

Östtimoresiska medborgare som besöker Storbritannien (UK) måste skaffa ett brittiskt visum. Denna förändring, som genomförs i juli 2023, markerar slutet på visumfria resor för östtimoresiska medborgare till Storbritannien.

Medborgare i Östtimor, nu även kallat Timor-Leste, var tidigare undantagna från visumkrav när de kom till Storbritannien. När det nya systemet med digitala resetillstånd införs, kommer de bara att behöva ansöka om ett brittiskt elektroniskt resetillstånd (UK ETA).

De måste dock nu följa en strängare process för att ansöka om visum för att komma in i Storbritannien. De brittiska visumalternativen för en ETA i Storbritannien är UK Standard Visitor visa, Transit visa eller Temporary Creative Work visa.

UK ETA Alternativ för östtimoresiska medborgare

Eftersom Storbritanniens ETA inte längre är tillgängligt för östtimoresiska medborgare måste de som planerar att besöka Storbritannien överväga alternativa visumalternativ. Följande är de mest relevanta för korta vistelser.

1. Standardvisum för besökare i Storbritannien

Detta visum är idealiskt för östtimoresiska medborgare som besöker Storbritannien för fritid, tillåtna affärsaktiviteter eller korta studiekurser. Det tillåter resenärer att stanna i Storbritannien i upp till sex månader för aktiviteter som att delta i konferenser eller tillbringa semester med familj och vänner.

Det finns fler typer av brittiska besöksvisum för dem som behöver stanna i mer än sex månader.

2. Transitvisum för Förenade kungariket

Östtimoresiska medborgare som passerar genom Storbritannien till en annan destination behöver ett transitvisum för Storbritannien. Detta gäller för alla resenärer, oavsett om de kommer att gå igenom immigrationskontroller eller inte.

Det finns två typer: Ett Direct Airside Transit-visum är för dem som inte passerar genom gränskontrollen. De som går igenom gränskontrollen behöver ett Visitor in Transit-visum.

Ett transitvisum gör det möjligt för resenärer att stanna i Storbritannien i upp till 48 timmar medan de väntar på sina anslutande flyg.

3. Tillfällig visering för kreativa arbetare

Detta visum är avsett för dem som planerar att delta i kortvarigt arbete inom Storbritanniens kreativa sektor. Det är lämpligt för konstnärer, artister eller filmskapare som UK-baserade företag har sponsrat för att utföra professionellt arbete i landet.

Temporary Creative Worker-visumet tillåter tillfälliga vistelser på upp till 12 månader eller den tid som anges i deras Certificate of Sponsorship.

ETA i Storbritannien vs. visum i Storbritannien

Att ansöka om ett brittiskt visum är mer komplicerat, dyrt och tidskrävande än att ansöka om ett brittiskt ETA.

Resenärer som inte har visum kan få en ETA för Storbritannien inom några minuter eller upp till tre dagar. Å andra sidan tar behandlingen av en brittisk visumansökan minst tre veckor att behandla. Detta beror på att det innebär att man lämnar in dokumentära krav och ett personligt visumavtal.

De brittiska visumavgifterna för alternativ till UK ETA är högre. En visumansökan för UK Standard Visitor kostar 115 £. Avgifterna för transitvisum varierar mellan 35 och 64 pund. Visumavgiften för Temporary Creative Worker är 298 £, men sökande måste också betala en tilläggsavgift för hälsa.

En resenär kan tidigast ansöka om ett brittiskt visum tre månader före det planerade resedatumet. Eftersom de måste få ett brittiskt visum före sin resa måste resplanerna justeras i enlighet därmed.

Hur ansöker du om visum till Storbritannien?

För östtimoresiska medborgare innebär ansökan om visum till Storbritannien flera steg. Här är en enkel guide för att hjälpa till att navigera i processen:

Steg 1: Bestäm vilken typ av visum du behöver

Identifiera det specifika brittiska visum som du behöver baserat på syftet med ditt besök – oavsett om det är ett vanligt besöksvisum, transitvisum eller visum för tillfällig kreativ arbetstagare.

Steg 2: Samla in de dokument som krävs

Förbereda den dokumentation som krävs för en brittisk visumansökan. Detta inkluderar vanligtvis:

  • Giltigt pass
  • Ett nytaget färgfoto i passstorlek
  • Ett ifyllt ansökningsformulär för visum online
  • Bevis på ekonomisk kapacitet, till exempel kontoutdrag eller lönebesked
  • Detaljer om ditt boende i Storbritannien och din resplan
  • Bevis på anknytning till hemlandet, t.ex. anställningsbrev eller bevis på fastighetsägande

Steg 3: Fyll i online-ansökan

Besök den brittiska regeringens webbplats för viseringsansökningar och fyll i formuläret online. Se till att all information är korrekt och fullständig. När du har fyllt i formuläret måste du betala avgiften för viseringsansökan med ett kredit- eller betalkort.

Steg 4: Boka ett möte för visum

När onlineansökningsformuläret har skickats in måste den sökande boka en tid på närmaste visumansökningscenter. Resenärer kan välja en tid och plats som är bekväm för dem.

Steg 5: Delta i mötet om visum

Sökande måste ta med sig alla nödvändiga dokument och pass på dagen för viseringsbesöket. Beroende på vilken typ av visum de ansöker om kan resenärer också behöva tillhandahålla biometrisk information, inklusive fingeravtryck och ett fotografi, vid visumansökningscentret.

Steg 6: Vänta på beslutet

Handläggningstiderna för visum varierar, så kontrollera den brittiska regeringens webbplats för beräknade handläggningstider. Sökande kommer att meddelas via e-post när ett beslut har fattats. De måste hämta sina pass på visumansökningscentret.

Tips om hur du ansöker om visum till Storbritannien

Även om komplexiteten och längden på handläggningstiderna för brittiska visum ligger utanför den sökandes kontroll finns det sätt att se till att det inte hindrar eller försenar dina resplaner. Följ dessa tips för en snabb och effektiv onlineansökan om brittiskt ETA.

  • Ansök tidigt: Lämna in en brittisk visumansökan i god tid före planerade resedatum.
  • Dubbelkolla informationen: Se till att alla ansökningsuppgifter är korrekta för att förhindra förseningar. Detta gäller också de dokument som sökande måste tillhandahålla och ta med till visumansökningscentret under sitt möte.
  • Håll dig informerad: Granska eventuella särskilda krav för östtimoresiska medborgare på den brittiska regeringens webbplats för att säkerställa att du har all nödvändig dokumentation.

Resa med brittiskt visum

Ett brittiskt visum kommer att framgå av resenärernas pass, vanligtvis en vinjettklistermärke på en tom passida för visum för enkel inresa och kort vistelse.

Visum för flera inresor eller långa vistelser är digitalt kopplade till resenärernas pass via deras UKVI-konto (UK Immigration and Visas). Detta gäller för dem som lämnade in biometriska data vid visumansökningscentret.

Avresa till Förenade kungariket

Före ombordstigning på flyg, fartyg, tåg eller buss kommer flygbolagen att kontrollera om resenärerna har rätt resehandling. Flygbolagen kommer endast att tillåta ombordstigning för östtimoresiska resenärer som kan uppvisa ett giltigt brittiskt visum.

Ankomst till Storbritannien

När resenärer anländer till Storbritannien med ett godkänt visum måste de visa upp sitt pass och andra resehandlingar för UK Border Force.

Om du blir tillfrågad ska du vara beredd att visa upp bevis för vidare resa. Detta innebär vanligtvis att du måste visa upp en biljett för att lämna Storbritannien inom sex månader efter ankomsten.

Östtimoresiska resenärer måste också vara beredda att bevisa att de har tillräckligt med pengar för att försörja sig under hela vistelsen i Storbritannien och för hemresan.

Det är viktigt att notera att innehavare av brittisk visering fortfarande kan nekas inresa om de inte klarar en gränskontroll eller uppfyller andra inresevillkor.

Efter att ha passerat gränskontrollen kan östtimoresiska besökare med ett godkänt visum fritt resa mellan Storbritanniens fyra konstituerande länder: England, Skottland, Wales och Nordirland.

De kan använda alla transportmedel i Storbritannien. Innan de går ombord på en färja eller ett inrikesflyg inom Storbritannien behöver de bara visa upp en ID-handling, vanligtvis ett pass eller körkort.

Ett brittiskt standardvisum för besökare är inte giltigt i Irland eller andra europeiska länder

Kom dock ihåg att en brittisk visering inte ger rätt till inresa i Irland eller andra europeiska länder. Storbritannien är inte medlem i Europeiska unionen eller Schengens gemensamma resezon.

Östtimoresiska resenärer som besöker Irland eller andra europeiska länder måste fråga om landets inresekrav innan de bokar sin resa.

Att förstå ETA i Storbritannien

Även om östtimoresiska medborgare nu måste ansöka om ett vanligt visum är det fortfarande relevant att förstå ETA-processen, eftersom den utgör en modell för hur Storbritannien hanterar gränssäkerheten.

UK ETA är ett nytt digitalt tillstånd som är utformat för medborgare i länder med viseringsundantag som besöker Storbritannien för kortare vistelser eller mindre än sex månader. Det är obligatoriskt för alla resenärer som använder flyg, färjor, tåg eller fordon som korsar kanalen.

Systemet är en del av Storbritanniens strategi för att stärka gränssäkerheten och effektivisera inreseprocessen för resenärer med låg risk. Det gör det möjligt för regeringen att förhandsgranska individer innan de anländer till landet.

I slutändan är målet att förhindra illegal invandring, störa den organiserade brottsligheten och identifiera potentiella säkerhetshot i förväg.

Resenärer måste ha ett brittiskt ETA före sin resa till Storbritannien. Det är ett måste för dem som besöker för fritid, tillåtna affärsaktiviteter och korta studier.

De somtransiterar eller byter flygplan i Storbritannien och de som omfattas av Creative Worker-visumet behöver också ett brittiskt ETA.

Fördelar med ETA i Storbritannien

Det brittiska ETA-systemet erbjuder flera fördelar för resenärer som kan besöka Storbritannien utan visum.

Strömlinjeformad process

Den brittiska ETA-ansökan är helt online, snabb och papperslös. Berättigade resenärer kan slutföra processen på mindre än 20 minuter och får vanligtvis ett beslut inom tre dagar.

Kostnadseffektivt

Avgiften för ett UK ETA är endast £10 per ansökan. Detta gör det till ett prisvärt alternativ för korttidsresor jämfört med andra internationella reseauktorisationer.

Långsiktig giltighet

När ett UK ETA har beviljats är det giltigt för flera korta besök i Storbritannien under två år. Resenärer måste bara ansöka på nytt när tillståndet eller det pass som det är kopplat till löper ut, om passet förloras eller om passinformationen ändras.