Större städer i Wales
Wales är ett av de fyra länder som utgör Storbritannien (de andra är England, Skottland och Nordirland) och var en gång en självständig stat innan den annekterades av England och blev underkastad engelsk lag i mitten av 1500-talet. Wales var tidigare beroende av jordbruk som den huvudsakliga inkomst- och sysselsättningskällan, men under den industriella revolutionen övergick ekonomin till gruvdrift och blev snabbt en industribaserad ekonomi som till stor del var beroende av kolproduktion.
Med den fortsatta expansionen och framgången för sin kolgruveindustri såg Wales en betydande ökning av befolkningen, som idag uppgår till cirka 3,3 miljoner. Stora delar av landet är glesbefolkat. Ungefär två tredjedelar av befolkningen bor i regionen South Wales i städer som Swansea, Newport och huvudstaden Cardiff.
Cardiff
Cardiff är landets huvudstad och största stad med en uppskattad befolkning på nästan en halv miljon och ligger i den sydöstra delen av Wales. Cardiff var bara en liten stad fram till början av 1800-talet, men växte sedan i betydelse på grund av sin viktiga roll i kolexporten. Staden är nu landets kommersiella centrum och en viktig plats för film- och TV-produktion och är också hem för de viktigaste walesiska sändningsnätverken.
Turismen är en enorm inkomstkälla för staden, med över 20 miljoner besökare varje år och många rugbyfans som kommer för att se internationella rugbymatcher och ligamatcher i den imponerande Principality Stadium. Rugby är dock inte den enda attraktionen som Cardiff har att erbjuda:
- Cardiff slott
- Nationalmuseet
- St. Davids köpcentrum
- Norska kyrkan
- Slottet Caerphilly
- Principality Stadium (tidigare Millennium Stadium)
- Katedralen i Llandaff
- Roald Dahl Plass
Cardiff Bay var en gång en tidvattensvik och en flodmynning, men är nu en sötvattensjö och en intressant plats att besöka. Cardiff Bay-området ligger mellan stadens centrum och badorten Penarth, och här finns många sevärda attraktioner, och det är också en trevlig plats att fördriva dagen på i de många restaurangerna och barerna.
Newport
Norr om Cardiff ligger staden Newport som en gång i tiden var den största kolexportören i Wales. Idag är Newport en livlig universitetsstad med många intressanta och ibland överraskande sevärdheter:
- Köpcentret Friar’s Walk.
- Newport Transporter Bridge – En av endast sju transportbroar i världen som fortfarande är i drift.
- Newport Castle – Historisk slottsruin från 1300-talet.
- Steel Wave – 14 meter hög stålskulptur till minne av Newports stål- och sjöfartshistoria.
- Newport Market – Viktoriansk inomhusmarknad.
- St Woolos Cathedral – med anor från 600-talet.
- Newport Museum och konstgalleri.
- Caerleon romersk fästning och bad
På stranden av floden Usk ligger The Riverfront, ett välkänt teater- och konstkomplex. Riverfront anordnar evenemang med opera, dans, livemusik och komedi, och stöder också lokala konstnärer med regelbundna utställningar av målningar, skulpturer och fotografier som erbjuds gratis för besökare.
Swansea
Swansea ligger på den walesiska sydkusten och är den näst största staden i Wales. Området runt staden är en arkeologisk guldgruva med fynd på Gower Peninsula och i Long Hole Cave som av många experter anses vara bevis på de första moderna mänskliga bosättningarna i Storbritannien. Swansea är också poeten Dylan Thomas födelsestad, och många av stadens sevärdheter kretsar kring dessa två fakta.
- National Waterfront Museum.
- Museet i Swansea.
- Egypt Centre – Den mest omfattande samlingen av egyptiska antikviteter i landet.
- Dylan Thomas Centre.
- Gowerhalvön.
Gower har utsetts till ett område med enastående naturskönhet och är en fristad för vandrare, fågelskådare, naturälskare och surfare. En promenad på udden in i Rhossili Bay leder till Worm’s Head som bara kan beträdas under två timmar omedelbart före eller efter lågvatten.
Bangor
Bangor är relativt litet, med en befolkning på mindre än 20.000 invånare, och fick stadsstatus först 1974. Detta trots att stadens katedral har anor ända tillbaka till 600-talet. Bangor ligger nära Menaisundet och mellan den walesiska kusten och ön Anglesey, och har en aura av kuststad, komplett med en attraktiv pir.
Intressanta platser inkluderar:
- Cadeirlan Bangor Cathedral
- Slottet Penrhyn
- Bangor Garth Pier
- Storiel konstgalleri
- Britannia-bron
- Bibelträdgården
- Bangor marknad
- Bangors klocktorn
Besökare i Bangor som vill tillbringa en trevlig dag ute rekommenderas att ta Snowdonia and Three Castles Tour. Denna dagsutflykt går till Snowdonia National Park och slotten Caernarfon, Conwy och Dolbadam, med en fullständig kommentar som täcker områdets historia och intressanta fakta.
Wrexham
Wrexham fick stadsstatus först 2022 och har mindre än 70 000 invånare. Wrexham ligger i den nordöstra delen av Wales, nära den engelska gränsen och söder om Liverpool. Upptäckten av gravplatser från bronsåldern och gamla flintverktyg i närheten av staden gör att experter tror att det har funnits en bosättning i nuvarande Wrexham sedan den mesolitiska perioden, som går tillbaka till 8 000 år före Kristus.
Wrexham är inte längre beroende av den tunga industrin från svunna tider, utan är idag känt för sin högteknologiska tillverkning och är ett nav för många professionella och finansiella tjänster.
Även om Wrexham saknar kustlinje och strand, har staden sin attraktionskraft för naturälskare eftersom den ligger på en platå mellan Dee Valley och bergen i nordöstra Wales. Några av de attraktioner som Wrexham har att erbjuda är:
- Bellevue Park
- Tornet på kyrkan St. Giles
- All Saints Church och Gresford Bells
- Overton Village
- Wrexham County Borough Museum
- Slottet Chirk
Roliga fakta om Wrexham
- Stadens fotbollsklubb, Wrexham AFC, är känd för att vara världens tredje äldsta klubb.
- Den första ”Miss World” som officiellt registrerades var född i Wrexham.
- Ruabon Red Brick-plattor, med ursprung i Wrexham, användes vid restaureringen av Taj Mahal i Indien.
- Det sägs också att Wrexham Lager, som bryggts i staden sedan 1881, fanns med på dryckesmenyn på det olycksdrabbade passagerarfartyget Titanic.
St. David’s
St. David’s fick status som stad 1995 och är den minsta staden i Wales och Storbritannien. Staden har cirka 2 000 invånare och har fått sitt namn efter St David, som levde där på 500-talet. David’s är ett populärt turistmål, med besökare som reser för att se den lilla staden och katedralen, men också för att utforska den omgivande landsbygden eller de närliggande öarna Skomer, Skokholm, Grassholm och Ramsey.
Bland de många sakerna att göra och se finns:
- St Davids katedral
- St Davids Biskopens palats
- Whitesands Bay
- Ramsey Island naturreservat
- Galleriet Goat Street
- Oriel y Parc landskapsgalleri och besökscentrum
Ett ovanligt men intressant sätt att tillbringa några timmar är att besöka Dr Beynon’s Bug Farm. Detta är både en fungerande gård och ett vetenskapligt forskningscenter och här finns sådana aptitretande attraktioner som Bug Museum, British Bug House, Bug Barn och Insect Farming Exhibition. Om det inte räcker för att locka besökare, finns det alltid en restaurang med ätbara insekter för att stilla aptiten!