Din kompletta guide till UK ETA för Vincentian-medborgare

Storbritannien kommer att införa sitt nya ETA-program senast 2024. Detta system med digitala resetillstånd kommer att ersätta det nuvarande systemet med viseringsundantag och påverka resenärer från många olika länder. Medborgare i Saint Vincent och Grenadinerna är bland dem som kommer att omfattas av den nya ETA. Läs vidare för en guide till hur ETA fungerar, hur det kommer att påverka reseupplevelsen och hur man ansöker.

Vad är UK ETA för medborgare i Vincentian?

På senare år har flera länder infört system med digitala resetillstånd. Erfarna resenärer har kanske redan erfarenhet av ETA i Kanada eller ESTA i USA. ETA-systemet är Förenade kungarikets egen version. Liksom dessa andra system ger det regeringen mer kontroll över gränsen, vilket möjliggör större övervakning av personer som reser in i landet och effektivare säkerhetskontroller. ETA, som står för Electronic Travel Authorisation, är en del av en större regeringsplan för att digitalisera Storbritanniens gränser.

ETA ersätter Förenade kungarikets nuvarande system för viseringsundantag. Det är inte en visering. Istället är det ett digitalt resetillstånd som ger innehavaren tillstånd att resa in i Storbritannien och tillbringa upp till sex månader där.

Hur kommer resenärer från Vincentian att påverkas?

Liksom andra medlemmar av samväldet finns Saint Vincent och Grenadinerna med på listan över de 92 länder med vilka Storbritannien har avtal om viseringsundantag. För närvarande behöver resenärer från Vincentia bara ett pass för att resa in i Storbritannien. Det inkommande systemet kommer att ändra på detta och tvinga dem att skaffa ytterligare dokumentation i form av det nya ETA.

Resenärer från Vincentia har många anledningar att komma till Storbritannien. Som medlem i Samväldet har Saint Vincent och Grenadinerna starka band till Storbritannien, och många vincentianer har familj eller vänner som bor där. Skälen till att de reser kan vara flera:

– Turism
– Affärsresor
– Kurser för studier
– Besök hos vänner och familj
– Medicinsk behandling

Oavsett vilken anledning de har att besöka Storbritannien måste resenärer ansöka om UK ETA för Vincentian-medborgare. Processen är densamma för alla resenärer, med bara ett ansökningsformulär att fylla i, oavsett skälet till resan.

Införandet av ETA kommer inte att ha någon inverkan på Förenade kungarikets viseringssystem. Det innebär att vincentianer som för närvarande behöver visum för att komma till Storbritannien fortfarande kommer att behöva det efter att det nya programmet har införts. Vincentians som behöver ett visum för Storbritannien inkluderar de som tänker arbeta där (antingen tillfälligt eller permanent), de som vill bo i landet och de som planerar att tillbringa mer än sex månader där. Systemet för viseringsansökningar är helt skilt från ETA och kommer inte att ändras genom det nya systemet.

Ansökan om ETA i Storbritannien för vincentianska medborgare

För att ansöka om ETA måste resenärerna fylla i ett onlineformulär. ETA är en del av ett digitalt program, så offlinealternativ kommer inte att göras tillgängliga. ETA-ansökningsavgiften kan också betalas online.

Innan ansökan påbörjas kan resenärer förbereda sig genom att läsa den lista över ETA-krav som har publicerats. Det är viktigt att notera att denna information kan komma att ändras. Programmet har ännu inte färdigställts och vissa detaljer är ännu inte tillgängliga. Till exempel har kostnaden för ansökningsavgiften ännu inte bekräftats. Trots detta ger dessa krav resenärerna en uppfattning om vad de kan förvänta sig. De omfattar bl.a:

– Ett giltigt biometriskt pass utfärdat av ett av länderna på förteckningen över länder som får delta.
– Ett nytaget digitalt passfoto.
– Personlig information. Detta inkluderar uppgifter som födelsedatum, anställningsinformation, kontaktuppgifter etc.
– Syftet med resenärens besök i Storbritannien.
– Detaljer om den planerade resan till Storbritannien, t.ex. adress under vistelsen i landet.
– Ett betal- eller kreditkort för avgiften för ETA-ansökan.
– Uppgift om brottsregister, tidigare invandringsbrott och medlemskap (tidigare eller nuvarande) i förbjudna grupper eller organisationer.

Ett av målen med ETA-systemet är att förbättra Storbritanniens gränssäkerhet. Det är anledningen till att resenärer ombeds lämna ut känslig information om sitt förflutna. Om en resande har kopplingar till gäng, terrorism eller organiserad brottslighet kan de betraktas som en säkerhetsrisk. I detta fall kommer deras ETA-ansökan inte att godkännas.

Ansökan måste fyllas i noggrant och korrekt, och ansökningsavgiften måste betalas i sin helhet innan den kan börja behandlas.

Handläggning av ETA i Storbritannien för medborgare i Vincentien

I andra länder som har infört sina egna digitala resetillstånd betraktas ett godkänt tillstånd som ett villkor för transport. Detta kommer sannolikt att ske även i Storbritannien. Vincentianska medborgare som reser till Storbritannien måste därför ansöka om sitt ETA i god tid så att det hinner behandlas innan de anländer till sin avreseflygplats.

ETA förväntas ta upp till 72 timmar att behandla. Om ansökan godkänns behöver resenären inte göra några ytterligare formaliteter. De har nu tillstånd att resa in i Storbritannien. De måste visa upp sin godkända UK ETA för Vincentian-medborgare vid boarding gaten på avreseflygplatsen och igen vid gränskontrollen i Storbritannien. Passagerare som inte kan uppvisa en ETA kan nekas ombordstigning.

Om en ETA-ansökan avslås har resenärerna fortfarande några alternativ. Det kommer att finnas ett system för överklagande. Om överklagandet avslås kan det hända att resenären kan ansöka om visum istället. Detta är en betydligt längre och mer komplicerad process än ETA.

Resa med brittisk ETA för medborgare i Vincentian

När en medborgare i Saint Vincent och Grenadinerna har fått sin ETA-ansökan godkänd har de tillstånd att resa in i Storbritannien och tillbringa upp till sex månader där. De får inte arbeta i landet. Under sin vistelse kommer de att kunna röra sig fritt mellan England, Skottland, Wales och Nordirland, som är de fyra länder som ingår i Storbritannien. ETA har ingen rättslig giltighet i Republiken Irland, som är ett självständigt land.

Om en Vincentian-resenär vill besöka andra europeiska länder som en del av samma resa, måste de ta reda på de relevanta inresekraven. Storbritannien är inte en del av Europeiska unionen eller Schengens gemensamma reseområde, så inresetillstånd till Storbritannien påverkar inte andra länder. Europeiska unionens eget system för digitala resetillstånd, ETIAS, är för närvarande under utveckling.