Tyskland bedriver lobbyverksamhet mot Storbritanniens inrikesministerium för att lätta på reserestriktionerna efter Brexit för brittiska elever som deltar i organiserade skolresor och utbyten.
BNN Breaking rapporterade att Tysklands ambassadör i Storbritannien Miguel Berger också har bekräftat Tysklands beredskap att ta emot brittiska studenter.
Berger föreslog att man eventuellt skulle överväga att avstå från passkrav för utbildningsresor.
Detta kommer att göra resor till Tyskland mer tillgängliga och tilltalande för brittiska studenter.
Den tyska ambassaden i London tog initiativ till förfrågan för att göra det lättare för ungdomar att resa till Tyskland.
Det är en del av ett större initiativ för att uppmuntra brittiska tonåringar att studera tyska.
Återuppliva intresset för tyska språket bland brittiska studenter
Att göra det lättare att resa till Tyskland är en del av ett större initiativ för att återuppliva intresset för det tyska språket.
Kända tyska personligheter, fotbollslag, en TikTok-stjärna och till och med en finalist i The Great British Bake Off har förespråkat att fler brittiska elever ska läsa tyska som en av sina GCSE-kurser (General Certificate of Secondary Education).
Brittiska elever mellan 14 och 16 år i England, Wales, Nordirland och andra brittiska territorier avlägger vanligtvis GCSE-examen. De är inte skyldiga att göra det, men många gör det.
Brittiska tonåringars intresse för att studera tyska har minskat betydligt under de senaste två decennierna.
År 2023 läste endast 34 700 brittiska studenter tyska på GCSE-nivå. Detta är en kraftig nedgång från de 125.600 studenter som läste kursen 2003.
Även på Advanced Level (A-level) har antalet minskat, från 6 950 till 2 358. Brittiska elever mellan 16 och 18 år tar A-Level-examen istället för GSCE.
De flesta GCSE-studenter läser mellan fem och 25 ämnen, inklusive matematik, naturvetenskap och engelska. I Wales är eleverna skyldiga att lära sig walesiska.
Förutom walesiska och tyska finns följande moderna språk i GSCE-examen: arabiska, bengali, kinesiska, danska, nederländska, franska, grekiska, gujarati, hebreiska, hindi, ungerska, iriska, italienska, japanska, koreanska, malajiska, persiska, polska, portugisiska, punjabi, ryska, spanska, somaliska, turkiska, tamilska och urdu.
UK-tyskt finansieringsprogram för lärare
Tyskland har också lanserat ett nytt finansieringsprogram för att ytterligare stimulera initiativet.
UK German Connection Professional Enrichment Programme ger upp till 1 000 pund i bidrag till brittiska lärare. Beloppet täcker kostnaden för ett besök på en till två veckor i en tysk skola.
Programmet syftar till att ge brittiska lärare förstahandserfarenhet av det tyska utbildningssystemet.
Detta skulle potentiellt kunna komplettera och förbättra lärarnas undervisningsmetoder i Storbritannien.
Storbritannien lättade på restriktionerna för franska skolresor efter Brexit
I december 2023 införde den brittiska regeringen nya åtgärder för att förenkla resandet för franska skolresor i Storbritannien.
Barn som är medborgare i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz kan nu använda sina nationella identitetskort för skolresor till Storbritannien.
Studenter från länder utanför EU måste fortfarande resa med sina pass men behöver inte längre något besöksvisum.
Förändringen kom efter att antalet utbildningsresor drastiskt minskat efter Brexit.
Ungefär 10 000 skolresor från Frankrike till Storbritannien organiserades årligen före brexit. Detta bidrog med 100 miljoner pund till ekonomin genom reseföretag.
Efter brexit måste dock EU-barn använda pass i stället för ID-kort när de reser in i Storbritannien.
Däremot måste studenter från länder utanför EU ansöka om besöksvisum för skolresor till Storbritannien.
Många franska studenter som inte hade pass och de som behövde visum såg det som en olägenhet att besöka ambassaden och betala för det.
Reseregler efter brexit
De brittiska och franska regeringarna kan ha kommit överens om att tillåta enklare resor för skolresor. Franska medborgare som reser till Storbritannien måste dock fortfarande följa invandringsreglerna efter Brexit.
Från och med 2024 måste franska och andra EU-medborgare och andra resenärer som inte behöver visum för att besöka Storbritannien skaffa ett brittiskt elektroniskt resetillstånd (ETA) för korta resor.
Visumfria personer behöver fortfarande ett lämpligt brittiskt visum för längre vistelser i Storbritannien eller särskilda ändamål som arbete.
Däremot kommer EU:s reseregler efter brexit att gälla för brittiska medborgare som inte deltar i en skolresa eller ett utbyte.
Om förhandlingarna mellan den tyska ambassaden och det brittiska inrikesministeriet blir framgångsrika kommer de lättade reserestriktionerna endast att gälla för studenter på utbildningsresor.
Brittiska medborgare som besöker Frankrike, Tyskland och andra länder i Schengenområdet kan resa utan visum i upp till 90 dagar inom en 180-dagarsperiod.
År 2025 kommer brittiska medborgare som tredjelandsmedborgare att behöva visa upp ett ETIAS- eller ett europeiskt reseinformations- och resetillstånd för korta besök i EU.
De som planerar att stanna längre eller arbeta i något EU-land behöver ett uppehållstillstånd eller lämpligt visum.
Lämna ett svar