Storbritannien förlänger visum för säsongsarbetare till 2029

| maj 14, 2024
Storbritannien förlänger visum för säsongsarbetare till 2029

Den brittiska regeringen har förlängt viseringsmöjligheten för säsongsarbetare inom trädgårds- och fjäderfäindustrin.

Storbritanniens miljöminister Steve Barclay meddelade att viseringsmöjligheten för utländska skörde- och fruktplockare (Temporary Worker) kommer att gälla till åtminstone 2029, rapporterar The Telegraph.

Beslutet kommer efter farhågor om att det inte kommer att finnas tillräckligt med lantarbetare, särskilt under skördesäsongen.

Personalbrist på gårdarna, liksom i leveranskedjan, kan äventyra livsmedelsproduktionen.

Barclay sade att 45.000 visum för säsongsarbetare kommer att finnas tillgängliga 2025, samma antal som året innan.

En del av kvoten som tilldelats trädgårdssektorn är 43.000, medan fjäderfäsektorn får 2.000 platser.

Kvoter för de efterföljande åren, från 2026 till 2029, kommer att meddelas senare under året.

Miljöministern sade att en förlängning av viseringsvägen för säsongsarbetare kommer att ge jordbrukarna tid att anpassa sig och sluta förlita sig på utländska arbetare.

”Företagen mår bäst när de kan planera effektivt för framtiden”, säger Barclay.

Han tillade att den brittiska regeringen ”ökar finansieringen av den avancerade tekniken” för att hjälpa jordbrukare att slippa anställa utländska arbetare.

Barclay hänvisar till en investering på 50 miljoner pund i mekanisering av livsmedelsförpackningsanläggningar och utveckling av nya robotplockare för frukt och grödor.

Den brittiska regeringen hoppas att tekniska framsteg ska kunna ersätta utländska lantarbetare och helt stänga visumvägen för säsongsarbetare.

Vad är visumvägen för säsongsarbetare?

Visumet för säsongsarbetare gör det möjligt för utländska arbetare att komma till Storbritannien i upp till sex månader för att arbeta inom trädgårds- och fjäderfäsektorn.

Inom trädgårdssektorn kommer de flesta säsongsanställda vanligtvis över på sommaren under frukt- och grönsaksplockningssäsongen. De kan ansöka när som helst under året.

Säsongsarbetare inom fjäderfäsektorn får däremot vistas i Storbritannien från den 2 oktober till den 31 december varje år. Ansökan ska vara inlämnad senast den 15 november varje år.

För att en ansökan om visum för säsongsarbetare ska beaktas måste de också uppfylla följande behörighetskrav:

  • De måste vara 18 år eller äldre.
  • De har en arbetsgivare eller arbetsparter och ett giltigt Certificate of Sponsorship (CoS). En CoS innehåller uppgifter om det jobb som erbjuds utländska arbetstagare, vilket bör falla inom trädgårdsodling eller fjäderfäproduktion.
  • De har tillräckligt med pengar, minst 1 270 GBP, för att försörja sig i Storbritannien under de första 28 dagarna. Detta krav frångås om arbetsgivaren har gått med på att täcka levnadskostnaderna för den första månaden i Storbritannien.
  • De har betalat ansökningsavgiften för visum och tilläggsavgiften för hälsa vid invandring. Visumavgiften för säsongsarbetare är £ 298, medan tilläggsavgiften för invandringshälsa för vuxna är £ 1,035.
  • De har lämnat all nödvändig biometrisk information.
  • De omfattas inte av de allmänna avslagsgrunderna.

Säsongsarbetare kan studera medan de är på jobbet, och vissa kurser kräver ett Academic Technology Approval Scheme-certifikat.

Säsongsarbetare kan dock inte ta ett fast jobb eller ha ett andra jobb utanför sitt CoS.

Dessutom får de inte använda offentliga medel eller ta med sig anhöriga eller familjemedlemmar till Storbritannien.

Säsongsarbetarens visumväg är inte en väg till bosättning eller permanent boende i Storbritannien. Det bidrar inte till Storbritanniens nettomigration.

Skottlands långsiktiga arbetskraftsbehov

Skottlands jordbruksminister John Lamont välkomnade förlängningen av viseringsrutten för säsongsarbetare.

”Vi kommer alltid att stödja inhemsk arbetskraft, men vi inser att branschen fortfarande behöver extra hjälp”, sade han enligt The Press & Journal.

Han tillade att ”paketet med jordbruksinitiativ kommer att bidra till att säkerställa långsiktig säkerhet för arbetskraftsbehov”.

Detta kommer att ”göra den brittiska livsmedelsförsörjningskedjan till den mest avancerade i världen”, sade Lamont.

Lamont betonade: ”De produkter som odlas i Skottland är i världsklass, och det är inte mer än rätt att vi ser till att jordbrukare och odlare har de resurser de behöver.”

Den brittiska regeringen införde viseringsrutten för säsongsarbetare 2019 innan Storbritannien lämnade Europeiska unionen (EU).

Inledningsvis erbjöds endast 2.500 visum till utländska säsongsarbetare från länder utanför EU.

Efter Brexit har den brittiska regeringen ökat antalet visumplatser för säsongsarbetare till 30.000 år 2022.

Storbritanniens före detta premiärminister Boris Johnson lovade dock att börja avveckla systemet året innan.

Han lovade att minska antalet tilldelade platser från och med 2023 på grund av oro för att visumvägen missbrukas.

Vid den tidpunkten sa Johnson att jordbrukssektorn skulle behöva höja lönerna och arbetsvillkoren för att locka fler lokala anställda.

I år samarbetar den brittiska regeringen med Food and Drink Sector Council’s Attractiveness Project Group.

Detta kommer att ge trädgårdssektorn den inledande finansieringen för att starta The Institute for Agriculture and Horticulture (TIAH).

Trädgårdsnäringen samarbetar också med Department for Work and Pensions för att skapa regionala anställningsplaner.

Dessa planer kommer att använda Jobcentre Plus-nätverket för att hjälpa arbetssökande att få de nödvändiga färdigheterna och kunskaperna.