Saudiarabien förenklar utfärdandet av visum med ny enhetlig plattform

| december 26, 2023
Saudiarabien förenklar utfärdandet av visum med ny enhetlig plattform

Konungariket Saudiarabien (KSA) har lanserat en enhetlig viseringsplattform, ”KSA Visa”, för att förenkla visumansökningsförfarandena och locka fler turister.

Abdulhadi Almansouri, biträdande minister för verkställande frågor vid utrikesministeriet, presenterade landets nya viseringsplattform när han talade vid Digital Government Forum (DGF) i Riyadh den 19 december 2023.

Almansouri säger att plattformen är kopplad till över 30 ministerier, myndigheter och enheter inom den privata sektorn. Målet är att automatisera processerna för utfärdande av visum, öka effektiviteten och ge besökarna en bättre helhetsupplevelse.

KSA:s viseringsplattform kan underlätta förfarandena för att erhålla olika typer av visum, inklusive Hajj-visum eller besöksvisum för Umrah eller turism, samt arbetsvisum.

Lanseringen sker i rätt tid för de förväntade två miljoner indiska Hajj-pilgrimerna. Eftersom Indiens Umrah-pilgrimer förväntas öka, har Saudiarabien som mål att göra upplevelsen sömlös. Landet har som mål att ta emot 175 025 indiska pilgrimer under Hajj-säsongen 2024.

Saudiarabien samarbetade också med 56 länder på resan mot digitaliserade visum. I linje med landets turismmål har man utfärdat 18,6 miljoner visum för 2023 och uppnått 60 sekunders digitala godkännanden.

Vad är KSA:s viseringsplattform?

Den saudiska regeringen vill locka fler turister till 2030 genom att lansera nya destinationer och öka sitt mål till 150 miljoner besök per år.

Tidigare behandlades viseringsansökningar för Konungariket Saudiarabien via utrikesministeriets (MOFA) onlineplattform på visa.mofa.gov.sa.

Med den nya betaversionen av den enhetliga viseringsplattformen, KSA Visa-plattformen på Ksavisa.sa, kan besökare ansöka om sina visum sömlöst.

KSA Visa använder en smart sökmotor för snabb åtkomst till tillgängliga visum. Den erbjuder också en central guide för att förstå visumkrav och ansökningsprocesser. Den kan vägleda resenärer om vad v

Plattformen innehåller också en uppdaterad personlig fil för besökare, vilket gör det enklare att ansöka om visum för första gången och underlättar snabbare framtida efterföljande ansökningar.

Enklare visumansökningsförfarande

Resenärer kan kontrollera kraven för sitt planerade visum på KSA:s visumplattform. Om du uppfyller dessa krav kan du enkelt ansöka om ett KSA-visum.

Först måste de välja syfte med besöket och ange sin nationalitet. Plattformen kommer sedan att ge de sökande information om vilka visum de kan välja mellan.

För eVisa-alternativet kommer de sökande att ombes lämna reseuppgifter (dvs. förväntat ankomstdatum i Saudiarabien), sitt bosättningsland och närmaste ambassad.

Resenärer måste också lämna personuppgifter, inklusive fullständigt namn, mobilnummer och adress, samt ange kön, civilstånd och födelsedatum. De måste sedan ladda upp ett foto i passstorlek.

Därefter måste resenären ange passuppgifter och ladda upp en kopia av sitt pass samt de dokument som krävs för det visum som valts.

Resenärer måste sedan godkänna villkoren och granska ansökningsinformationen. De bör också välja sjukförsäkring genom att svara på relaterade frågor och välja en leverantör i Saudiarabien.

Slutligen kan sökande betala för den saudiska eVisa-ansökan genom att granska kostnaderna och slutföra onlinebetalningen med ett kredit- eller betalkort.

Plattform för KSA-visum och enhetligt GCC-visum

Införandet av den nya saudiska plattformen ligger i linje med Gulfstaternas samarbetsråds (GCC) initiativ att införa ett enhetligt turistvisum för Gulfstaterna.

GCC:s enhetliga visum syftar till att underlätta resor mellan medlemsländerna och effektivisera invandringen för förhandsverifierade resenärer med låg risk.

Med ett enda visum kan turister enkelt utforska Förenade Arabemiraten (UAE), Saudiarabien, Bahrain, Qatar, Oman och Kuwait.

Högsta rådet godkände GCC-ländernas beslut vid toppmötet i Doha i november 2023. Det gav inrikesministrarna i GCC befogenhet att vidta de åtgärder som krävs för att genomföra dessa uppdaterade viseringsbestämmelser.

GCC:s system med ett enda visum kommer att vara i drift mellan 2024 och 2025 i alla sex medlemsländer.

Den kommer att spela en viktig roll för att uppnå GCC:s turismstrategi för 2030. Målet är att locka 128,7 miljoner turister till 2030, en ökning med 136,6 procent jämfört med 2021.

GCC:s enhetliga visum kommer att likna Schengenvisumet i Europa, som möjliggör bekväm resa mellan 23 EU-medlemsstater och grannländer utan inre gränskontroller.

Ansökningar om Schengenvisum kommer också att överföras till en enda digital plattform från och med 2026.