UK ETA för York: Allt resenärer behöver veta

York är en historisk stad som är känd för sitt vikingatida förflutna, sin gotiska katedral och sina imponerande murar. En resa till York är ett steg tillbaka i tiden, med mycket att underhålla och glädja alla besökare som har ett intresse för historia. Från och med 2024 kommer besökare till York att behöva känna till Storbritanniens nya ETA-system. Läs vidare om hur detta program kan påverka din resa till en av Englands mest besökta historiska städer.

Resa till York med ETA från Storbritannien

Den romerska kolonin Eboracum grundades år 71 e.Kr. Platsen, som senare blev York, valdes för sitt strategiska läge, som gjorde det möjligt för romarna att övervaka de våldsamma stammarna i närheten. Några romerska ruiner har hittats i staden, men de flesta ligger begravda under den mäktiga katedralen York Minster. Eboracum blomstrade under en tid och blev en av de viktigaste romerska bosättningarna i Storbritannien. Den minskade dock gradvis, eftersom upprepade översvämningar från de närliggande floderna ledde till att en stor del av befolkningen övergav staden 400 e.Kr.

Vikingarna i York

Med tiden kom den tidigare romerska kolonin att befolkas av anglosaxarna och blev en av de största städerna i kungariket Northumbria. Den växte stadigt fram till år 866 då den erövrades av vikingarna. De gjorde den till huvudstad i sitt kungarike, känt som Jorvik. Vikingarna stannade kvar i området i ett århundrade, även om staden bytte ägare många gånger på grund av regelbundna konflikter med anglosaxarna. År 954 vann anglosaxarna slutligen en avgörande seger och fördrev vikingakungen Eric Bloodaxe. Många av de äldsta byggnaderna i York har anor från vikingatiden, med kyrkor tillägnade skandinaviska helgon, som St Olaf.

Yorks mörka historia

Efter Henrik VIII:s protestantiska reformation plundrades Yorks kloster, abbedior och kyrkor, liksom religiösa byggnader över hela landet. Staden fortsatte dock att ha en dold katolsk gemenskap. En av deras medlemmar, Guy Fawkes, var född i York och är numera ökänd för sin krutkonspiration 1605, ett försök att spränga parlamentsbyggnaden i London i luften.

En annan ökänd lokalbo var Dick Turpin, vars bedrifter som stråtrövare blev legendariska. Turpin hängdes i York och begravdes på kyrkogården vid St George’s Church år 1739. Efter sin död blev landsvägsratten känd över hela landet, och berättelser om hans dåd blev mycket populära.

Sevärda platser i York

Kyrkan i York

https://goo.gl/maps/puDrixopxQfd5dcE7

Denna imponerande katedral kan spåras tillbaka till år 627 då en träkyrka hastigt uppfördes för att döpa Edwin, den nya kungen av Northumbria. Den nuvarande York Minster tog dock århundraden att bygga och stod klar 1472. Det är den näst största gotiska katedralen i norra Europa, och dess arkitektur visar utvecklingen av den engelska gotiska stilen. Några av glasmålningarna är från 1100-talet och visar scener ur Uppenbarelseboken. Dess största klocka, Great Peter, väger nästan 11 ton och fortsätter att slå timmarna och dess ringning ekar över staden.

Shambles

https://goo.gl/maps/sU8GWb7ypH5xTLEd7

The Shambles är en av Europas bäst bevarade medeltida shoppinggator. Den var en gång känd som Great Flesh Shambles och inrymde slaktarbutiker. Idag är det ett populärt shoppingställe och sägs ha inspirerat till Harry Potters Diagon Alley. De timrade medeltida byggnaderna som kantar den smala gatan gör den till en populär plats för besökare. En del av dessa byggnader har anor från 1300-talet, och i många av dem finns nu butiker på gatuplan.

Jorvik Vikingacenter

https://goo.gl/maps/CRS5KzoPaACb6sKg6

En av Yorks mest populära attraktioner, Jorvik Viking Centre, är tillägnad stadens vikingatida förflutna. Den innehåller dioramor i naturlig storlek som visar scener från vikingarnas liv. Syn, ljud och dofter kombineras för att skapa en uppslukande upplevelse. De som är intresserade av denna historiska period kan besöka York i februari, då den årliga Jorvik Viking Festival äger rum, komplett med historiska rekonstruktioner, vandringar och hantverksworkshops.

Cliffords torn

https://goo.gl/maps/SZeGFyoK2uSVKn5d9

Detta torn på en kulle är allt som återstår av York Castle, som byggdes av Vilhelm Erövraren som en del av Harrying of the North. Clifford’s Tower användes som militärbas i krigen mot Skottland och senare i det engelska inbördeskriget. Det var också platsen för ett av de mörkaste kapitlen i stadens historia när en antisemitisk mobb samlade ihop Yorks judiska samfund i slottet och massakrerade dem. Tornet har blivit en populär sevärdhet och erbjuder utsikt över staden. Det närbelägna Castle Museum förklarar platsens historia.

ETA för York i Storbritannien

För närvarande är många besökare i Storbritannien berättigade till viseringsundantag. Detta program kommer att upphöra 2024 och ersättas av det nya ETA-systemet. ETA, eller Electronic Travel Authorization, liknar de program som för närvarande används i Förenta staterna och Kanada. Det är en viktig del av den brittiska regeringens arbete med att digitalisera landets gränser.

De resenärer som kommer att påverkas av ETA är de som för närvarande inte behöver ansöka om visum. Medborgarna i dessa 92 länder är listade här. När det nya systemet träder i kraft måste dessa besökare ansöka om ett ETA före sin resa till Storbritannien.

Med ett godkänt ETA kan resenärer tillbringa upp till sex månader i Storbritannien. Besökare som kommer till landet för affärer, nöjen eller korttidsstudier måste alla ansöka om ett ETA. Resenärer som för närvarande behöver visum – de som vill arbeta i Storbritannien eller de som planerar att tillbringa en längre period än sex månader i landet – kommer att finna sina omständigheter oförändrade. De kommer fortfarande att behöva visum.

Vad du bör veta innan du ansöker om ETA i Storbritannien

Ansökningssystemet för ETA är endast tillgängligt online. Innan resan påbörjas bör resenärer fylla i sin ETA-ansökan i Storbritannien. De måste ha en godkänd ETA innan de får resa in i Storbritannien för att besöka York. Detta innebär att lufttrafikföretag kan neka ombordstigning för passagerare utan ETA.

Innan du påbörjar din ansökan bör du ta dig tid att titta på listan över ETA-krav och se till att du uppfyller kriterierna. De måste till exempel ha ett giltigt biometriskt pass. I ansökningsprocessen måste de också lämna personuppgifter, t.ex. födelsedatum, anställningsstatus, kontaktuppgifter osv.

Ytterligare frågor i ansökningsformuläret kommer att be resenären att dela med sig av information om sitt förflutna. De kommer att förväntas uppge eventuella brottsregister, invandringsbrott och medlemskap i förbjudna grupper. De måste också lämna uppgifter om sin resa till Storbritannien. Detta kan omfatta den adress där de avser att bo eller en resplan som beskriver deras planer under vistelsen i landet.

En komplett ETA-ansökan kan ta upp till 72 timmar att behandla. Resenärer bör ha detta i åtanke när de planerar sin resa. När de ansöker om UK ETA för York måste de betala en avgift. Denna avgift är inte återbetalningsbar och måste betalas i sin helhet innan ansökan anses vara fullständig.

Resa med brittisk ETA för York

När en besökare har fått sin ansökan om ETA för York godkänd har de rätt att resa fritt inom Storbritannien. Det finns ingen gränskontroll mellan de fyra länder som ingår i Storbritannien. Det innebär att besökare kan korsa gränsen till Skottland och Wales, eller resa över Irländska sjön till Nordirland utan ytterligare pappersarbete eller restriktioner. Men om de vill förlänga sin resa genom att besöka Republiken Irland eller något annat europeiskt land måste de kontrollera särskilda inresekrav.

Din resa till York med ETA från Storbritannien

Oavsett om du är intresserad av vikingarnas historia eller bara vill besöka den spektakulära katedralen har York mycket att erbjuda. Se till att din ETA-ansökan är klar i god tid, så att du inte har något att oroa dig för när du reser. Få ETA för York i Storbritannien och upptäck en av norra Englands mest intressanta och historiska städer.