UK ETA för Sheffield krav för internationella ankomster

Sheffield är den största staden i South Yorkshire. Staden är hem för en blomstrande studentbefolkning och föryngrade före detta industrikvarter, och har en lång historia från järnåldern till Englands olika erövringar. Här finns ett brett utbud av kulturevenemang och kulturarvsmuseer som berättar historien om både Sheffield och det regionala Yorkshire. För dem som besöker Sheffield för sightseeing, affärer eller andra kortare vistelser lanseras nya ETA-krav som påverkar internationella resor. Upptäck vad Sheffield har att erbjuda och hur du förbereder dig för en ETA för att besöka Storbritannien.

En kort historia om Sheffield

Från tidig historia till normandisk invasion

Området runt Sheffield har en lång historia, med arkeologiska fynd som tyder på bosättning under mesolitikum, brons- och järnåldern. Flera kullefort har upptäckts i regionen som byggdes av Brigantes-stammen omkring 500 f.Kr. Sheffield hade ingen betydelse under romartiden, och endast en mindre väg passerade genom den nuvarande staden. Anglosaxarna utvecklade mycket av det som nu är känt som Sheffield.

Sheffield har fått sitt namn från den fornengelska kombinationen av floden Sheaf (Sheth) och Field (Feld, som betyder skogsröjning). Sheffield fortsatte att spela en roll under vikingatiden och föll under Danelagen innan ytterligare erövringar avvärjdes i slaget vid Brunanburh år 937. Under normandiskt styre blomstrade Sheffield återigen och fick ett kristet centrum, vilket ledde till byggandet av Sheffield Cathedral år 1200. Katedralen blev ett landmärke som markerade det medeltida Sheffields centrum. Staden fortsatte att växa och omnämns i Chaucers Canterbury Tales som en berömd knutpunkt för besticktillverkning.

Industriell Sheffield till nutid

Den industriella revolutionen från 1760 ledde till att Sheffield växte och att många medeltida byggnader ersattes med georgiansk och viktoriansk arkitektur. Sheffields läge nära floderna Sheaf, Don och Loxley gjorde att råmaterial för tillverkning enkelt kunde transporteras över hela landet. Sheffields tillverkningsarv kretsade kring stål, och många metoder och produkter uppfanns i staden, från Sheffield-plåt till rostfritt stål. Sheffield fick status som stad 1893 efter en period av snabb tillväxt och omfattande införande av järnvägstransporter.

Sheffield drabbades under andra världskriget av en Blitz-bombkampanj och fick ytterligare ett slag mot sin tillverkning under den postindustriella nedgången på 1950-talet. Detta förvärrades av de stora stålkriserna från 1973. Trots dessa motgångar moderniserade Sheffield sin stadskärna och omvandlade ett tidigare stålverk till ett köpcentrum utanför staden, Meadowhall. Idag är Sheffield värd för ett antal festivaler och evenemang och har varit födelseplatsen för flera populära brittiska band, vilket har gett staden nationell ryktbarhet för sina konserter.

Sevärdheter i Sheffield

Sheffield har ett brett utbud av historiska och moderna attraktioner att besöka, med ett särskilt starkt fokus på sitt industriella arv.

Kelham Island Museum

https://goo.gl/maps/QgiaRH5mHkqGRZMq5

Kelham Island Museum berättar om Sheffields industriella arv med utställningar om ståltillverkning, knivtillverkning och dagliga presentationer av en 12 000 hk River Don Engine i drift. Den ligger på Kelham Island, en konstgjord ö och stadens äldsta industricentrum.

Millenniumgalleriet

https://g.page/MillenniumGallery?share

Millennium Gallery är en del av Sheffield Museums organisation och innehåller fyra konstsamlingar som är viktiga för Sheffields historia. Bland dessa finns en Ruskin-samling med målningar som Ruskin ansåg sammanfattade Storbritannien och Sheffield under den industriella eran.

Vinterträdgård

https://goo.gl/maps/TRRefPVVAUYdExMC7

Vinterträdgården är ett av Storbritanniens största tempererade växthus och rymmer cirka 2 500 växter i en hög modern glasstruktur.

Abbeydale industriområde

https://goo.gl/maps/EdRcoQNEVZMFnoJt5

Innan Sheffield blev en ståltillverkningsjätte utfördes metallbearbetning i små samhällen som Abbeydale. Abbeydale Industrial Hamlet ger en ögonblicksbild av 1700-talets ståltillverkning, med gamla smedjor och maskiner på sina ursprungliga platser.

Vi introducerar den nya brittiska ETA för Sheffield

Storbritannien inför 2024 ett nytt system för elektronisk reseautentisering (ETA ) som i hög grad kommer att förändra hur internationella besökare besöker landet. Systemet, som beskrivs i Nationality and Borders Act 2022, har utformats för att modernisera gränspassagen på en digital nivå och för att bättre kontrollera och räkna dem som anländer till landet.

Det nya brittiska ETA för Sheffield påverkar framför allt medborgare utan visum. Tidigare regler innebar att endast besökare som behövde visum måste be om tillstånd före landning, men nu måste alla besökare ansöka om ett ETA. Detta kommer att påverka medborgare från 91 olika länder, inklusive de från EU, USA, Kanada och Australien.

Det allmänna systemet har utvecklats för att spegla andra system som USA:s Electronic System for Travel Authorization (ESTA) och EU:s European Travel Information and Authorization System (ETIAS).

Varför tillkännages ETA-systemet?

Storbritannien tillkännagav sitt ETA-system som en del av en större migrationsplan. Den är utformad för att hålla aktuella register över antalet inresor till Förenade kungariket. Enligt tidigare regler kontrollerades eller räknades inte de som anlände till Storbritannien utan visum på ett korrekt sätt. Med ett ETA kontrolleras alla besökare för att avgöra om de är berättigade och hur länge de stannar i Storbritannien. Ett ETA kommer också att flagga för brottsregister och andra överträdelser av immigrationsreglerna före ankomst.

Samtidigt som detta gynnar Storbritanniens gränskontroll, kommer det också att effektivisera inresan för besökare. Ansökningsprocessen kommer att ske snabbt online för att försäkra besökare av alla slag om att de har tillstånd att landa i Storbritannien. Allt detta kommer också att ske digitalt för att minska tiden vid gränsen.

UK ETA för Sheffield – krav för ansökan

Om du inte är undantagen måste alla besökare ansöka om ett brittiskt ETA online innan de anländer till landet. I en ETA-ansökan efterfrågas grundläggande information om den sökande, inklusive fullständigt namn, födelsedatum, födelseland och kontaktuppgifter. Den sökande måste också tillhandahålla ett giltigt biometriskt pass och betalkort som en del av processen. Besökare förväntas uppge eventuella brotts- eller invandringsrelaterade problem genom ett allmänt samtyckesformulär. Till skillnad från ett vanligt visum behöver den sökande inte besöka ett konsulat eller en ambassad personligen, utan allt görs online.

Hur lång tid tar ansökningsprocessen för ETA?

Den brittiska ETA-processen tar sannolikt mindre än 10 minuter att slutföra. Det finns dock en kort handläggningstid på mellan 48 och 72 timmar innan du får ett ETA. Sökande bör ansöka i god tid före avresan. Handläggningstiderna har hållits tillräckligt långa för att inte hindra researrangemang i sista minuten.

Underlåtenhet att fylla i ett ETA kan leda till att den sökande nekas inresa till Storbritannien. De flesta flygbolag kommer att behöva förkontrollera sina passagerare före ombordstigning för att se till att de har en giltig ETA. Vid ankomst till Storbritannien kan passagerarna gå vidare genom eGates med sin ETA-bekräftelse.

Hur länge är ett ETA vanligtvis giltigt?

Detaljerna håller fortfarande på att fastställas, men ETA kommer sannolikt att motsvara Storbritanniens nuvarande EVW-system (Electronic Visa Waiver ). Detta innebär att ett ETA förväntas vara giltigt i 180 dagar. De som planerar en längre vistelse måste ansöka om visum.

När kommer den brittiska ETA:n för Sheffield att rullas ut?

Det brittiska ETA-systemet är fortfarande i testfasen, med en stegvis utrullning från januari 2023. Fullständigt genomförande för alla viseringsfria inresor förväntas i början av 2024.

Vem behöver ansöka om ETA och vem är undantagen?

De flesta medborgare utan visum måste ansöka om ett ETA före avresan. Här hittar du en lista över alla icke-visumberättigade medborgare.

Medborgare i länder som kräver visum för att besöka Storbritannien förväntas inte ansöka om ETA. Detta beror på att en liknande ETA ingår i den vanliga visumprocessen. Andra besökare som inte behöver ansöka om ett ETA inkluderar specialfall, som passinnehavare från Republiken Irland, tillsammans med befintliga innehavare av uppehållstillstånd i Storbritannien.

Krävs ett ETA för att resa till Sheffield?

Ja, det stämmer. Utländska medborgare utan visum som anländer till Sheffield för affärer eller nöjen måste ansöka om ett ETA när systemet tas i drift fullt ut 2024. Mer information om detta system och vad du bör förbereda dig på finns i denna FAQ om ETA.

Besöka Sheffield med en ETA

Sheffield är en före detta industristad med en mängd kulturella och kulturhistoriska sevärdheter. Staden ligger i den östra utkanten av Peak District National Park och är ett bra utgångsläge för äventyr på landsbygden bland bergstoppar, hedar och lantgårdar, inklusive det populära Chatsworth House. Staden har också en blomstrande musik-, bar- och matkultur, och erbjuder ett livligt nattliv tack vare sin studentbefolkning. För internationella besökare som vill utforska Sheffields förflutna inom ståltillverkning är det viktigt att förbereda sig, eftersom det krävs en ETA för Sheffield i Storbritannien senast 2024.