Förstå och ansöka om ETA i Storbritannien för Leeds

Leeds är den största staden i Yorkshire och centrum för industri och kultur i regionen. Vid floden Aire, nordost om Manchester, ligger en av de kulturellt mest livfulla städerna i norr. Faktum är att den av vissa anses vara Yorkshires inofficiella huvudstad.

Leeds blev en viktig marknadsplats under medeltiden och ett stort industricentrum under den industriella revolutionen, vilket ledde till ytterligare expansion. Idag är staden välkänd för sin liveunderhållning, sina festivaler, butiker och kulturellt varierade matställen.

Alla besökare till Leeds måste vara medvetna om det inkommande ETA-systemet som håller på att inrättas av den brittiska regeringen. Här är vår guide till staden Leeds för alla inkommande besökare, plus vår guide till UK ETA för Leeds.

Historien om Leeds

Tidig historia

Det finns idag ingen kunskap om när Leeds ursprungligen grundades, även om man har hittat bevis för romerska bosättningar runt floden Aire. En bosättning fanns redan när anglosaxarna flyttade in i regionen, eftersom den nämns i skrifter av den tidiga brittiska historikern Bede omkring 730 e.Kr. Platsen kallades då Loidis och detta är det första kända omnämnandet av den plats som skulle bli Leeds.

Vid tiden för normandernas erövring av England hade Leeds vuxit till en by med cirka 200 invånare och sju små herrgårdar. Den omnämndes i Domesday Book 1086 under namnet Ledes, och marken ägdes av den normandiske baronen Ilbert de Lacy. Det spekuleras i att eftersom de Lacy var en lojal vän till William I, skonades byn från den förstörelse som orsakades av Harrying of the North.

År 1147 bosatte sig en grupp cisterciensermunkar i området och grundade senare Kirkstall Abbey år 1152. Klostret ägde omkring fem tusen får och Leeds blev snart ett av Storbritanniens mest betydande centra för ullindustrin. År 1207 fick Leeds sin första stadga från Maurice de Gaunt, vilket ytterligare ökade stadens betydelse.

Medeltiden till idag

Trots sin betydande ullhandel växte Leeds långsamt under medeltiden. Men i slutet av 1500-talet började staden uppleva en betydande tillväxt i befolkning och utveckling. År 1661 hade Leeds utsett sin första borgmästare, och 1626 var staden helt införlivad som ett regionalt marknadscentrum.

När Storbritannien inledde den industriella revolutionen omvandlades de viktigaste industrierna i Leeds till verkstadsindustri, krukmakeri och linneproduktion. År 1816 färdigställdes Leeds- och Liverpoolkanalen, som följdes av järnvägen 1848. Detta ökade stadens handelskapacitet ytterligare och medförde betydande sociala och ekonomiska förändringar i regionen. Under 1900-talet hade Leeds införlivat ett stort antal industrier, inklusive elektronik, förlagsverksamhet och livsmedelsförädling. Idag har den blivit ett viktigt centrum för handel och kultur i Storbritannien.

Vad du kan se i Leeds

Kirkstall kloster

https://g.page/kirkstall-abbey-leeds?share

Ruinerna av Kirkstall Abbey, som grundades på 1100-talet, är bland de bäst bevarade i landet. Klostret var viktigt för utvecklingen av industri och handel i Leeds, och besökare kan utforska dess arkitektur och dess utställning av artefakter i besökscentret.

Victoria Leeds

https://g.page/VictoriaLeedsShopping?share

Av de olika shoppinggalleriorna i Leeds är Victoria Quarter-delen av Victoria Leeds den mest utsmyckade. Arkaden har två slutna gågator och har en arkitektur som blandar gjutjärn, marmor, mahogny och förgyllda mosaiker. Victoria Quarter ansluter till den moderna delen Victoria Gate och är ett populärt shoppingdistrikt med en mängd olika märkesbutiker.

Leeds- och Liverpoolkanalen

https://goo.gl/maps/gSbTqYTAASNUTzVa9

Leeds- och Liverpoolkanalen byggdes på 1800-talet och är med sina 204 km den längsta i Storbritannien. Det är en populär vattenväg för båtliv och har flera stopp längs vägen för att utforska naturen, historiska platser och andra attraktioner.

Väder i Leeds

Leeds har ett oceaniskt klimat med milda somrar och kalla, våta vintrar. Januari är ofta den kallaste månaden, med en genomsnittlig lägsta temperatur på 1,3° C, medan den varmaste är juli, med en genomsnittlig högsta temperatur på 21,4° C. Även om det inte är lika regnigt som i andra delar av Storbritannien kan det regna när som helst under året, även på sommaren. Den mest populära tiden på året att besöka när det gäller väder är mellan månaderna maj och september.

Resa till Leeds

Det finns flera alternativ för att ta sig till Leeds. LNER kör direkttåg från Leeds till London och Edinburgh, medan TransPennine Express, Northern Rail och CrossCountry kör direktlinjer till andra regionala städer. National Express och Megabus kör regelbundet bussar till Leeds City Bus and Coach Station. Vägarna M1, M62 och A1 ger tillgång till staden och alla kan nås via M621. Närmaste flygplats är Leeds Bradford Airport, som trafikeras av A1 shuttle. Närmaste färjeterminal ligger i Hull, och det går bussar till och från tågstationen i Hull, som ligger på direktlinjen till Leeds.

Vi introducerar den nya brittiska ETA för Leeds

Inrikesministern har infört Nationality and Borders Act 2022 som en del av den brittiska regeringens plan för att skapa ett mer robust gränskontrollsystem. I det nya gränskontrollsystemet ingår Förenade kungarikets system för elektroniska resetillstånd (ETA ). Det brittiska ETA för Leeds kräver att besökare ansöker om inresetillstånd innan de reser. Den brittiska regeringen hoppas att det nya systemet ska göra processen enklare för resenärerna och samtidigt ge gränskontrolltjänstemännen fler verktyg för att snabbt kunna bedöma varje potentiell besökare i landet. Nedan följer några detaljer om det nya systemet som utländska besökare bör känna till.

Vem behöver ansöka om ett brittiskt ETA för Leeds?

För närvarande gäller ETA för medborgare i 92 länder som inte behöver visum för att besöka landet. Alla innehavare av brittiska pass, inklusive brittiska medborgare, personer från utomeuropeiska territorier och skyddade personer, är undantagna. För närvarande gäller undantaget även för irländska passinnehavare. ETA-systemet är planerat att tas i drift 2024.

Vilka är kraven för ETA i Storbritannien?

Besökare måste ha ett giltigt elektroniskt pass utfärdat av ett land utan viseringskrav för att uppfylla ETA-kraven. Alla sökande måste besöka Storbritannien endast för fritids- eller affärsändamål – eller transitera till ett annat land – och planerar att stanna i sex månader eller mindre. Sökande får inte heller ha begått några tidigare brott mot immigrationslagen eller ha ett brottsligt förflutet som kan utgöra en säkerhetsrisk. Slutligen måste alla besökare innan de reser till Storbritannien ha fyllt i ETA-ansökan, betalat den tillhörande avgiften och fått en bekräftelse på godkännandet.

Varför implementeras ETA i Storbritannien?

Det brittiska ETA-systemet syftar till att förbättra säkerheten genom att spåra varje enskild besökare i Storbritannien. Systemet är avsett att registrera när varje besökare kommer in i landet, vad de gör under besöket och när de lämnar landet. Dessutom förväntar sig den brittiska regeringen att ETA-systemet effektivt ska förhandsgranska besökare som kan utgöra en säkerhetsrisk innan de reser in i landet. Detta system bör gynna besökare eftersom det avsevärt minskar tiden vid gränsen samtidigt som gränskontrolltjänstemännen får den information och de verktyg de behöver för att behandla varje resenär på ett effektivt sätt.

Så här ansöker du om ETA i Storbritannien

Utländska medborgare måste ha sitt pass och sina betalkortsuppgifter till hands för att fylla i den brittiska ETA-ansökan. De måste lämna personuppgifter, t.ex. fullständigt namn, födelsedatum och kön, samt kontaktuppgifter, t.ex. hemadress, e-postadress och telefonnummer. Passinformation, såsom medborgarskapsland, passnummer samt utfärdande- och utgångsdatum, måste också inkluderas. Om den sökande arbetar kan arbetsinformation, inklusive arbetsgivarens namn, adress, e-post och telefonnummer, krävas. Kvalificeringsfrågor kommer att ställas om brottsligt förflutet, hälsa och tidigare invandringshistoria. Slutligen kommer den sökande att debiteras en avgift för att behandla ansökan, som kan betalas med betalkort eller kreditkort.

Vad du ska göra när ett ETA beviljas i Storbritannien

Ansökan om ETA tar några dagar att behandla, så sökande bör planera i förväg. Den sökande kommer att meddelas om ansökan har godkänts när den har behandlats. Alla lufttrafikföretag kommer att ha tillgång till denna information, och passagerare kommer endast att tillåtas gå ombord om de har en giltig ETA. Varje ETA är giltigt i sex månader från utfärdandedatumet eller tills resenärens pass löper ut, varefter ett nytt ETA måste erhållas innan de kan resa in i Storbritannien igen. Mer information finns på ETA:s FAQ-webbplats.

Besök i Leeds

Leeds är en modern stad med en blomstrande konst- och kulturscen och en historia som ett viktigt industricentrum i Storbritannien. De som planerar en resa till Storbritannien bör vara medvetna om de nya inkommande brittiska ETA-kraven för Leeds för att se till att de är förberedda för en smidig resa.