Resenärer uppmanas att följa gällande regler för handbagage tills nya skannrar har installerats på alla brittiska flygplatser

| april 16, 2024
Resenärer uppmanas att följa gällande regler för handbagage tills nya skannrar har installerats på alla brittiska flygplatser

Association of British Travel Agents (ABTA) har utfärdat en varning till resenärer som flyger till och från flygplatser i Storbritannien (UK).

På grund av ”bristen på enhetlighet mellan brittiska flygplatser”, säger ABTA att resenärer bör följa de nuvarande reglerna för handbagage.

Detta innebär att vätskor i handbagaget fortfarande ska förvaras i behållare som inte är större än 100 milliliter (ml).

Luke Petherbridge, ABTA:s Director of Public Affairs, sa att genom att göra detta skulle resenärerna ”vara redo att följa reglerna oavsett scenario”.

Detta kommer att bidra avsevärt till att undvika onödiga förseningar genom säkerhetskontrollen och andra svårigheter under semestern.

ABTA uppmanade också resenärer att i förväg kontrollera med de brittiska flygplatser som de kommer att resa till och från.

Nya flygplatsskannrar för en smidigare reseupplevelse

ABTA:s råd kommer efter att den brittiska regeringen har förlängt tidsfristen för vissa flygplatser att installera nästa generations flygplatsskannrar.

De nya flygplatsskannrarna är utrustade med CT-röntgenteknik, som ger 3D-bilder. Sådana skannrar används redan på vissa större flygplatser världen över.

3D-skannrarna skulle ha gjort det möjligt för resenärer att ta med vätskor som är större än 100 ml i handbagaget.

De skulle också ha tillåtit resenärer att behålla sina elektroniska enheter i väskan under säkerhetskontrollen.

Vilka? Travel Editor Rory Boland sa till The Independent att det var ”mycket nedslående” att vissa flygplatser kommer att missa tidsfristen för att installera de nya flygplatsskannrarna.

Han tillade att ”skannrarna hade potential att drastiskt minska säkerhetsköerna i tid för sommarens högsäsong för resor”.

Förseningar i installationen av den senaste tekniken för flygplatsskannrar

Den brittiska regeringens ursprungliga tidsfrist för flygplatserna att installera de nya skannrarna var den 1 juni 2024.

Många brittiska flygplatser, som Heathrow, London Gatwick och Manchester, sade dock att de inte skulle vara helt redo då.

Flygexperten Sally Gethin sade att förseningarna kan bero på de höga kostnaderna för tekniken och skannrarnas vikt.

Hon berättade för BBC News att förutom kostnaden ”måste ibland golven i den faktiska terminalen förstärkas.”

Heathrows terminaler T2, T3 och T5 har redan några nya skannrar. T4-terminalen förväntas ha några till sommaren.

En talesperson för London Gatwick sade att de skulle ha ”gjort betydande framsteg” med att installera de nya skannrarna i juni 2024.

Efter att sommarens intensiva resandeperiod har avslutats planerar flygplatsen att slutföra installationen under första kvartalet 2025.

Manchester Airports Group (MAG), som driver flygplatserna Manchester, Stansted och East Midlands, hade samma uppskattning av färdigställandet.

En talesperson för MAG beskrev det som ett komplext projekt som kräver ”utbyggnad av terminalfaciliteter samtidigt som driften upprätthålls under byggtiden”.

Den nya tidsfristen har förlängts med 12 månader till juni 2025.

Fler kontroller för brittiska medborgare som reser på semester

Brittiska medborgare som fortfarande har de gamla röda passen uppmanas också att kontrollera deras giltighet innan de bokar någon semesterresa.

Sedan Storbritannien lämnade Europeiska unionen (EU) har blå brittiska pass ersatt de äldre röda passen.

De gamla röda passen i Storbritannien kan fortfarande användas tills de går ut. Det kan dock hända att de inte längre är giltiga beroende på innehavarens resmål.

Brittiska medborgare som reser till EU-länder måste uppfylla två villkor för att få resa in i Schengenområdet.

För det första måste de ha pass som inte är äldre än tio år när de lämnar EU.

Det är också viktigt att notera att länder i Schengenområdet använder passets utfärdandedatum som ”startpunkt”. Detta är avgörande för resenärer vars pass är giltiga längre än tio år.

För det andra måste brittiska medborgare ha ett pass som är giltigt i tre månader när de lämnar Schengenområdet.

Trots detta rekommenderar den brittiska regeringen att brittiska resenärer behåller sina pass giltiga för EU-resor i minst sex månader innan de löper ut.

Genom att ha sex månader i passets giltighetstid kan brittiska medborgare resa under hela 90-dagarsperioden och ändå lämna Europa med ett giltigt pass.

Efter brexit får brittiska medborgare bara besöka Schengenområdet utan visum i 90 dagar under en 180-dagarsperiod.

Brittiska resenärer rekommenderas fortfarande att kontrollera giltigheten på sina pass om de reser till destinationer utanför EU.

Vissa länder kräver att passet ska vara giltigt under hela vistelsen, medan andra kräver att det ska vara giltigt under en viss tid för att man ska få resa in.

Dessutom uppmanas resenärer att teckna en reseförsäkring omedelbart efter att de bokat sina flygbiljetter.

Detta kommer att säkerställa att resenärerna får ersättning för inställda flyg och andra störningar.