En domare i Nordirland har beslutat att Storbritanniens kontroversiella Rwanda-lag inte ska gälla i regionen.
High Court Justice Michael Humphreys förklarade att en del av Rwanda-lagen var oförenlig med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, rapporterade The Guardian.
Vanligtvis är detta en sanktion från en brittisk domstol som innebär att lagstiftningen skickas tillbaka till parlamentet för omarbetning.
Den nordirländska domaren sa också att det bryter mot Windsor-ramverket, som Storbritannien och Europeiska unionen (EU) gemensamt har kommit överens om efter Brexit.
I Windsor-ramverket anges att de rättighetsbestämmelser som ingår i Nordirlands fredsavtal från långfredagen 1998 inte får inskränkas.
Långfredagsavtalet var ett politiskt avtal mellan den brittiska och den irländska regeringen som avslutade 30 års konflikt i Nordirland, känd som ”the Troubles”.
I Hunphreys dom konstaterades dock att bestämmelserna i Rwandalagen ledde till en ”inskränkning av rättigheterna” i Nordirland.
Detta inkluderar rättigheterna för invånare som ansöker om asyl i regionen.
Domen gällde två fall: ett som väckts av Northern Ireland Human Rights Commission och ett som väckts av en 16-årig asylsökande från Iran som bor i Nordirland.
Människorättsadvokater säger att den nordirländska domarens beslut kan leda till diskrimineringstvister. Detta beror på att asylsökande i olika delar av Storbritannien behandlas på olika sätt.
Storbritanniens regering kommer att överklaga domen
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak sade att ”domen ändrar ingenting” om landets planer på att skicka illegala migranter till Rwanda.
Man sade också att den nordirländska domarens beslut inte hade några konsekvenser för den nya lagens laglighet.
”Åtagandena i långfredagsavtalet ska tolkas så som de alltid var avsedda och inte utvidgas till att omfatta frågor som illegal migration”, sade han.
Den brittiska regeringen fortsätter att samla ihop illegala migranter för deportation till Rwanda, vilket kommer att ske under de kommande veckorna.
”Ingenting kommer att distrahera oss från detta eller från att hålla den tidsplan som jag har satt upp. Vi måste starta flygningarna för att stoppa båtarna”, sade Sunak.
Rwanda-lagen är avgörande för Sunaks plan att bekämpa illegal migration. Syftet är att hindra migranter från att korsa Engelska kanalen för att komma till Storbritannien.
Sinead Marmion, advokaten som företrädde tonårspojken, välkomnade däremot domen.
”Långfredagsavtalet har alltid varit en ledstjärna för skydd av mänskliga rättigheter och hopp”, sade hon.
Marmion tillade att domen säkerställer att dessa rättigheter gäller för hela samhället – inklusive asylsökande.”
Hon sa att det sänder ett budskap till den brittiska regeringen: ”Asylsökande kommer inte bara att vara välkomna i Nordirland, utan de kommer också att vara rättsligt skyddade.”
Asylsökande som för närvarande hålls kvar och är redo för det första flyget till Rwanda kom till Storbritannien innan den nya lagen trädde i kraft.
Den nordirländska domarens beslut kommer inte att ha någon direkt inverkan på dem.
Framtida asylsökande som riskerar att tvångsavvisas till Rwanda kan dock använda måndagens beslut för att överklaga sina avvisningsbeslut.
Vägen till Storbritanniens Rwanda-lag
Många migranter som korsar Engelska kanalen för att komma till Storbritannien har sökt asyl. Regeringen har beviljat detta till många i det förflutna.
Den brittiska regeringen anser dock att migranter som anländer illegalt till Storbritannien inte är flyktingar.
Detta beror på att de inte sökte asyl i det första säkra land de kom till, till exempel Frankrike.
År 2022 slöt Storbritannien ett avtal med Rwanda om att skicka fripassagerare och båtmigranter till det östafrikanska landet.
Om dessa illegala migranter söker asyl i Storbritannien kommer regeringen att bedöma deras ansökan medan de är kvar i Rwanda.
Om deras asylansökningar godkänns kan dessa migranter stanna där.
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna ifrågasatte dock den brittiska regeringens försök att deportera personer till Rwanda.
Fallet avgjordes av Storbritanniens högsta domstol 2023.
Den slog fast att Rwanda var osäkert eftersom det kunde skicka tillbaka migranter till de hemländer som de hade flytt ifrån.
För att åtgärda detta undertecknade Storbritannien och Rwanda ett internationellt bindande avtal för att stärka skyddet av migranter.
Det garanterade att Rwanda inte skulle skicka tillbaka migranter som deporterats från Storbritannien till deras hemland eller något annat osäkert land.
Genom fördraget infördes också ett förstärkt heltäckande asylsystem, inklusive en övervakningskommitté för att säkerställa efterlevnaden.
I april 2024 antog det brittiska parlamentet lagförslaget och en Royal Ascent gjorde det till lag.
Inrikesdepartementet skickade snabbt verkställighetsteam för att kvarhålla den första gruppen migranter för utvisning till Rwanda.
Man har också förberett sig för att skicka de första migranterna till det östafrikanska landet. Flygningarna är schemalagda om nio till elva veckor.
Detta inkluderar att öka kapaciteten på förvarsanläggningar och utbilda fler handläggare för att snabbt kunna bedöma asylansökningar.