Mer än hälften av Storbritanniens medborgare känner inte till EU:s nya gränskontrollsystem – EES-undersökning

| april 17, 2024
Mer än hälften av Storbritanniens medborgare känner inte till EU:s nya gränskontrollsystem - EES-undersökning

Ny forskning har visat att de flesta medborgare i Storbritannien (UK) fortfarande är okunniga om Entry/Exit-systemet (EES).

EES är Europeiska unionens (EU) nya automatiserade gränskontrollsystem. Lanseringen är planerad till november i år.

I stället för att stämpla pass vid EU:s gränser kommer EES att registrera in- och utresor med hjälp av biometriska data.

Det kommer att påverka alla resenärer utanför EU, inklusive innehavare av visum för kortare vistelser och visumbefriade medborgare som brittiska medborgare.

Nästan två tredjedelar, eller 63 procent, av de brittiska medborgarna är fortfarande ovetande om EES och hur det kommer att påverka resor till Schengenområdet.

Detta enligt en EES-undersökning som genomförts av Co-op Insurance, med deltagande av 2 000 brittiska vuxna.

Nästan en fjärdedel, eller 22 procent, sade att de skulle bli ”avskräckta” från att besöka EU på grund av EES.

Graham Ward-Lush, reseansvarig på Co-op Insurance, säger att stress under resor inte är ovanligt.

Oftast handlar det om att ”navigera i det höga tempot på en flygplats och följa de olika processerna”.

EES-undersökningen visade att 27 procent tycker att säkerhetskontrollen på flygplatsen är den mest stressande delen av semesterresan.

”När dessa nya förändringar av flygplatssäkerheten lanseras är det viktigt för resenärer att vara medvetna om vad de kan förvänta sig så att de kan planera därefter”, säger Ward-Lush, enligt TTG Media.

EES-undersökning om möjliga långa förseningar under resor

Enligt EES-undersökningen sade 38 procent att risken för långa förseningar skulle få dem att överväga att besöka Schengenområdet.

Flera rese- och transportansvariga hade varnat UK European Scrutiny Committee för långa köer vid gränsen mellan Storbritannien och EU.

Hamnen i Dover, till exempel, berättade för Europeiska granskningskommittén om möjliga 14-timmars förseningar på grund av den europeiska sysselsättningsstrategin.

Detta beror på att passagerarna först måste stiga av sina bilar eller bussar vid fordonskorsningar för att registrera sig för EES.

De trafikstockningar som blir följden av köande fordon skulle också få allvarliga konsekvenser för den lokala handeln.

Eurostar kan också behöva begränsa antalet passagerare på Londons tågstation St Pancras för att undvika långa väntetider.

Tågstationerna saknar utrymme för att installera extra EES-kiosker för att underlätta de nya automatiserade gränskontrollerna.

Rese- och transportansvariga räknar med att förseningarna kommer att bli värre vid gränserna mellan Frankrike och Storbritannien på grund av den massiva mängden passagerartrafik.

De förväntar sig också långa köer vid gränser med ”juxtaposed controls”, där EU:s gränskontroller utförs på den brittiska sidan.

En annan viktig orsak till förseningar är att resenärer måste registrera biometriska data inför en gränskontrolltjänsteman.

EU håller på att utveckla en app för att hantera detta. Många är dock inte optimistiska om att det kan påskynda processen.

Hur EU:s EES påverkar brittiska resenärer

I enlighet med EU:s policy måste resenärer registrera ansikts- och fingeravtrycksuppgifter i EES inför en gränskontrolltjänsteman första gången de reser in i Schengenområdet.

Vid framtida besök kan de använda fingeravtryck eller ansiktsskanning för att bekräfta sitt tillstånd och registrera sin in- och utresa.

EES kommer att lagra resenärernas pass och biometriska data i tre år eller tills deras pass löper ut.

Den kommer att uppdatera och lagra deras uppgifter i ytterligare tre år varje gång de besöker Schengenområdet.

Om de besöker EU efter tre år, när deras uppgifter upphör att gälla, måste de registrera sig igen inför en gränskontrolltjänsteman.

Ungefär hälften, eller 46 procent, av de tillfrågade i EES-undersökningen sa att de inte gillade tanken på att deras biometriska data skulle samlas in eller lagras i systemet.

Förbered dig på fler resekrav efter brexit

Brittiska medborgare betraktas som tredjelandsmedborgare eller icke-EU-medborgare efter att Storbritannien lämnade EU.

Brittiska medborgare behöver inget visum för att besöka Schengenområdet för kortare resor. De måste dock följa resepolicyn för medborgare från länder utanför EU.

Detta inkluderar registrering för EES och, i mitten av 2025, erhållande av ett ETIAS innan man reser till Schengenområdet.

ETIAS, eller Electronic Travel Information and Authorization System, är EU:s motsvarighet till Storbritanniens nya Electronic Travel Authorization (ETA).

Båda är digitala resetillstånd som gör det möjligt för berättigade personer att besöka Storbritannien eller Schengenområdet utan visum.