Kinas viseringsfria policy kan snart omfatta Storbritannien och andra länder

| december 6, 2023
Kinas viseringsfria policy kan snart omfatta Storbritannien och andra länder

Kinas nya viseringsfria politik som gynnar sex länder kan snart omfatta fler länder i takt med att den inkommande turismen ökar.

Den 24 november 2023 meddelade Kina att man tillfälligt utvidgar sin 15-dagars viseringsfria resepolicy till sex länder.

Medborgare i Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Spanien och Malaysia kan resa till Kina utan visum för besök på upp till 15 dagar från den 1 december 2023 till den 30 november 2024.

15-dagarsvisumet gäller för affärer, turism, besök hos släktingar och vänner samt transitering.

Visumet ger tillgång till det kinesiska fastlandet, med undantag för Tibet och Xinjiang, som kräver särskilda tillstånd för resegrupper.

Den viseringsfria resepolitiken är en del av Kinas ansträngningar att förenkla inreseförfarandena för att locka internationella besökare och investerare.

Tillkännagivandet kom strax före det kommande toppmötet mellan EU och Kina i december 2023.

Kina har tidigare tillåtit medborgare från Brunei, Japan och Singapore att resa in i landet utan visum. Den 15 dagar långa viseringsfriheten upphävdes på grund av covid-19-restriktioner. Den återinfördes för medborgare i Brunei och Singapore i juli i år.

Visumfri politik främjar inkommande turism

Den nya viseringsfria politiken för de sex europeiska länderna och Malaysia kommer att gälla i minst ett år. Branschexperter är dock optimistiska om att policyn kommer att finnas kvar, och att fler länder kommer att läggas till på listan.

Den 1 december 2023 rapporterade Kinas nationella immigrationsmyndighet att 2 029 passinnehavare från de sex berättigade länderna hade rest in i Kina utan visum. Det är 12,5 procent högre än föregående dag, den 30 november 2023.

Affärsmän i Tyskland och Spanien välkomnade också policyn, eftersom den kan underlätta affärsbesök.

Wang Xuan, biträdande chef för avdelningen för gästfrihet vid University of Surrey i södra England, sa att den nya policyn var en ”positiv och läglig utveckling”.

”Införandet av viseringsfria resor visar inte bara Kinas vilja att välkomna fler besökare utan erbjuder också verkliga fördelar, vilket sparar tid och pengar, för besökare från de listade länderna”, sade han till China Daily .

”Vi räknar naturligtvis med att fler länder, inklusive Storbritannien, kommer att läggas till på listan”, tillade Andy Easthan, Head of Public Relations and Communications på Wendy Wu Tours, den största arrangören av resor till Kina i Storbritannien.

Kina har genomfört åtgärder för att effektivisera resandet för utlänningar under 2023. Dessa inkluderar att eliminera COVID-19-testkraven och erbjuda walk-in visumansökningstjänster istället för online-visa möten.

Regeringen utvidgade också sin viseringsfria transitpolitik till 54 länder för att inkludera norska medborgare. Visumet är avsett för personer som reser via Kina på väg till en annan destination.

Ökat intresse för Kina

Enligt Eastham får Wendy Wu Tours fler förfrågningar om resor till Kina. För att möta den ökande efterfrågan utökar företaget kapaciteten för resor i Kina 2024.

Trip.com, en internationell onlineresebyrå som ägs av en av Kinas största leverantörer av resetjänster, ser också att den kinesiska turistmarknaden växer utanför Storbritannien.

Under de första tio månaderna 2023 ökade bokningarna från Europa till Kina med 663 procent jämfört med 2022 och nästan 29 procent jämfört med 2019.

Invandringspolitik mellan Storbritannien och Kina

Brittiska medborgare behöver visum för att besöka det kinesiska fastlandet, inklusive ön Hainan. De är också berättigade till viseringsfri transitering om villkoren är uppfyllda.

Hongkong och Macao är särskilda administrativa regioner i Kina. Varje land har sin egen invandringskontroll. Brittiska medborgare kan vistas i Hongkong eller Macao i upp till sex månader utan visum.

De behöver dock visum eller uppehållstillstånd för längre vistelser och för att arbeta, studera eller göra affärer innan de kommer till Kina, Hongkong eller Macao.

Å andra sidan behöver kinesiska medborgare vanligtvis ett Standard Visitor-visum för att besöka Storbritannien för kortare vistelser på mindre än sex månader. Det täcker affärer, studier och besök med sin partner eller en familjemedlem i Storbritannien.

Enskilda personer i en resegrupp kan ansöka om ett ADS-visum (Approved Destination Status ) för besök i Storbritannien på mindre än 30 dagar.

För besök på mer än sex månader och arbete eller studier måste kinesiska medborgare skaffa lämpligt visum beroende på syftet med deras besök i Storbritannien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *