Kenya skrotar visum och inför elektroniska resetillstånd för alla resenärer

| december 15, 2023
Kenya skrotar visum och inför elektroniska resetillstånd för alla resenärer

Regeringen i Kenya avskaffar alla typer av visum. Alla utlänningar kommer istället att behöva ett elektroniskt resetillstånd.

Under YouthConnekt Africa Summit 2023 förra veckan meddelade president William Ruto att Kenya kommer att bevilja viseringsfrihet för afrikanska medborgare.

Den 12 december 2023 förklarade dock statschefen att regeringen kommer att tillåta alla medborgare i hela världen att resa in i Kenya utan visum.

”Från och med januari 2024 kommer Kenya att vara ett visumfritt land”, sade president Ruto i sitt tal under firandet av Jamhuri-dagen.

Han tillade: ”Det ska inte längre vara nödvändigt för någon person från något hörn av världen att bära bördan av att ansöka om visum för att komma till Kenya.

Jamhuri, som betyder ”republik” på swahili, markerar Kenyas inträde i Commonwealth som republik 1964.

Det är också det datum då landet blev självständigt från Förenade kungariket (UK) 1963.

Skälen bakom den viseringsfria politiken

President Ruto sade att Kenya är ”mänsklighetens hem, ett vetenskapligt faktum som fyller oss med stolthet och understryker vårt rika arv.”

Visumfriheten är alltså landets sätt att välkomna alla utländska besökare hem.

Presidenten antydde först att visumkraven skulle avskaffas vid klimatkonferensen Three Basins i Brazzaville, Kongo, den 28 oktober 2023.

Han sade då att i slutet av detta år kommer ingen afrikansk medborgare att behöva visum för att resa in i Kenya för att underlätta mer tillgänglig handel mellan afrikanska länder.

Många andra afrikanska länder har hörsammat uppmaningen att lätta på eller avskaffa visumkraven för afrikanska resenärer.

Kenyas nya elektroniska reseauktorisation

I stället för alla visumkrav måste resenärer till Kenya skaffa ett elektroniskt resetillstånd (ETA).

”Vi har utvecklat en digital plattform för att säkerställa att alla resenärer till Kenya identifieras i förväg på en elektronisk plattform”, avslöjade president Ruto under sitt tal vid Jamburi-firandet.

Han tillade: ”Alla resenärer kommer att få ett elektroniskt resetillstånd.”

För närvarande betalar besökare som planerar att resa till Kenya Ksh7,600 (£39) för ett visum för en enda inresa.

Visumavgiften kommer att höjas till Ksh15,000 (£77 eller US$98) i januari 2024, enligt ett officiellt meddelande som publicerades den 14 november 2023.

I och med införandet av ETA kommer resenärer att behöva betala Ksh4,600 (£23 eller US$30), rapporterar Kenyans.co.ke.

ETA är ett billigare alternativ jämfört med den traditionella viseringen. Men trots att det är billigare förväntas Kenya få större intäkter under det nya arrangemanget.

Hur ETA kommer att påverka resor till Kenya

Innan presidentens uttalande om viseringsfrihet hade Kenya avskaffat viseringskraven för många länder.

Enligt eCitizen, en onlineplattform med tillgång till Kenyas offentliga tjänster, behöver medborgare i 42 länder (kategori 1) inte visum för att besöka Kenya.

Medborgare från 144 andra länder (kategori 2) kan också ansöka om e-Visas via eCitizen-plattformen. Regeringen har också infört visumundantag för 25 olika grupper av människor.

Medborgare från 16 andra länder kan dock inte ansöka om e-Visas på eCitizen. Deras viseringsansökningar måste överlämnas till chefen för Immigration Services för behandling och godkännande.

Att göra Kenya till en viseringsfri stat innebär att locka fler besökare och stimulera resor och handel. Visumfriheten tillåter vanligtvis korta vistelser på mellan 30 och 90 dagar för turist- eller affärsändamål.

ETA kommer att förenkla resandet genom att göra det mer effektivt med snabbare handläggning. Det skulle också vara mer tillgängligt för människor som tidigare kanske inte hade haft råd med ett traditionellt visum.

Hur ETA-systemet har fungerat i andra länder

ETA är inte ett helt nytt system. Många andra länder har liknande system för resetillstånd.

Den brittiska regeringen lanserade nyligen sitt UK Electronic Travel Authorization i november 2023. Det är en del av målet att digitalisera landets gränser, vilket gör det möjligt för regeringen att noggrant spåra in- och utresor för resenärer som inte behöver visum för att resa in i Storbritannien.

Kanada har sitt Electronic Travel Authorization, medan Australien har sitt Electronic Travel Authority. USA har också ett liknande system som kallas Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Europeiska unionen (EU) håller också på att utveckla ett liknande system som kallas European Travel Information and Authorization System (ETIAS). Resenärer som inte behöver visum för att besöka Schengenområdet måste ha ett ETIAS. Lanseringen är planerad till mitten av 2025.