Brittiska medborgare som äger franska bostäder måste fortfarande följa Europeiska unionens (EU:s) regler om 90-dagarsvisum.
Den 25 januari 2024 avslog Frankrikes konstitutionella råd ett förslag om att lätta på 90-dagarsvisumkraven för brittiska fritidshusägare efter Brexit.
Conseil Constitutionnel är den högsta myndigheten för konstitutionella frågor i Frankrike. Den ser till att konstitutionella principer och regler upprätthålls i landet.
Ändringsförslaget är en del av den kontroversiella invandringslagen som båda kamrarna i det franska parlamentet antog i december 2023.
Det skulle ha gett brittiska medborgare som äger fastigheter i Frankrike rätt till långtidsvisum utan några formaliteter.
Lagförslaget skulle ha kringgått EU:s 90-dagars visumregel för tredjelandsmedborgare. Tredjelandsmedborgare omfattar nu även brittiska medborgare efter brexit.
Det franska författningsrådet avvisade nästan en tredjedel av den föreslagna invandringslagen.
Rådet avstyrkte också bland annat striktare tillgång till sociala förmåner och regler för familjeåterförening samt införandet av invandringskvoter.
Varför den automatiska rätten till visum för längre vistelser skrotades
Det franska författningsrådet avvisade automatisk rätt till visum för längre vistelse för brittiska ägare av fritidshus på grund av procedurskäl.
Rådet ansåg att förslaget inte hade tillräcklig likhet med lagförslagets ursprungliga lydelse. Den hävdade också att det inte fanns något samband, inte ens indirekt.
Ledamöterna, som även kallas lesa sages eller ”de visa”, använde artikel 45 i den franska konstitutionen för att motivera sitt beslut.
Den angav att villkoren för vistelse i Frankrike för vissa brittiska medborgare ”inte skulle ha någon plats i lagen på grund av att den skulle ha införts vid första behandlingen”.
Regeringens ursprungliga text för ett år sedan innehöll inte den automatiska bestämmelsen om visumrättigheter för brittiska husägare.
Senator Martine Berthet lade till det som ett ändringsförslag, som senatorerna sedan antog som en ny artikel i lagförslaget.
Den lokala som citerar den franske grundlagsexperten Thibaud Mulier, rapporterade att artikel 45:s motivering fokuserar på ”lagstiftningsändringar” eller artiklar som inte är relaterade till lagens avsedda syfte.
Förslaget måste också överensstämma med de ursprungliga skälen till lagförslaget. Invandringslagen föreslogs för att ”kontrollera invandringen och förbättra integrationen”.
Rådet sade att bestämmelserna om de brittiska ägarna av fritidshus ”inte har någon koppling, inte ens indirekt, till någon annan av bestämmelserna”.
”Utan att det konstitutionella rådet föregriper huruvida innehållet i dessa bestämmelser är förenligt med andra konstitutionella krav, måste det följaktligen anses att de, eftersom de har antagits i enlighet med ett förfarande som strider mot konstitutionen, därför strider mot konstitutionen”, fastslog det franska högsta rådet.
Frankrikes konstitutionella råd har dock inte uttalat sig om huruvida förslaget om automatisk visering strider mot den franska konstitutionen.
Det finns dock ingen rätt att överklaga beslut av författningsrådet.
Lättnader i EU:s visumregler för brittiska husägare i Frankrike
Efter att lagstiftarna lagt till bestämmelsen för brittiska husägare i Frankrike, fick de som motsatte sig den snabbt stryka den. Detta skedde redan innan den för första gången nådde den nationella konstituerande församlingen.
Franska parlamentsledamöter hävdade att ägande av fastigheter i Frankrike inte är ett tillräckligt skäl för att motivera undantag från viseringskrav. Det kan också ses som att man gynnar en grupp människor på grund av deras ekonomiska situation.
Lagstiftarna återintegrerade dock den vagt formulerade bestämmelsen i invandringslagen innan den godkändes.
”Visum för längre vistelse utfärdas automatiskt till brittiska medborgare som äger ett fritidshus i Frankrike. De är därför undantagna från att behöva ansöka om ett visum för längre vistelse”, står det i ändringsförslaget.
Det skulle i princip återföra brittiska husägare i Frankrike till de regler som gällde före brexit. Lagförslaget skulle göra det möjligt för dem att stanna i sina franska hem i över 90 dagar.
Brittiska husägare får endast vistas 90 dagar i Frankrike
Frankrikes ändringsförslag till immigrationslagen var potentiellt goda nyheter för brittiska medborgare som äger fastigheter i Frankrike före Brexit.
Rapporter visade också en kraftig ökning av sökningar efter franska fastigheter av brittiska medborgare. Antalet britter som sökte efter franska bostäder att köpa var sex gånger högre än vanligt.
Enligt viseringsreglerna efter brexit betraktar EU brittiska medborgare som tredjelandsmedborgare.
Brittiska medborgare får bara vistas i Frankrike eller något annat land i Schengenområdet utan visum i högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod.
De som äger fastigheter i Frankrike kan inte heller besöka andra EU-länder om de redan har tillbringat 90 dagar i sina franska hem.
De måste ansöka om visum eller uppehållstillstånd för att förlänga sin vistelse eller besöka andra länder i Schengenområdet.