EU-kommissionär uppmanar Storbritannien att lätta på visumreglerna för vetenskapsmän och forskare

| februari 15, 2024
EU-kommissionär uppmanar Storbritannien att lätta på visumreglerna för vetenskapsmän och forskare

Europeiska unionen (EU) planerar att be Förenade kungarikets regering att lätta på viseringsreglerna för forskare.

Vid ett möte i London den 12 februari 2024 uppmuntrades brittiska vetenskaps-, företags- och forskningsledare att dra nytta av finansieringen från Horisont Europa.

Detta trots oro över kostnader och visum för europeiska forskare som vill arbeta i Storbritannien.

Iliana Ivanova, EU:s kommissionär för forskning och innovation, är orolig för att höga visumavgifter kan avskräcka brittiska forskare från att delta i Horisont-programmet.

”Vi har vissa svårigheter med europeiska forskare som vill åka till Storbritannien på grund av vissa visumproblem och även högre kostnader”, säger Ivanova till Financial Times.

Michelle Donelan, Storbritanniens statssekreterare för vetenskap, innovation och teknik, avfärdade dock påståenden om att Storbritannien har svårt att rekrytera deltagare.

Hon berättade att ”det viktigaste budskapet” från forskare, innovatörer och företag var om projektet låg i linje med deras intressen och hjälpte Storbritanniens ekonomi att växa.

Brittiska medborgare kan leda EU:s vetenskapliga program igen

Horisont Europa är EU:s främsta finansieringsprogram för forskning och innovation. Det har för närvarande en budget på 93 miljarder euro mellan 2021 och 2027, med nästan 90 deltagande länder.

År 2020 lämnade Storbritannien Horisontprogrammet efter brexit. Landet ingick dock ett avtal med EU förra året om att återinträda i januari 2024.

Detta innebär att brittiska institutioner kan leda konsortier igen och vara framträdande personer som de var innan de lämnade programmet.

Länderna i Horizon-programmet bidrar med medel som sedan delas ut till enskilda personer eller organisationer baserat på meriter.

De enskilda personerna eller organisationerna kan sedan använda bidraget för att utforska ämnen som klimatförändringar, medicinska framsteg och artificiell intelligens.

Horizon tar också upp Förenta nationernas (FN) hållbarhetsmål, bland annat fattigdom, livsmedel, energi och utbildning.

Den genererar avancerad kunskap och teknik, vilket leder till nya arbetstillfällen, ekonomisk tillväxt och industriell konkurrenskraft.

Höga kostnader för visumavgifter i Storbritannien och strikta visumregler i EU betraktas som hinder

I oktober 2023 höjde den brittiska regeringen avgifterna för brittiska arbets- och besöksvisum med 15 procent.

Regeringen höjde också familjevisum, bosättning och medborgarskap med 20 procent och studentvisum med 35 procent.

I februari 2024 ökar även tilläggsavgiften för invandrare från National Health Service (NHS) med 66 procent, från 624 pund till 1 035 pund per år.

Royal Society, Storbritanniens nationella vetenskapsakademi, har kritiserat de höga visumavgifterna för internationella forskare.

Man citerade ”initiala visumkostnader som är upp till 10 gånger högre än de genomsnittliga avgifterna i andra ledande vetenskapsnationer”.

Campaign for Science and Engineering, en oberoende intresseorganisation för vetenskap och teknik i Storbritannien, säger att de initiala kostnaderna har ökat med 57,3 procent.

Deras beräkningar visar att för forskare som kommer till Storbritannien med ett femårigt Global Talent-visum steg kostnaden från 3 743 pund till 5 890 pund.

Global Talent Visa är ett brittiskt arbetsvisum för begåvade personer inom den akademiska världen, konst och kultur samt digital teknik.

Å andra sidan skiljer sig brittiska medborgares arbetsrättigheter åt i olika EU-länder, och vissa kräver uppehållstillstånd även för betalda föreläsningar.

Flera EU-länder har begärt att hälsovårdsavgiften för invandrare ska tas bort, enligt tjänstemän som är insatta i de interna diskussionerna.

Andra medlemsländer föreslog ett omfattande mobilitetsavtal med Storbritannien för forsknings- och utvecklingssektorn.

Båda förslagen syftar till att underlätta rörligheten för forskare och främja samarbete mellan EU och Storbritannien.

Vetenskapsmän och forskare uppmanas att dra nytta av Horizon

Trots problemen med visumregler, kostnader och tilläggsavgifter för hälso- och sjukvård uppmanar ledarna i Storbritannien och EU vetenskapsmän, forskare och andra begåvningar att ansöka.

”Mitt budskap till brittiska forskare och innovativa företag är enkelt och tydligt: Ansök!” sade Ivanova i ett uttalande.

Hon framhöll att många individer har samarbetat med europeiska partner för att främja vetenskap, akademiska karriärer och företag.

EU-kommissionären tillade: ”Jag ser fram emot att se många fler brittiska stödmottagare i Horisont Europa-programmet under de kommande åren.”

Den brittiske vetenskapsministern Donelan anslöt sig till Ivanovas hyllning av Horizon och tillade att det har öppnat en värld av möjligheter för forskare.

”Vi är fast beslutna att göra allt vi kan tillsammans med våra europeiska kollegor för att utnyttja detta ögonblick och allt det kan göra för att hjälpa våra skarpaste hjärnor att skapa jobb, tillväxt och genombrott som kommer att göra livet bättre för oss alla”, sade Donelan.

Bland de brittiska företag som dragit nytta av Horizon-finansiering finns Nova Innovation (17 miljoner pund för tidvattenenergi) och The Floow (3 miljoner pund för trafiksäkerhetsforskning).