Danska immigrationsmyndigheter uppmanar brittiska medborgare att ansöka om uppehållstillstånd

| december 7, 2023
Danska immigrationsmyndigheter uppmanar brittiska medborgare att ansöka om uppehållstillstånd

Den danska myndigheten för internationell rekrytering och integration (SIRI) påminner medborgare i Storbritannien (UK) och deras familjer om tidsfristen för ansökningar om uppehållstillstånd.

SIRI är den myndighet som handlägger ärenden om uppehålls- och arbetstillstånd för utländska medborgare. Det utfärdar också uppehållstillstånd för medborgare i Europeiska unionen (EU) och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

”Brittiska medborgare och deras familjemedlemmar som inte redan har ett uppehållstillstånd i Danmark enligt utträdesavtalet måste lämna in en ansökan”, står det på SIRI:s webbplats.

Den förlängda tidsfristen till den 31 december 2023 gäller för personer som inte har ansökt tidigare och för personer som har fått avslag på sin ansökan.

De som har ansökt om uppehållstillstånd i Danmark enligt utträdesavtalet och fått sitt uppehållskort behöver inte ansöka på nytt.

Byrån kommer inte att skicka individuella informationsbrev utöver det offentliggjorda uttalandet.

Vad är utträdesavtalet?

Utträdesavtalet skyddar EU-medborgare som lagligen bor i Storbritannien och brittiska medborgare som lagligen bor i något av EU:s 27 medlemsländer vid övergångsperiodens slut den 31 december 2020.

Det gäller också EU-medborgare som flyttat till Storbritannien eller brittiska medborgare som flyttat till ett EU-land under övergångsperioden.

Avtalet säkerställer att dessa medborgare och deras familjer behåller i stort sett samma rättigheter som de hade innan Storbritannien lämnade EU.

Det garanterar att de kan fortsätta att bo, studera, arbeta och resa fritt mellan Storbritannien och EU.

I Danmark måste brittiska medborgare och deras familjer som omfattas av utträdesavtalet ansöka om en ny uppehållsstatus och ett nytt uppehållstillstånd.

Kvalificerade personer som inte ansöker inom tidsfristen kan förlora alla rättigheter enligt avtalet.

Utvidgning av ansökningarna om uppehållstillstånd

Brittiska medborgare och deras familjer som omfattas av utträdesavtalet hade ursprungligen fram till slutet av 2021 på sig att lämna in en ansökan om uppehållstillstånd i Danmark.

I maj 2023 förlängde den danska regeringen tidsfristen för att ansöka om uppehållstillstånd efter att många brittiska medborgare som bor i Danmark missat tidsfristen 2021.

Många av dem fick inga individuella meddelanden om behovet av att ansöka om förlängt uppehållstillstånd i landet.

Den förlängda tidsfristen gör det möjligt för förstagångssökande som missade den ursprungliga tidsfristen att ansöka om uppehållstillstånd i Danmark.

Det ger också personer som fått avslag på grund av för sent inlämnade ansökningar en chans att återuppta sina ärenden.

De som inte har överklagat sitt avslag till Immigration Appeals Board kan också begära att deras ärende öppnas på nytt.

Brittiska medborgare i EU-länder

Sedan Storbritannien beslutade att lämna EU i slutet av 2020, vilket nu kallas brexit, betraktar EU brittiska medborgare som tredjelandsmedborgare.

Tredjelandsmedborgare är utlänningar som har pass utfärdade av länder utanför EU. De kan inte bo och arbeta under EU:s fria rörlighet.

Som medborgare i tredje land omfattas brittiska medborgare av reglerna för tredje land. Detta innebär strängare krav för både tillfälliga och permanenta uppehållstillstånd och för att få arbetstillstånd.

År 2025 kommer brittiska medborgare också att behöva ett ETIAS-tillstånd (European Travel Information and Authorization) för korta besök i EU-länder.

Danska medborgare i Storbritannien

Danska medborgare och deras familjer som vill fortsätta att bo i Storbritannien efter brexit kan ansöka om EU:s bosättningsprogram (EUSS).

EUSS är ett program inom det brittiska inrikesministeriet som genomför bestämmelserna om medborgerliga rättigheter i utträdesavtalet.

Det ger behöriga sökande från EU, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz en invandringsstatus i Storbritannien. Detta gör att de kan stanna kvar i landet efter Brexit.

Utan en EUSS-uppgörelse kan danska och andra EU-medborgare inte bo, arbeta eller få tillgång till förmåner och tjänster i Storbritannien. De omfattas också av invandringslagar.

För korta besök behöver EU-medborgare ett elektroniskt resetillstånd (ETA) när de reser till Storbritannien. Det innebär också att du ansöker om ett brittiskt visum för längre vistelser, arbete eller studier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *