Brittiska passinnehavare måste uppfylla 2 villkor för att resa till EU

| december 29, 2023
Brittiska passinnehavare måste uppfylla 2 villkor för att resa till EU

Innehavare av brittiska pass har för närvarande problem med ombordstigning på grund av förvirringen kring Brexit-reglerna.

Det har förekommit fall under 2023, vilket rapporterats av The Independent , där britter felaktigt har nekats ombordstigning på grund av avvikelser i regelverket.

Detta har lett till nöd och ekonomiska förluster för många.

Nästan tre år efter Brexit är många brittiska resenärer, inklusive transportörer, fortfarande omedvetna om de uppdaterade reglerna för passets giltighet.

Vilseledande och felaktig rådgivning

Inledningsvis lämnade det brittiska utrikes- och samväldesministeriet och inrikesministeriet felaktig information och uppgav att brittiska pass upphör att gälla efter nio år och nio månader.

Den felaktiga informationen utvidgades kort till att antyda att barns brittiska pass inte längre var giltiga efter fyra år och nio månader.

I november 2021 upprepade EU de nya reglerna efter brexit för flygbolag och andra berörda tjänstemän.

Det var dock först i maj 2022 som brittiska tjänstemän och ministrar erkände felet. De har sedan dess korrigerat regeringens officiella råd.

Trots denna korrigering avvisade markpersonal på brittiska flygplatser passagerare i onödan, vilket ledde till upprördhet och potentiella ersättningskrav.

Enligt EU:s bestämmelser kan drabbade passagerare kräva 220 pund och återbetalning av sin flygbiljett. Detta kan göras via flygbolagets onlineportal.

Vissa flygbolag kan vägra, med hänvisning till tidigare felaktiga råd från den brittiska regeringen. Denna ursäkt är dock svag, eftersom flygbolagen informerades om de korrekta EU-reglerna 2021.

Å andra sidan ersätter flygbolagen vanligtvis inte extra kostnader, t.ex. transport till flygplatsen eller förbokade hotell. Passagerare kan behöva vidta rättsliga åtgärder för att erhålla sådana anspråk.

Giltighet för brittiskt pass för resor till EU

De flesta, om inte alla, pass har ett utgångsdatum, men det är inte alla pass som är giltiga för resor fram till utgångsdatumet. Detta är inte alltid fallet.

Innan Storbritannien lämnade EU kunde brittiska medborgare resa till Schengenområdet tills deras pass gick ut.

Men efter Brexit betraktas brittiska medborgare nu som tredjelandsmedborgare. Detta innebär att de måste ha ett pass för att resa till EU.

Det innebär också att deras brittiska pass måste uppfylla två villkor för att vara giltiga för resor till EU:

  1. Passen får inte vara äldre än tio år på utresedagen.
  2. På hemresan måste passet ha minst tre månader kvar till giltighetstidens utgång.

Brittiska medborgare får resa in i Schengenområdet med bara tre månader kvar av passets giltighetstid. Den brittiska regeringen rekommenderar dock att deras pass har minst sex månader kvar innan giltighetstiden går ut.

Detta är avgörande för ett 90-dagars visumfritt besök, eller det maximala antalet visumfria dagar som en brittisk medborgare kan besöka Schengenområdet och de flesta EU-länder, inklusive Schweiz, Norge och Island, under en 180-dagarsperiod.

Med sex månader kvar innan passet går ut kan brittiska medborgare resa till Europa under den maximala tillåtna tiden (90 dagar) och ändå lämna landet med ett giltigt pass.

Brittiskt pass med giltighetstid för resor utanför EU

Om du reser från ett annat EU-land kan passkraven vara strängare.

Vissa länder, särskilt i Asien och Afrika, kräver att brittiska medborgare har pass med en giltighetstid på sex månader efter avresedatumet. Detta gäller särskilt länder som Kina, Singapore och Egypten.

Omvänt har vissa länder mildare regler. I till exempel Japan, Mexiko och Australien behöver ditt pass bara vara giltigt under den tid du vistas där.

Brittiska resenärer kan kontrollera de specifika inresekraven och passets giltighet på det brittiska utrikesdepartementets webbplats för att undvika förseningar eller avslag.

Pass och biometrisk teknik

Många reseansvariga tror att traditionella pappersdokument, som visum och pass, kommer att tillhöra det förflutna.

Många länder använder sig av automatiserade digitala system och biometrisk teknik, som fingeravtryck och ansiktsskanning, för identifiering och bekräftelse av tillstånd.

Frankfurt Airport i Tyskland, Dubai Airport i Förenade Arabemiraten och Changi Airport i Singapore använder redan eller kommer att använda biometri för automatiserad autentisering och kontaktlöst resande.

Även om Storbritannien ligger lite efter använder landet redan elektroniska passgrindar (eGates) vid vissa inresepunkter. Man håller också på att överföra sin visum- och invandringsstatus till ett elektroniskt register eller eVisa.

Samtidigt har Storbritannien börjat effektivisera invandringsprocessen för förhandskontrollerade lågriskresenärer med det brittiska elektroniska resetillståndet ETA ( Electronic Travel Authorization ).