Dominicas premiärminister övertygad om att visumfria resor till Storbritannien kommer att återkomma

| oktober 15, 2024
Dominicas premiärminister övertygad om att visumfria resor till Storbritannien kommer att återkomma
Bild med tillstånd av Aboodi Vesakaran via Unsplash

Dominicas premiärminister Roosevelt Skerrit är optimistisk när det gäller att återställa visumfriheten till Storbritannien för dominikaner.

Det viseringsfria arrangemanget avbröts i juli 2023 på grund av oro över Dominicas Citizenship by Investment (CBI)-program.

Vid en presskonferens sade premiärminister Skerrit att hans regering har fört kontinuerliga samtal med den brittiska regeringen, vilket Dominica News Online rapporterade.

Caribbean Life rapporterade att Skerrit berättade att ett brev från Storbritanniens tidigare inrikesminister James Cleverly visade på en vilja att ompröva visumkravet.

Skerrit sade: ”Det var ett mycket positivt brev. Det finns en utestående fråga som vi måste avsluta, och vi arbetar på det.”

Denna återstående fråga är främst juridisk, men premiärministern är fortfarande hoppfull om att en överenskommelse snart kan nås.

Premiärministern tillade att den senaste tidens förändringar i den brittiska regeringen och det nya kabinettet inte kommer att avskräcka dem från att driva på för en resolution.

Förhandlingarna hade gått framåt redan innan ledarskiftet och regeringen är fast besluten att upprätthålla detta momentum.

Han planerar att skriva till den nya inrikesministern Yvette Cooper för att uppdatera henne om diskussionerna och svara på hennes företrädares brev.

Skerrit tror att de pågående reformerna och diskussionerna med de brittiska myndigheterna så småningom kommer att leda till att visumkravet avskaffas.

Reformer av Dominicas program för medborgarskap genom investering

Dominicas CBI-program var en nyckelfaktor i Storbritanniens beslut att införa visumrestriktioner.

CBI gör det möjligt för utländska investerare att få dominikanskt medborgarskap i utbyte mot betydande investeringar i landet.

Den 19 juli 2023 meddelade Storbritannien att Dominicas CBI-program ”har visat på ett tydligt och uppenbart missbruk” av programmet.

Dåvarande inrikesministern Suella Braverman citerade CBI som beviljade ”medborgarskap till personer som man visste utgjorde en risk för Storbritannien”.

Som svar på dessa farhågor har Dominica gjort betydande förändringar för att förbättra transparensen och säkerheten i sitt CBI-program.

Ett av de viktigaste stegen, enligt DOM767, har varit att underteckna ett samförståndsavtal (MoU) med andra karibiska länder som också har CBI-program.

Andra karibiska nationer som har undertecknat avsiktsförklaringen är Saint Lucia, Antigua och Barbuda, Grenada samt St Kitts och Nevis.

Avsiktsförklaringen fokuserar på att förbättra due diligence och sätter en lägsta investeringströskel på 200.000 USD.

Det främjar också ett ökat informationsutbyte mellan de deltagande länderna.

Enligt samförståndsavtalet ska dessutom finansiella revisioner genomföras och en regional myndighet inrättas för att övervaka CBI:s verksamhet.

Dessa reformer syftar till att säkerställa att endast trovärdiga och pålitliga individer beviljas medborgarskap genom programmet.

Dessa bör ta upp de säkerhetsfrågor som Storbritannien och andra internationella partner har tagit upp.

Den dominikanska regeringen hoppas att dessa förändringar ska bana väg för ett återinförande av viseringsfria resor.

Varför visumfria resor till Storbritannien är avgörande för dominikaner

Dominicas premiärminister övertygad om att visumfria resor till Storbritannien kommer att återkomma
Bild med tillstånd av Richard Todd via Pixabay

Visumfria resor gör det möjligt för medborgare i ett land att resa in i ett annat land utan visum, vanligtvis för kortare vistelser.

För många dominikaner har det varit en utmaning att förlora den viseringsfria tillgången till Storbritannien.

Före juli 2023 kunde Dominicas medborgare resa till Storbritannien utan visum för turism, affärer och andra kortsiktiga ändamål.

Detta arrangemang uppmuntrade också till affärsutbyte och underlättade familjebesök.

Sedan visumkravet infördes har dominikanerna varit tvungna att ansöka om kostsamma och tidskrävande brittiska visum.

Även resenärer som bara passerar genom brittiska flygplatser måste nu ansöka om ett transitvisum för direktflyg.

Återinförandet av viseringsfria resor skulle lätta på dessa bördor och återställa den rörelsefrihet som Dominicas medborgare en gång åtnjöt.

Möjlighet att ingå i det brittiska ETA-programmet

När Storbritannien tillkännagav sitt nya ETA-system ( Electronic Travel Authorization ) 2021 hade Dominica ett avtal om viseringsundantag med Storbritannien.

Detta skulle ha gjort det möjligt för dominikaner att kvalificera sig för det nya systemet, som syftar till att förbättra gränssäkerheten och effektivisera resandet till Storbritannien.

ETA-systemet kräver att medborgare utan visum ansöker om tillstånd före resan online och betalar 10 £.

Detta gör det möjligt för regeringen att förhandsgranska dem och identifiera potentiella hot innan de anländer till Storbritannien.

ETA tillåter flera korta resor på upp till sex månader under två år eller tills det pass som det är kopplat till löper ut, beroende på vilket som inträffar först.

En ETA-ansökan kan ta cirka tre dagar, vilket är betydligt snabbare än att ansöka om visum.

Dominica ingår för närvarande inte i ETA-programmet, som ska öppnas för alla utomeuropeiska medborgare utan visum den 27 november 2024.

Regeringen hoppas dock att ett återinfört viseringsfritt system kan ge dominikanerna tillgång till det nya systemet.

ETA-systemet skulle ge dominikaner större flexibilitet att resa till Storbritannien för turism, familjebesök, affärer, studier och transit.

Blickar framåt

Dominicas premiärminister övertygad om att visumfria resor till Storbritannien kommer att återkomma
Bild med tillstånd av Russell Watkins/DFID, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Premiärminister Skerrits optimism grundar sig på förbättringarna av CBI-programmet och den positiva dialogen med brittiska tjänstemän.

Han medgav att det inte finns någon specifik tidsram för när visumfria resor till Storbritannien kommer att återinföras.

Skeritt är dock övertygad om att Storbritannien kommer att erkänna Dominicas ansträngningar.

”Vi anser att de steg vi har tagit ger oss en stark position”, sade Dominicas premiärminister.

Han tillade: ”Vi är fast beslutna att fortsätta denna respektfulla och öppna dialog med Storbritannien.”

Ett återinförande av viseringsfriheten skulle underlätta resandet till Storbritannien för tusentals dominikaner.

Det skulle också stärka affärsförbindelserna, turismen och de diplomatiska förbindelserna mellan de två länderna.

Skerrit betonade sin regerings åtagande att se till att Dominica uppfyller internationella standarder för öppenhet och säkerhet i sitt CBI-program.

Detta är avgörande för att återupprätta förtroendet hos Storbritannien och andra globala partner.