Storbritannien uppdaterar ETA-regler och -processer för att anpassa dem till immigrations- och visumregler

| september 27, 2024
Storbritannien uppdaterar ETA-regler och -processer för att anpassa dem till immigrations- och visumregler
Bild med tillstånd av Freepik

Den brittiska regeringen har nyligen aviserat betydande förändringar av reglerna och processerna i systemet för Electronic Travel Authorization (ETA).

Uppdateringarna syftar till att skärpa Storbritanniens gränskontrollprocesser och anpassa ETA-reglerna till bredare invandringsstandarder.

Ändringarna påverkar visumfria resenärers möjlighet att ansöka om och få ett digitalt resetillstånd.

Seema Malhotra, Storbritanniens minister för migration och medborgarskap, sa att uppdateringarna gör ”systemet tydligare och mer konsekvent för sökande”.

Det säkerställer att ”personer som inte uppfyller behörighetskraven genomgår ytterligare granskning innan de tillåts resa till Storbritannien”.

Grundläggande förändringar av ETA:s regler och processer

UK Home Office har gjort betydande uppdateringar av ETA-reglerna och hur ETA-ansökningar behandlas.

Ändringarna syftar till att anpassa ETA:s regler och processer och vara konsekventa med immigrations- och visumprocesser.

Dessa inkluderar mer granskning av dem som har stannat för länge på sina visum, användning av ett nationellt pass och förtydligande av lämplighetskriterier.

Personer som betalar för mycket granskas hårdare

Overstayers är personer som stannar kvar i Storbritannien längre än vad de har rätt att stanna.

Före ändringen kunde en person som frivilligt lämnade Storbritannien utan regeringens hjälp ansöka om ett ETA utan vidare granskning. Uppdateringen ändrar detta.

ETA-ansökningar är nu i linje med de strängare reglerna för besöksvisum. Varaktigheten av och omständigheterna kring en överskridning av vistelsetiden kommer inte att beaktas i beslutet.

Detta innebär att regeringen kommer att bedöma om någon som tidigare har stannat för länge fortfarande kan kvalificera sig för ett ETA.

Denna förändring syftar till att förhindra upprepade överskridanden av vistelsetiden. De som har brutit mot immigrationslagarna granskas också noggrannare innan de reser in i Storbritannien igen.

Obligatorisk användning av nationellt pass

ETA-ansökare måste nu också ansöka om resetillstånd med ett nationellt pass.

De som har ett annat resedokument än ett nationellt pass måste ansöka om ett besöksvisum istället för ett ETA.

Detta anpassar ETA-reglerna till visumreglerna. Invandringsreglerna anger att resenärer endast kan använda nationella pass för att ansöka om inresa till Storbritannien.

Nya grunder för ETA-lämplighet

Storbritannien uppdaterar ETA-regler och -processer för att anpassa dem till immigrations- och visumregler
Bild med tillstånd av rawpixel.com via Freepik

Enligt de nya reglerna kommer personer som tidigare nekats visum eller inresa till Storbritannien som besökare att nekas ETA.

De kunde bara ansöka om ett ETA om de beviljades visum eller giltigt tillstånd efter det första avslaget, och det annullerades inte.

Detta säkerställer att alla som tidigare inte ansågs vara äkta besökare inte kommer att kunna få ett ETA. Istället måste de ansöka om visum.

Den nya regeln gör det också möjligt för myndigheter att neka ett ETA om den sökande fått sitt tidigare ETA återkallat.

Detta gäller oavsett om ETA-avbokningen var baserad på behörighet eller inte. Ett exempel är när en resenär med ett ETA avvisas vid gränsen till Storbritannien.

Utan denna bestämmelse skulle enskilda personer kunna ansöka om ett nytt ETA och försöka återvända till Storbritannien. Den nya regeln förhindrar detta missbruk av ETA.

Ändringen säkerställer att en person vars ETA annulleras eller en person som avvisas vid gränsen inte kan ansöka om ett ETA på nytt.

Istället måste de ansöka om visum, vilket innebär strängare kontroller för att bekräfta att de uppfyller Storbritanniens inresekrav.

Utvidgning av ETA till att omfatta alla medborgare utan visum

För närvarande behöver medborgare från länder som Qatar, Kuwait, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten redan ett ETA för att resa till Storbritannien.

Senast den 8 januari 2025 måste alla viseringsfria medborgare från länder utanför Europa som reser till Storbritannien ha en ETA före resan.

Icke-europeiska medborgare som inte behöver visum för att komma till Storbritannien kan börja ansöka om ett ETA den 17 november 2024.

Å andra sidan måste européer ha ett ETA för att besöka Storbritannien från och med den 2 april 2025. De kan börja ansöka om ett ETA från och med den 5 mars 2025.

ETA-systemet, som liknar de system som används av USA och Australien, syftar till att förbättra gränssäkerheten.

Det gör det möjligt för myndigheterna att förhandsgranska och kontrollera resenärer, identifiera potentiella risker och minska antalet försök till olaglig inresa.

ETA kommer att hjälpa den brittiska regeringen att få en heltäckande bild av och förståelse för dem som reser till Storbritannien.”

Det är obligatoriskt för alla resenärer, inklusive spädbarn och barn, oavsett om de reser med flyg, båt eller land.

Om ETA beviljas kan man göra flera korta resor under två år eller tills det länkade passet löper ut, beroende på vilket som inträffar först.

Resenärer kan stanna i Storbritannien i upp till sex månader per besök för turism, familjebesök, tillåten affärsverksamhet och kortare studier.

De som transiterar i Storbritannien måste också ha en ETA oavsett om de passerar gränskontrollen eller inte.

Ansökan om ETA

Storbritannien uppdaterar ETA-regler och -processer för att anpassa dem till immigrations- och visumregler
Bild med tillstånd av Jacqueline Macou via Pixabay

Att ansöka om ett ETA är enkelt och snabbt. Resenärer kan göra det online på den brittiska regeringens webbplats eller via en smartphone-app, UK ETA App.

Sökande måste lämna passuppgifter, kontaktinformation och ett foto samt svara på en rad säkerhetsfrågor.

För att skicka in sin ETA-ansökan måste de betala £ 10 online via kredit- eller betalkort, Apple Pay eller Google Pay.

De flesta ansökningar behandlas inom tre arbetsdagar, men beslut kan ibland komma snabbare.

Om en ETA-ansökan avslås måste den sökande ansöka om visum om han eller hon fortfarande vill resa till Storbritannien.

Storbritannien övergår till digitala system för att stärka gränssäkerheten och samtidigt säkerställa en användarvänlig ansökningsprocess för resenärer.

Eftersom ETA-utrullningen fortsätter bör resenärer bekanta sig med de nya reglerna för att undvika potentiella förseningar eller komplikationer.