Den brittiska regeringen har skärpt gränskontrollen för EU-medborgare och deras familjer inom ramen för EU:s bosättningsprogram (EUSS).
Det gäller också medborgare i Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz samt deras familjer enligt EUSS.
Från och med den 15 juli 2024 har den brittiska gränsbevakningen fått nya ansvarsområden och befogenheter när det gäller innehavare av status som bosatta inom ramen för EUSS.
Den uppdaterade vägledningen, som publicerades i september 2024, instruerar gränspoliser att bedöma om personer med status som tidigare bosatta fortfarande uppfyller de kriterier som ursprungligen gav dem status.
Detta innebär främst att inspektera för att säkerställa att personer som redan är bosatta i landet har behållit sin kontinuerliga bosättning i Storbritannien.
Det innebär också att man kontrollerar om de fortsätter att uppfylla andra alternativa behörighetskrav enligt EUSS.
De nya reglerna innebär att de som inte uppfyller EUSS villkor för bosättning kan få sin status återkallad vid gränsen.
Samtidigt som detta ger gränspoliserna mer makt, betonar den uppdaterade vägledningen vikten av att använda denna makt på ett rättvist sätt.
UK Border Force och innehavare av statusen ”pre-settled
Ändringarna påverkar medborgare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), schweiziska medborgare och deras familjer som flyttade till Storbritannien före utgången av övergångsperioden för Brexit den 31 december 2020.
EES omfattar medborgare i alla EU:s medlemsstater samt medborgare i Island, Norge och Lichtenstein.
Enligt EUSS kunde EES-medborgare och schweiziska medborgare som flyttade till Storbritannien innan övergångsperioden för Brexit löpte ut ansöka om antingen status som bosatta eller status som bosatta på förhand.
De som kvalificerar sig för settled status får permanent rätt att bo, arbeta och få tillgång till offentliga tjänster i Storbritannien.
Pre-settled status beviljas personer som har bott i Storbritannien i mindre än fem år. Det ger dem begränsade rättigheter att stanna, arbeta och få tillgång till tjänster i Storbritannien under fem år.
När de har varit bosatta i fem år kan de ansöka om uppehållstillstånd, vilket ger dem permanent uppehållstillstånd.
I september 2023 kommer personer med status som bosatta på förhand och som närmar sig slutet av sin femårsperiod automatiskt att få sin status förlängd med två år.
Denna automatiska förlängning gäller oavsett om de har ansökt om status som bosatta eller inte.
I maj 2024 reviderade inrikesministeriet policyn och gav innehavare av statusen ”pre-settled” en förlängning på fem år istället för bara två.
Förändringen säkerställer att personer i Storbritannien inte förlorar sina rättigheter om de inte ansöker om eller uppgraderar till status som etablerad.
Skäl för att upphäva status som bosättare vid gränsen
Många EES-medborgare och schweiziska medborgare har fortfarande status som bosatta på förhand och måste fortsätta att uppfylla de villkor som ursprungligen gav dem deras status.
De som inte uppfyller villkoren kan komma att nekas återinresa till Storbritannien.
Enligt den nya vägledningen kan gränsstyrkan upphäva en persons status som före bosättning på grund av följande:
Underlåtenhet att upprätthålla kontinuerlig bosättning i Storbritannien
Om en person inte har varit kontinuerligt bosatt i Storbritannien eller i kronbesittningarna (Guernsey, Jersey och Isle of Man) i minst sex månader under en 12-månadersperiod kan han eller hon förlora sin status.
Detta gäller personer som inte har giltiga skäl att befinna sig utanför Storbritannien, t.ex. militärtjänstgöring eller barnafödande.
Förändringar i familjerelationer
Om en persons äktenskap eller civila partnerskap, som ursprungligen kvalificerade dem för pre-status, slutar i skilsmässa, kan de förlora sin status.
De kan bara behålla sin status om de uppfyller andra behörighetskriterier som gör att de kan behålla den.
Förlust av derivat eller Zambrano uppehållsrätt
Individer som inte längre uppfyller definitionen av en person ”med ett derivat” eller ”med en Zambrano” rätt att vistas kan bli föremål för annullering av status före bosättning.
Även om de nya reglerna ger gränsbevakningstjänstemännen betydande befogenheter, betonas i vägledningen också vikten av proportionalitet.
Gränskontrollanterna uppmanas att ta hänsyn till varje individs omständigheter när de beslutar om att återkalla status som tidigare bosatt.
Detta innebär att man tittar på orsakerna till att en individ inte uppfyller kraven och om de fortfarande kan kvalificera sig för en annan typ av ledighet enligt systemet.
Till exempel måste tjänstemännen kontrollera digitala immigrationsregister för att bekräfta om en innehavare av status som redan är bosatt har fått sin status automatiskt förlängd.
Den automatiska förlängningen innebär att de fortfarande har rätt att bo och arbeta i Storbritannien enligt utträdesavtalet.
Gränsbevakningstjänstemän måste säkerställa att personer är helt obehöriga innan de återkallar sin status.
Oro för rättvisa och skydd av rättigheter
De intensifierade gränskontrollerna och den potentiella indragningen av status som ”pre-settled” har väckt oro bland förespråkare för europeiska invånare i Storbritannien.
De menar att förändringarna kan få oproportionerligt stora konsekvenser för långvarigt bosatta i Storbritannien som kan ha svårt att navigera i komplexa immigrationsregler.
Vissa menade att de nya reglerna, trots den vägledning som ges, kan orsaka förvirring och osäkerhet för dem som har status som bosatta på förhand.
Detta beror också på att villkoren för att få behålla sin pre-status kan vara komplicerade.
Vissa personer kanske till exempel inte är medvetna om kravet på kontinuerlig bosättning. Andra kan också stöta på hinder när de ska bevisa att de är bosatta i Storbritannien.
Det finns bestämmelser om överklagande för dem som anser sig inte vara berättigade till återinträde på grund av att de inte uppfyller kraven.
Individer vars status har återkallats eller vars återinresa har nekats kan överklaga beslutet inom 28 dagar efter avslaget.
Den oberoende övervakningsmyndigheten (IMA), som övervakar medborgarnas rättigheter efter Brexit, fortsätter att samarbeta med inrikesministeriet för att förhindra orättvisa påföljder.
IMA har uttryckt oro över tydligheten i specifika processer, vilket har lett till att regeringen har prioriterat transparenta kontroller av invandrarstatus.
Vad gränsbevakningspersonal och personer med status som tidigare bosatta kan förvänta sig framöver
Med nya befogenheter och ansvarsområden måste gränsbevakningstjänstemännen hålla sig uppdaterade med de senaste reglerna.
Eftersom innehavare av EUSS-status endast är digitala måste de effektivt använda digitala verktyg för att verifiera en persons status vid gränsen.
De nya riktlinjerna ger Border Force-poliser befogenhet att upprätthålla immigrationsreglerna.
Men de är också ansvariga för att se till att medborgarnas rättigheter enligt EUSS respekteras.
Detta är viktigt eftersom regeringen balanserar skyddet av individuella rättigheter med behovet av att upprätthålla robusta gränskontroller.
Personer som redan är bosatta uppmanas att hålla sig informerade om den nya politiken för att skydda sina rättigheter.
De måste se till att uppfylla kraven på uppehållstillstånd för att undvika problem vid gränsen och för att inte förlora sin rätt att stanna i Storbritannien.