Europeiska unionen (EU) har skickat ett motiverat yttrande till Förenade kungariket (UK) om landets genomförande av utträdesavtalet.
Utträdesavtalet skyddar rättigheterna för EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien och brittiska medborgare som är bosatta i EU-länder när Storbritannien lämnar EU 2020.
Detta gäller även dem som flyttade till Storbritannien eller ett EU-land under övergångsperioden för Brexit i slutet av 2020.
Avtalet säkerställer att dessa medborgare och deras familjer behåller i stort sett samma rättigheter som de hade innan Storbritannien lämnade EU.
Detta omfattar rätten att bo, studera, arbeta och resa fritt mellan Storbritannien och EU.
EU:s motiverade yttrande tar upp frågor som rör rättigheterna för EU-medborgare som bor i Storbritannien och Storbritanniens efterlevnad av överenskomna villkor.
Storbritannien har två månader på sig att svara och vidta nödvändiga åtgärder för att undanröja EU:s farhågor.
EU:s motiverade yttrande om Förenade kungarikets genomförande av utträdesavtalet
EU:s motiverade yttrande är en formell begäran till Storbritannien om att ta upp specifika frågor som rör utträdesavtalet.
Detta avser främst EUSS ( European Union Settlement Scheme ), Storbritanniens program för att verkställa utträdesavtalet.
Detta system inrättades för att skydda rättigheterna för EU-medborgare och deras familjer som är bosatta i Storbritannien efter brexit.
Enligt EUSS beviljas EU-medborgare och deras familjer som bott i Storbritannien i fem år före Brexit status som bosatta.
Personer som har bott i Storbritannien i mindre än fem år får status som ”pre-settled” och kan ansöka om status som ”settled” efter fem år.
EU har dock uttryckt oro över Storbritanniens brister i hanteringen av vissa aspekter av avtalet.
Det handlar bland annat om rätten att fritt röra sig och uppehålla sig, arbetskraftens fria rörlighet och etableringsfriheten.
Den fokuserar på följande nyckelområden där den anser att Storbritannien inte fullt ut följer utträdesavtalet:
EU:s bosättningssystem
Många EU-medborgare har rapporterat om svårigheter och förseningar när det gäller att få status som etablerad medborgare, vilket garanterar att de har rätt att bo och arbeta i Storbritannien.
Rätt till bosättning
EU insisterar på att personer som ännu inte har ansökt om eller fått status som etablerad medborgare inte ska utsättas för diskriminering eller onödiga hinder.
Fri rörlighet
Detta avser resestörningar och begränsningar av den fria rörligheten för EU-medborgare inom Storbritannien och EU:s medlemsstater.
EU kräver att Storbritannien verkställer alla villkor i utträdesavtalet
EU skickade en formell underrättelse till Storbritannien om samma frågor när det gäller efterlevnaden av villkoren i utträdesavtalet 2020.
Flera frågor återstår dock att lösa, vilket skapar svårigheter för EU-medborgare och deras familjer som är bosatta i Storbritannien.
Nu när EU har skickat ett motiverat yttrande har Storbritannien två månader på sig att ta itu med dessa frågor och se till att utträdesavtalet efterlevs fullt ut.
Underlåtenhet att göra detta kan leda till ytterligare rättsliga åtgärder från EU:s sida, inklusive ett hänskjutande till EU-domstolen.
Krav på att reformera EU:s bosättningssystem
Flera organisationer som arbetar för EU-medborgares rättigheter har uppmanat den brittiska regeringen att reformera EU:s bosättningssystem.
Totalt 76 organisationer undertecknade ett brev riktat till Storbritanniens nya premiärminister, Sir Keir Starmer, om att göra EUSS mer effektivt och tillgängligt.
Dessa grupper hävdar att det nuvarande systemet är alltför komplicerat och onödigt betungande för de sökande.
I brevet, som publicerades av The3Million, föreslogs att en lösning på EUSS kan bidra till att förbättra relationen mellan Storbritannien och EU.
The3Million är en grupp som företräder medborgare i EU, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Schweiz som är bosatta i Storbritannien och som kämpar för deras rättigheter.
Eftersläpning av pågående EUSS-ansökningar
Förespråkargrupperna uppmanar den brittiska regeringen att ta itu med eftersläpningen av EUSS-ansökningar.
Nya uppgifter visar att över sex miljoner ansökningar har lämnats in av EU-medborgare till EU:s bosättningssystem.
Tusentals EUSS-ansökningar väntar dock fortfarande på beslut.
Denna eftersläpning har skapat oro bland EU-medborgare som är osäkra på sin framtid i Storbritannien.
Hantering av sena ansökningar till EUSS
Grupperna uppmanar också Storbritannien att ändra sin hantering av sena ansökningar till EU:s bosättningsprogram.
De som kvalificerar sig för bosättningsstatus enligt programmet ska fortfarande kunna ansöka och återfå sina rättigheter.
Deras rättigheter bör inte förvägras enbart på grund av en sen ansökan.
Utfärdande av mer än enbart digital invandringsstatus
En annan rekommendation som The3Million tog upp är att ge personer som bosätter sig inom EUSS mer än bara digital status.
Gruppen betonade att digital immigrationsstatus är otillgänglig för många individer som saknar tillgång till internet eller inte är tekniskt kunniga.
Man tillade: ”Nya medierapporter har visat att de underliggande datasystemen på Home Office är allvarligt komprometterade.”
Systemet hade visat trasiga register och fel, felaktiga foton och en blandning av korrekta och felaktiga data.
Utträdesavtal och nya gränskontrollsystem
Gruppen framförde samma oro under en utredning av det brittiska parlamentets kommitté om de nya systemen för gränskontroll.
Monique Hawkins från The3Million uppmanade regeringen att skjuta upp den omfattande lanseringen av ETA ( Electronic Travel Authorization ).
Hon rekommenderade att man istället skulle fokusera på att överföra fysiska invandringsstatusar till digitala invandringsregister eller eVisas.
Övergången till eVisas syftar till att effektivisera Storbritanniens invandringsprocess och förbättra gränssäkerheten.
Den ambitiösa tidsplanen för övergången väcker dock farhågor om dess potentiella inverkan på miljontals utlänningar som bor i Storbritannien.
Den mer omfattande utrullningen av ETA kan göra det svårare för icke-brittiska medborgare att resa.
Endast personer med giltig invandringsstatus i Storbritannien, inklusive status som ”pre-settled” och ”settled” enligt EUSS, är undantagna från det brittiska ETA-programmet.
EU:s Entry/Exit System (EES) och European Travel Information and Authorization System (ETIAS) kan också leda till fler komplikationer.
De som har giltigt uppehållstillstånd i någon av EU:s medlemsstater är undantagna från EES.