Förbud mot att ta med anhöriga till brittiska studentvisum träder i kraft

| januari 4, 2024
Förbud mot att ta med anhöriga till brittiska studentvisum träder i kraft

Den brittiska regeringen har börjat införa restriktioner för studentvisum för att minska migrationen och förhindra missbruk av invandringssystemet.

Från och med januari 2024 kommer de flesta internationella studenter som skriver in sig på universitet i Storbritannien inte att få ta med sig anhöriga.

Endast studenter som är inskrivna på forskarutbildningskurser och kurser med statligt finansierade stipendier kommer att få ta med sina familjemedlemmar till Storbritannien.

”Den här regeringen lever upp till sitt åtagande gentemot den brittiska allmänheten att minska migrationen. Vi har lagt fram en tuff plan för att snabbt få ner antalet, kontrollera våra gränser och förhindra människor från att manipulera vårt invandringssystem, som kommer att träda i kraft under hela året”, sade Storbritanniens inrikesminister James Cleverly i ett uttalande.

Han sade att den nya policyn satte stopp för ”den orimliga praxisen att utländska studenter tar med sig sina familjemedlemmar till Storbritannien”.

Den strängare regeln för anhöriga till studenter med studentvisum tillkännagavs i maj 2023.

Syftet var att förhindra att personer använde studentvisum som ett sätt att arbeta i landet.

Detta förväntas leda till att uppskattningsvis 140.000 färre personer kommer till Storbritannien.

”Detta kommer att leda till att migrationen snabbt minskar med tiotusentals personer och bidra till vår övergripande strategi att förhindra 300.000 personer från att komma till Storbritannien”, tillade Cleverly.

Storbritanniens världsledande högre utbildning

Den brittiska regeringen står fast vid sin internationella utbildningsstrategi. Den betonar de internationella studenternas positiva inverkan på landets ekonomi.

Den nya policyn för studentvisum syftar till att skapa en balans mellan att hålla Storbritanniens förstklassiga utbildning lockande för studenter och att förhindra att institutioner prioriterar invandring framför utbildning.

För det första handlar det om att hantera migrationsnivåerna. Samtidigt säkerställer det också att de som kommer till Storbritannien är högkvalificerade och bidrar avsevärt till ekonomin.

Universiteten och regeringen kommer också att hitta alternativa sätt att locka topptalanger till Storbritanniens ledande universitet.

Dessa kan bana väg för studenter att fortsätta ta med sig anhöriga samtidigt som nettomigrationen minskar.

Fler förändringar i invandringspolitiken 2024

I december 2023 införde det brittiska inrikesdepartementet mer betydande förändringar i invandringspolitiken för att minska den lagliga migrationen till hållbara nivåer.

Dessa åtgärder omfattar förbud mot att utländsk hälso- och sjukvårdspersonal tar med sig anhöriga och krav på att vårdföretag i England ska regleras för visumsponsring.

För kvalificerade arbetare höjs lönetrösklarna med nästan 50 procent till 38 700 GBP.

Detta belopp kommer också att gälla för minimiinkomstkravet för familjer som ansöker om visum eller är bosatta i Storbritannien och sponsrar familjemedlemmar.

Höjningen av inkomstgränsen för familjevisum kommer dock att ske stegvis. Den kommer inte att träda i kraft fullt ut förrän våren 2025.

Regeringen tar också bort den 20-procentiga lönerabatten för bristyrken och reviderar listan över bristyrken.

De förändringar som Home Office tillkännagav omfattar även en utvärdering av viseringsvägen för akademiker.

Alla dessa åtgärder kommer att införas gradvis under början av 2024.

Tillsammans med den förändring som påverkar försörjningsbördan för studenter förväntas dessa politiska förändringar leda till den mest omfattande men ändå rättvisa strategin för att minska nettomigrationen.

Statistik över nettomigration i Storbritannien

Officiella siffror visar en alarmerande ökning med 930 % av antalet beviljade anhörigvisum sedan 2019.

Uppgifter som samlats in av Office for National Statistics (ONS) visar att i september 2023 utfärdades totalt 152 980 visum till anhöriga till studenter.

Detta är en betydande ökning från endast 14 839 beviljade visum i september 2019.

ONS uppskattade också att nettomigrationen var 672.000 från juni 2022 till juni 2023.

Ett stort antal personer som reser in i Storbritannien kommer nu från länder utanför Europeiska unionen (EU).

Bland de 968 000 migranterna från länder utanför EU är individer från Indien, Nigeria och Kina de vanligaste.

Många migranter kommer till Storbritannien för högre utbildning, 39 procent. Personer som kommer för att arbeta inom vård- och omsorgssektorn står för 33 procent av landet.

Å andra sidan minskade de som anlände via humanitära rutter från Ukraina och Hongkong från 19 procent till 9 procent.

Storbritanniens nettomigrationssiffror från juni 2022 till juni 2023 visade också en betydande uppgång i antalet visum för anhöriga till vård- och omsorgspersonal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *