UK Gov reviderar ny inkomstgräns för kvalificerad arbetare, familjevisum

| december 25, 2023
UK Gov reviderar ny inkomstgräns för kvalificerad arbetare, familjevisum

Den brittiska regeringen har reviderat sitt beslut efter den kraftiga höjningen av den årliga inkomstgränsen för ansökningar om familjevisum.

Den lägsta lönetröskeln för ansökningar om familjevisum kommer att höjas från 18 600 GBP till 38 700 GBP våren 2024.

”Vi gör precis som vi sa att vi skulle göra. Vi gör det bara i två steg”, sade premiärminister Rishi Sunak, enligt rapporter från BBC .

Han tillade: ”Så den kommer att gå upp om några månader, och sedan kommer den att gå upp igen med hela beloppet i början av 2025.”

”Om människor tar med sig anhöriga till det här landet som en del av sin familj, måste de kunna försörja dem”, betonade premiärministern.

Enligt ett faktablad om nettomigration från den brittiska regeringen, baserat på ASHE:s inkomstuppgifter och allt annat konstant, uppfyller för närvarande 75% av den brittiska arbetande befolkningen minimiinkomstkravet (MIR) på 18 600 pund.

Medianlönen för personer som väljer att arbeta som kvalificerad arbetare ligger för närvarande på 38 700 GBP. Om MIR höjs till samma belopp, skulle endast cirka 30 procent av den brittiska arbetande befolkningen kunna nå upp till tröskelvärdet enbart baserat på inkomster.

Stegvis höjning av inkomstgränsen för familjevisum

Lord Sharpe of Epsom, understatssekreterare för det brittiska inrikesdepartementet, skrev som svar på en parlamentsfråga att höjningen av lönetröskeln för familjevisum kommer att införas stegvis.

”MIR kommer att ökas stegvis för att skapa förutsägbarhet”, skrev Lord Sharpe den 21 december 2023.

Under våren 2024 kommer regeringen att höja lönetröskeln till £29.000, den 25:e percentilen av lönerna för jobb som berättigar till visum för kvalificerade arbetstagare.

Därefter kommer MIR att höjas till den 40:e percentilen, för närvarande 34 500 GBP. Slutligen höjs lönetröskeln till den 50:e percentilen eller 38 700 GBP.

Den andra höjningen kan träda i kraft i slutet av 2024. Den sista höjningen kommer sannolikt att ske 2025, vilket premiärministern antydde.

Home Office har inte specificerat de exakta datumen för ikraftträdandet av de efterföljande stegvisa höjningarna.

Den nya inkomstgränsen för familjevisum kommer inte att påverka förnyelser

Den nya lönetröskeln för familjevisum kommer endast att gälla förstagångssökande. Förnyade familjevisum och ansökningar om permanent uppehållstillstånd påverkas inte.

Personer med ett femårigt partner-familjevisum kommer att få sina ansökningar utvärderade baserat på den aktuella inkomst-MIR. Detsamma gäller för dem som lämnade in sin ansökan innan MIR höjdes.

Personer som ansöker om permanent uppehållstillstånd efter att ha haft ett visum för make/maka/partner kan också vara undantagna från den högre lönetröskeln.

De som redan befinner sig i Storbritannien på en annan rutt och planerar att byta till den femåriga partnerrutten kommer dock att omfattas av det nya inkomstkravet.

Den brittiska regeringen har sagt att den kommer att släppa alla övergångsbestämmelser om förnyelse av familjevisum i januari 2024.

Förtydliganden av inkomstgränsen för visum för kvalificerad arbetstagare

Det nya faktabladet bekräftade också att MIR höjs till 38 700 GBP för visum för kvalificerad arbetskraft i april 2024.

I en separat parlamentarisk fråga sa Tom Pursglove, minister för laglig migration och leverans, att ändringen inte kommer att vara retroaktiv.

”De som redan befinner sig i Skilled work route, och ansökningar som gjordes innan reglerna ändrades, kommer inte att omfattas av den nya lönetröskeln på 38.700 pund när de byter anställning, förlänger eller bosätter sig”, skrev minister Pursglove.

Regeringen förväntar sig dock att arbetstagarnas löner ska utvecklas i samma takt som de inhemska arbetstagarnas.

När kvalificerade arbetstagare nästa gång ansöker om att byta anställning, förlänga sin vistelse eller bosätta sig, kommer de att omfattas av de senaste löneuppgifterna för den 25:e percentilen.

Minska nettomigrationen

Den brittiska regeringen betonade att gällande bestämmelser fortfarande gäller.

”Fram till dess att immigrationsreglerna ändras nästa vår kommer de nuvarande trösklarna för lön och minimiinkomstkrav, och policyn för anhöriga, att finnas kvar på nuvarande nivåer”, skrev minister Pursglove.

I början av december tillkännagav inrikesminister James Cleverly förändringar i invandringspolitiken för att minska nettomigrationen.

Två viktiga förändringar är att lönetröskeln för kvalificerade arbetstagare och familjevisum höjs till 38 700 GBP per år. Det enda undantaget är för vård- och omsorgspersonal och roller på nationella löneskalor, såsom lärare.

Policyförändringen för ansökningar om familjevisum säkerställer att enskilda personer kan försörja sina anhöriga i Storbritannien utan att förlita sig på offentliga medel.

En annan viktig förändring är förbudet för anställda inom vård och omsorg att ta med sig anhöriga till Storbritannien.

Nettomigrationen 2022 innebar också att fler visum för familjer och anhöriga kom till landet.