Är Storbritannien en del av EU?

| februari 20, 2023
Är Storbritannien en del av EU?

Förenade kungariket och Europeiska unionen

Förenade kungariket (som består av de fyra länderna England, Skottland, Wales och Nordirland) är inte längre medlem i Europeiska unionen. Det brittiska utträdet, eller brexit, trädde i kraft i början av januari 2021, och sedan dess omfattas Storbritannien inte längre av EU-rättens eller EU-domstolens företräde, även om viss lagstiftning som rör Nordirland fortfarande är i kraft.

Även om Storbritannien som enskild enhet inte längre är en del av EU, har Nordirland fortfarande tillgång till den europeiska inre marknaden, som tillåter fri rörlighet för kapital, varor, tjänster och personer inom gränserna för Europeiska unionens medlemsländer.

Lång historia

Konceptet att underlätta handel mellan länder dök upp för första gången 1951 när sex stora europeiska länder undertecknade Parisfördraget.
Länderna kallas ”de sex inre” eller helt enkelt ”de sex”:

  • Belgien
  • Tyskland
  • Luxemburg
  • Frankrike
  • Nederländerna
  • Italien

Tillsammans bildade de sex Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG), vars syfte var att förenkla och underlätta handeln mellan de sex medlemsländerna. Redan från början visade sig experimentet vara en framgång, och man beslutade att utvidga konceptet, och Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom), liksom Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG), inrättades.

EEG och Euratom gick samman och bildade Europeiska gemenskaperna, eller EG, 1967 när fördelarna med frihandel blev allt tydligare och fler länder ville ansluta sig till det nybildade EG. Även Storbritannien var angeläget om att delta i projektet med den inre marknaden och lämnade in ansökningar 1963 och fyra år senare 1967. Båda försöken misslyckades dock eftersom Frankrikes dåvarande president Charles de Gaulle lade in sitt veto mot medlemsansökningarna.

Två år efter president de Gaulles avgång, 1971, diskuterades möjligheten att gå med i (dåvarande) EEG i det brittiska parlamentet och ledamöterna röstade med överväldigande majoritet för ett medlemskap i EEG. Efter mycket debatt under det följande året antog det brittiska parlamentet slutligen lagen om Europeiska gemenskaperna 1972, och Storbritannien gick slutligen med i EEG den 1 januari 1973 tillsammans med Danmark och Republiken Irland.

Problem och stridigheter

Även om de ekonomiska fördelarna med ett medlemskap i EEG var uppenbara, var många brittiska politiker och medborgare inte helt nöjda med situationen. Många ansåg att villkoren för EU-medlemskap var mindre gynnsamma än de borde vara, och fler människor ogillade det faktum att EU-lagstiftningen ofta hade företräde framför brittisk lagstiftning. Kanske som en trotsig handling vägrade Storbritannien att införa den gemensamma europeiska valutan, euron, och valde att behålla sitt eget pund sterling. En handling som inte föll i god jord hos många europeiska byråkrater.

Nästan från första början delades Storbritannien i två läger: de som var för ett europeiskt medlemskap och de som var emot det. Denna uppdelning följde i princip de politiska partierna, där det konservativa partiet till stor del var för ett medlemskap i EEG (Europhile) och det euroskeptiska Labourpartiet till övervägande del var emot det. År 1983 inkluderade Labourpartiet till och med ett löfte om att lämna EEC i sitt valmanifest.

En nationell folkomröstning om att stanna kvar i EEC hölls 1975 och trots stora protester på gatorna röstade nästan 70% av väljarna för att stanna kvar. Trots den positiva omröstningen för de Europavänliga fanns det fortfarande en stark känsla av misstro och motvilja mot EEC i hela Storbritannien. Under årtiondenas lopp började den positiva inställningen till ett medlemskap i EEG att minska i takt med att allt fler brittiska medborgare började tro att det skulle vara bättre för Storbritannien att klara sig på egen hand och inte vara en del av en europeisk superstat.

47 och ut

Ingen ytterligare folkomröstning om utträde ur
Europeiska unionen
(som den nu kallas) genomfördes efter det positiva resultatet 1975, men euroskepticismen var på frammarsch i hela Storbritannien och särskilt i England. Som en del av det konservativa partiets valkampanj lovade Englands premiärminister David Cameron väljarna en andra folkomröstning om hans parti blev framgångsrikt. När de konservativa vann valet hölls en folkomröstning om EU-medlemskapet 2016 med ett något oväntat resultat.

I en mycket jämn omröstning valde 51,9 % av väljarna att lämna Europeiska unionen. Så började processen med att lämna EU på ett tillbörligt sätt, och Storbritanniens utträde blev känt över hela världen som Brexit. Med många lösa trådar och juridiska frågor att reda ut innan Storbritannien äntligen kunde lämna EU, stod brexitprocessen och stampade när avtal efter avtal förkastades eller behövde omförhandlas. Efter mycket om och men mellan den brittiska regeringen och EU-hierarkin kom man slutligen överens om att Storbritannien skulle lämna Europeiska unionen och därmed avsluta 47 års medlemskap.

Har du ändrat dig?

Nästan omedelbart efter omröstningen om att lämna Europeiska unionen väcktes frågor om resultatets laglighet, eftersom många opinionsundersökningar visade en stark majoritet för att stanna kvar i EU. År 2019, bara tre år efter folkomröstningen, visade oberoende opinionsundersökningar att 53 procent av väljarkåren ville stanna kvar i EU, medan den knappa majoriteten på 51,9 procent för utträde hade minskat till 47 procent.

Många människor i Storbritannien (särskilt i Skottland och Nordirland) anser nu att Brexit var ett misstag, och uppskattningsvis 14 % av dem som röstade för att lämna EU skulle nu rösta tvärtom.

Det uttrycktes åsikter och oro över att utträdesomröstningen hade vunnits av främst äldre människor som inte såg någon fördel med den inre marknaden eller viseringsfri tillgång till Europa. År 2019 fanns det uppskattningsvis 2,5 miljoner människor i Storbritannien som inte hade röstat eller var för unga för att rösta i folkomröstningen 2016. Politiska analytiker uppskattar att om omröstningen hade ägt rum 2019 skulle det ha funnits en övervikt för att stanna kvar, och Storbritannien skulle fortfarande vara medlem i Europeiska unionen. Detta förefaller vara ett mycket troligt antagande, eftersom en namninsamling på nätet med över sex miljoner underskrifter i början av 2019 uppmanade regeringen att fortsätta vara medlem i Europeiska unionen.

Brexit-effekter på Storbritannien

Många ekonomer förutspådde att Brexit skulle få negativa konsekvenser för Storbritannien och leda till en minskning av inkomsten per capita för befolkningen. Detta visade sig vara fallet under åren omedelbart efter folkomröstningen 2016, då osäkerheten om vad som skulle hända efter Brexit påverkade den brittiska ekonomin negativt eftersom utländska investerare var ovilliga att riskera sitt kapital i en osäker framtid.

En läckt analys från den brittiska regeringen visade att den ekonomiska tillväxten förväntas minska med mellan 2 och 8 % under de femton åren efter Brexit. Brexit-anhängarna föreslog att man skulle förhandla fram nya handelsavtal med Kanada, Australien och Nya Zeeland (CANZUK) för att ersätta förlorade EU-intäkter, men ekonomer anser att sådana avtal (även om de är nödvändiga) inte kommer att vara i närheten av lika värdefulla som de förlorade avtalen med EU:s medlemsländer.

Det råder ingen tvekan om att den brittiska ekonomin har drabbats av Brexit, men skadorna är inte så allvarliga som förutspåddes. Bättre än väntat men inte så bra som man hoppats är uppfattningen för närvarande, men det är fortfarande tidigt och vad som händer under de kommande åren återstår att se!