Hur är vädret i Storbritannien?

| februari 22, 2023
Väder i Storbritannien

Väder i hela Förenade kungariket

I stort sett kan väderkategorin i Storbritannien beskrivas som tempererad oceanisk, men detta är en bred klassificering och det kan finnas betydande skillnader mellan olika regioner. Förenade kungariket är inte ett enda land utan en samling av fyra och omfattar England och Wales i den södra delen och Skottland och Nordirland i den norra.

Eftersom Storbritannien sträcker sig ca 600 miles från den sydligaste delen av England till öarna utanför Skottlands nordkust och är omväxlande bergigt och platt, varierar vädret avsevärt från region till region och från säsong till säsong.

Oceaniska influenser

Det faktum att Storbritannien i princip är en stor ö (med undantag för Nordirland, som geografiskt sett är en del av ön Irland) innebär att det finns oceaniska effekter att ta hänsyn till, eftersom dessa påverkar pålandsvindar, temperatur och nederbörd.

Ön Storbritannien (Förenade kungariket utan Nordirland) är omgiven av olika vattendrag, och vart och ett av dessa spelar sin roll för att påverka det brittiska vädret:

  • Nordsjön ligger öster om England och Skottland och har särskilt stor betydelse för vädret i Skottland och norra England.
  • I väster finns Irländska sjön, Keltiska sjön och framför allt Nordatlanten, som alla spelar en roll för väderförhållandena i Wales och sydvästra England.

Av de fyra länderna i Storbritannien är det Skottlands väder som påverkas mest av haven, eftersom landet ligger vid Nordsjön längs östkusten och vid den vilda Atlanten i norr. Skottland ligger också geografiskt närmast Arktis och utsätts ofta för köldknäppar och vindar när de kommer ner från polarisarna.

Den södra delen av England är i allmänhet varmare än resten av Storbritannien eftersom den inte exponeras för några större oceaner och är skyddad från arktiska influenser på grund av avståndet. Engelska kanalen löper längs sydkusten mellan England och Frankrike men spelar ingen större roll för vädret i området.

Regionala skillnader

Det skulle vara omöjligt (och felaktigt) att ge en exakt beskrivning av vädret i Förenade kungariket som en enda enhet, eftersom det finns många geografiska, geofysiska och regionala skillnader från söder till norr. Av den anledningen är det förmodligen bäst att dela in Storbritannien i mindre regioner och försöka beskriva det väder som normalt kan förväntas vid olika tidpunkter på året.

England

Eftersom England till största delen ligger skyddat från havspåverkan är det i allmänhet varmare både vinter och sommar än i andra delar av Storbritannien. England ligger längre söderut än andra länder i Storbritannien och är också soligare och har mindre regn varje år. Vintrarna är mildare, men det är inte ovanligt med stormar när slutet av atlantiska stormar och orkaner blåser in från Nordatlanten.

Sommar: Temperaturerna varierar mellan 9 och 18 °C (48°-64°F) med en högsta temperatur på 30 °C (86°F). Sommarvädret i England är i allmänhet varmt och behagligt, med undantag för ovanliga omständigheter, och skurar är inte ovanliga. Juli är vanligtvis den varmaste månaden under sommaren, som sträcker sig från juni till slutet av augusti.

Vinter: Temperaturerna kan ibland sjunka till fryspunkten (32°F) eller lägre, men ligger i allmänhet mellan 2°C (36°F) och 7°C (44°F). Januari brukar nämnas som den kallaste månaden, men februari har ofta de lägsta temperaturerna och fler köldknäppar.

Skottland

Skottlands väder är kallare, blötare och blåsigare än i de andra tre länderna i Storbritannien och påverkas främst av de omgivande haven och de kalla vindarna från Arktis. Klimatet klassificeras som oceaniskt, men det är inte ovanligt att det ändras till subpolärt oceaniskt vid extrema väderförhållanden. Under vintern ligger temperaturen de flesta dagar bara strax över noll grader Celsius (32°F), medan temperaturen under sommarmånaderna stiger till i genomsnitt 17°C (63°F). Temperaturerna är något högre än så i det centrala låglandet, där de oceaniska effekterna är betydligt lägre. I januari faller de största regnmängderna, som kan vara betydligt större än i andra delar av Storbritannien.

Sommar: Månaderna juni, juli och augusti är vanligtvis de varmaste i Skottland. Dagstemperaturen är i genomsnitt 16°C (60°F), men högre temperaturer är inte ovanliga. På grund av det nordliga läget är dagarna längre i Skottland, och Shetlandsöarna har nästan fyra timmar mer dagsljus vid midsommar än södra England. Regn kan dock förväntas när som helst och särskilt vid kusten och på höglandet, eftersom Skottland har en högre genomsnittlig nederbörd än andra delar av Storbritannien.

Vinter: Med medeltemperaturer på 5°C (41°F) är Skottland kallast från december till februari. Regn kan förväntas de flesta dagar, och snö är inte ovanligt, särskilt i bergen och på höglandet, där man kan ägna sig åt skidåkning och snösporter.

Wales

Eftersom Wales ligger längre söderut än både Skottland och Nordirland är det ingen överraskning att landet är varmare och torrare än båda dessa två länder. Somrarna är varmare och vintrarna är mildare och kan jämföras med dem i England. Men eftersom landet är exponerat mot Nordatlanten på den västra sidan, har Wales högre genomsnittlig årlig nederbörd än grannlandet England och är mer känsligt för starka vindar, stormvindar och stormar. Den walesiska kusten är särskilt utsatt för starka vindar, och bergsområdena i landet får mindre solsken och mer nederbörd än kustområdena.

Sommar: Somrarna är korta och milda i Wales, och de bästa månaderna är juli och augusti. Temperaturerna ligger runt 20 °C (ca 70 °F) men kan ibland nå 27 °C (80 °F) och mer. Regn kan förväntas nästan varje dag, särskilt längs kusten eller i bergen, men är vanligtvis begränsat till lätta skurar eller duggregn.

Vinter: Vintertemperaturerna ligger vanligtvis några grader över noll grader Celsius (32°F) men kan ibland sjunka så lågt som till minus 3°C (26°F). Vintrarna brukar beskrivas som kalla, mörka och blöta, och regn kan förekomma nästan varje dag.

Nordirland

Den årliga medeltemperaturen i Nordirland är något högre än i Skottland, men inte riktigt lika hög som i Wales. Mest regn faller i januari, men det lilla landet är torrare än Wales och Skottland trots att det regnar oftare, och Nordirland har fler regniga dagar än något av de andra tre länderna i Storbritannien. Somrarna och vintrarna kan beskrivas som milda, även om kalla och regniga perioder kan förekomma (och gör det) på grund av påverkan från Atlanten och polära kallfronter.

Sommar: Vädret i alla delar av Irland, både i norr och söder, kan bäst beskrivas som ombytligt. Sommartemperaturerna brukar i genomsnitt ligga runt 18° (63°F), men detta kan variera radikalt från dag till dag, med betydligt högre temperaturer alltid en tydlig möjlighet. Regn kan förekomma vilken dag som helst och när som helst (särskilt i juli) och bör alltid förväntas oavsett temperaturen.

Vinter: I likhet med Wales är vintrarna i Nordirland mörka och kalla, med medeltemperaturer som i allmänhet ligger över fryspunkten. Regn förekommer dock nästan dagligen, och snö kan också förekomma i december, januari och till och med februari.

I korthet

På årsbasis är det bästa vädret i hela Storbritannien i den södra delen av England, från strax norr om London till sydkusten. När man rör sig norrut genom England och Wales till Skottland sjunker medeltemperaturen och nederbörden ökar. De norra delarna av Skottland är mest utsatta för väder och vind och upplever därför de kallaste, blötaste och hårdaste väderförhållandena.