Brittiska medborgare och ETA i Storbritannien

| maj 10, 2023
Brittiska medborgare och ETA i Storbritannien

De europeiska resekraven håller på att ändras både i Europa och i Storbritannien. Europeiska unionen håller för närvarande på att införa sitt elektroniska program för kontroll före avresa, ETIAS, och detta kommer snart att bli ett obligatoriskt krav för brittiska medborgare som vill besöka något av Europeiska unionens eller Schengenländernas medlemsländer.

Storbritannien följer efter och utvecklar för närvarande sitt eget system för förhandskontroll av utländska besökare till något av Storbritanniens fyra medlemsländer: England, Skottland, Wales och Nordirland. Det nya systemet kallas United Kingdom Electronic Travel Authorization eller UK ETA short.

Vad är UK ETA?

I likhet med andra system som det amerikanska ESTA, Kanadas eTA och Europas ETIAS, är UK ETA ett sätt att kontrollera utländska medborgare som vill resa in i något av de fyra länderna i Storbritannien. UK ETA är inte en visering utan en form av viseringsundantag. Detta innebär att utländska medborgare som är berättigade till systemet kommer att tillåtas resa in i Storbritannien när de har ett ETA-godkännande från Storbritannien. Det kommer inte att krävas att dessa besökare innehar någon form av visum.

Det uttalade syftet med UK ETA är att stärka Storbritanniens gränssäkerhet och minska riskerna för att brottslingar eller terrorister kommer in i jurisdiktionen. Ansökningsprocessen är utformad för att få så mycket bakgrundsinformation om den sökande som möjligt. Grundläggande personuppgifter kommer att krävas, liksom information om eventuella tidigare domar eller tidigare resor till länder med krig och konflikter.
Ansökan om ETA i Storbritannien görs helt online, antingen på en dator eller via en mobilapp. Båda dessa applikationsmetoder är fortfarande under konstruktion och testning men förväntas vara i drift i slutet av 2023, då en första testkörning förväntas.

När ansökan har lämnats in och betalats förväntas godkännandet beviljas inom mindre än tre dagar. De sökande uppmanas att lämna in sina ansökningar i god tid före den tre dagar långa handläggningstiden för att ta höjd för eventuella fel eller förseningar.

Vem kommer att behöva ett ETA i Storbritannien?

ETIAS kommer att fasas in i drift under 2023 och vara obligatoriskt 2024, och säkerställer att oönskade kriminella och terrorister förhindras från att komma in på den europeiska arenan. Förenade kungarikets ETA kommer att ha samma funktioner som Etias och skydda de fyra länderna i Förenade kungariket från terroristverksamhet eller brottslig verksamhet och bidra till att minska den olagliga invandringen.

När Storbritannien var medlem i Europeiska unionen hade brittiska medborgare visumfri tillgång till alla länder i EU och Schengenområdet. Efter Brexit nåddes en överenskommelse om att detta privilegium skulle finnas kvar under en övergångsperiod. Denna tidsperiod närmar sig snart sitt slut. När detta sker kommer brittiska medborgare att behöva ansöka om (och få) ett ETIAS innan de kan resa till Europa.

ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) kommer att vara ett obligatoriskt krav för medborgare i alla länder som för närvarande åtnjuter viseringsfri europeisk tillgång. På listan över visumfria länder finns USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och (för närvarande) Storbritannien.

Storbritannien, liksom EU, tillåter för närvarande medborgare i vissa länder att resa in på dess territorium utan visum, men följer nu det europeiska exemplet med förhandsgranskning av utländska besökare. Detta innebär att medborgare i dessa viseringsbefriade länder snart kommer att behöva ha ett UK ETA innan de reser till Storbritannien.

På listan över länder vars medborgare behöver ett ETA i Storbritannien finns följande

  • Alla 27 nuvarande medlemmar i Europeiska unionen
  • Alla medlemsstater i Schengenområdet
  • Förenta staterna, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Japan
  • Alla länder i Mellanöstern

*Detta är inte en fullständig lista, eftersom andra länder fortfarande läggs till regelbundet.
Kort sagt kan medborgare i alla länder för närvarande resa till Storbritannien utan visumkrav. Det planeras också att även medborgare i länder som för närvarande kräver visum för att besöka Storbritannien kommer att omfattas av det brittiska ETA-systemet.

När UK ETA har beviljats får innehavaren resa in i och ut ur Förenade kungariket vid flera tillfällen. Det är giltigt i två år och måste sedan förnyas genom samma ansökningsförfarande. Två saker att notera är dock följande:

  1. Det brittiska ETA-datumet löper ut samtidigt som det länkade passet, så det är viktigt att se till att passet har ett utgångsdatum som är längre än det brittiska ETA-datumet. Även om UK ETA kommer att vara ett obligatoriskt krav för att besöka Förenade kungariket, garanterar det inte automatiskt innehavaren inresa. Detta beslut fattas helt och hållet av de gränsbevakningstjänstemän som är i tjänst, som kan neka en besökare inresa om de har misstankar eller tvivel om innehavarens lämplighet.
  2. I likhet med Schengenvisum ger UK ETA innehavaren rätt att vistas i Storbritannien i högst 90 dagar för semester, studier eller affärsändamål, men ger inte innehavaren rätt att arbeta eller stanna kvar på obestämd tid inom jurisdiktionen.
    Mellanöstern Introduktion.

Det brittiska ETA-systemet är redan långt framskridet och de brittiska myndigheterna planerar att införa en begränsad testutrullning mot slutet av 2023. Denna första fas kommer endast att beröra medborgare i Qatar, och syftet med övningen är att identifiera eventuella buggar eller brister i systemet.

Om allt går väl kommer systemet att utvidgas i början av 2024 till att omfatta andra länder i Mellanöstern:

  • Kuwait
  • Bahrain
  • Saudiarabien
  • Oman
  • Förenade Arabemiraten

Medborgare i dessa länder i Mellanöstern kan för närvarande använda sig av ett engångs EVW (Electronic Visa Waiver) istället för ett brittiskt visum som är giltigt i sex månader och kostar 34,30 euro (30 pund). Det nya brittiska ETA-systemet kommer att ha fördelarna att det är både billigare och håller längre, eftersom det brittiska ETA är giltigt i två år och förväntas kosta ungefär lika mycket som ett ETIAS, som är 7 euro (6,15 pund). Detta har dock ännu inte bekräftats.

Om inga oförutsedda problem eller systemfel uppstår kommer UK ETA att införas i hela världen fram till 2024 innan det blir ett obligatoriskt krav i slutet av året.

Undantag från regeln

Det finns (eller kommer att finnas) mycket få undantag från Förenade kungarikets ETA-mandat. Länder och territorier vars medborgare inte behöver ett ETA i Storbritannien är

  • England
  • Skottland
  • Wales
  • Nordirland
  • Republiken Irland

Republiken Irland är undantagen från kravet på ETA i Förenade kungariket eftersom Förenade kungariket och Irland har ett gemensamt reseområde (CTA) sedan ett antal år tillbaka. Enligt detta avtal har irländska och brittiska medborgare rätt att resa fritt, arbeta och bosätta sig i båda jurisdiktionerna. CTA gäller också för kronbesittningarna Isle of Man, Jersey och Guernsey.

Förutom innehavare av brittiska eller irländska pass är de enda undantagen från det brittiska ETA-systemet invånare i ett brittiskt land som har beviljats ”settled status” eller har officiellt tillstånd att studera, arbeta eller bo i Storbritannien.