UK Scrutiny Committee granskar EU:s gränsförändringar

| november 15, 2023
Förändringar i gränserna mellan Storbritannien och EU

Storbritanniens European Scrutiny Committee har meddelat att man kommer att inleda en grundlig undersökning av Europeiska unionens (EU) föreslagna system för in- och utresa (EES), som ska reformera gränsförvaltningen för resenärer som reser in i och ut ur Schengenområdet. Systemet syftar till att modernisera gränskontrollerna genom att ersätta den traditionella metoden att stämpla pass med ett automatiserat IT-system.

Med den potentiella lanseringen hösten 2024 undersöker kommittén nu vilka konsekvenser dessa system kan få för de brittiska gränserna och verksamheten i hamnarna, särskilt de som genomför ”juxtapositionerade” kontroller.

Påverkan på Förenade kungarikets gränser och verksamhet

EES är utformat för att förbättra säkerheten och genomförandet av politiken inom Schengenområdet, men dess införande har väckt betydande oro bland brittiska gränsmyndigheter och operatörer.

Sir William Cash, ordförande för European Scrutiny Committee, betonade att det är bråttom att undersöka konsekvenserna för brittiska hamnar och resenärer efter alarmerande feedback från hamnoperatörer om förväntade störningar, särskilt för transporter över kanalen.

Oförmågan att förhandsregistrera sig för EES på distans är en nyckelfråga, eftersom det kan leda till logistiska utmaningar i brittiska hamnar som Dover och Folkestone, som utför gränskontroller för EU på brittisk mark.

Potentiella störningar vid juxtaponerade kontrollplatser

I hamnar med parallella kontroller förväntas EES medföra betydande omvälvningar, vilket väcker oro inom kommittén. Resenärer kan behöva lämna sina fordon för att genomgå de nödvändiga kontrollerna, vilket kan leda till betydande förseningar.

Kommittén förespråkar, vilket lyfts fram av Sir Cash, att bevis från experter läggs fram för att förstå och hantera de utmaningar som den europeiska sysselsättningsstrategin innebär, särskilt vid London St Pancras International, Folkestone och Dover.

Att förstå den europeiska sysselsättningsstrategin och Call for Evidence

Under de senaste 15 åren har EU:s planer för den europeiska sysselsättningsstrategin utvecklats, med ursprungliga förslag som går tillbaka till februari 2008. Utmaningar som försenar genomförandet, som ursprungligen var planerat till 2022, är under granskning.

Kommittén undersöker effekterna på reseupplevelsen för medborgare utanför EU och undersöker om distansregistrering för EES bör tillåtas, särskilt för länder med jämförbara säkerhetsstandarder som EU. Tidsfristen för inlämnande av skriftlig bevisning är satt till kl. 17.00 den 12 januari.

Utredningen fördjupar sig också i de bredare konsekvenserna av nya elektroniska resesystem, inklusive EU:s kommande europeiska system för reseuppgifter och resetillstånd (ETIAS) och Storbritanniens system för elektroniska resetillstånd. Frågor som rör dessa systems driftskompatibilitet och deras inverkan på resenärer och operatörer är av särskilt intresse för kommittén.

Den europeiska granskningskommitténs roll

European Scrutiny Committee, ett underhusutskott, spelar en avgörande roll när det gäller att bedöma EU-dokument utifrån deras rättsliga och/eller politiska betydelse, särskilt de som är relevanta för Nordirlandsprotokollet i utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.

Med regelbundna möten och utredningar om relationerna mellan Storbritannien och EU är utskottet en nyckelspelare när det gäller att navigera i dynamiken efter Brexit och se till att Storbritanniens intressen företräds och skyddas.

Besökare från EU och EES utveckling

Det förestående genomförandet av EU:s EES innebär en betydande förändring av hur besökare, inklusive de från Schengenområdet, kommer att uppleva gränsförvaltningen. Denna förändring är särskilt relevant för resenärer som omfattas av ETIAS-ordningen.

För turister och korttidsbesökare utlovar EES förenklad inresa men kräver också striktare efterlevnad av viseringstider och rörlighet inom Schengenområdet. Systemets inverkan sträcker sig till ett bredare spektrum av långvariga besökare, till exempel familjer som flyttar, investerare, digitala nomader och studenter. Dessa grupper måste navigera i ett nytt landskap där deras rörelser registreras och granskas mer noggrant, vilket kan påverka beslut om förlängda vistelser eller upprepade inresor.

Den europeiska sysselsättningsstrategin kan också påverka besluten hos dem som överväger EU som destination för studier, arbete eller investeringar, med tanke på den ökade övervakningen och spårningen av uppgifter.

EU:s invandringspolitik under EES-eran

Införandet av EES är ett avgörande ögonblick för EU:s invandringspolitik och signalerar en övergång till mer teknikdrivna och datacentrerade strategier. Denna förändring har djupgående konsekvenser för den bredare ramen för invandring och kan omforma hur EU hanterar inte bara kortvariga besök enligt Etias/Schengenvisumet utan även långvarig invandring.

Genom att digitalisera in- och utreseuppgifter vill EU förbättra säkerheten och genomförandet av politiken, vilket kan leda till strängare granskning av invandringsansökningar och förnyelser. Den europeiska sysselsättningsstrategin skulle kunna fungera som en katalysator för medlemsländerna att ompröva sin invandringspolitik, särskilt när det gäller att hantera balansen mellan säkerhetsintressen och behovet av talanger och investeringar. Denna omvärdering kan leda till en mer nyanserad politik som tar hänsyn till behoven hos olika grupper som entreprenörer, kvalificerade yrkesutövare och flyktingar.

De uppgifter som samlas in genom EES kan också ligga till grund för framtida politiska förändringar, så att EU:s invandringsregler blir mer anpassningsbara till nya globala trender och utmaningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *