En av Europeiska unionens (EU) ambassadörer i Storbritannien föreslog nyligen att Storbritannien skulle lätta på sina gränser för att förbättra relationerna med EU.
Miguel Berger, Tysklands ambassadör i Storbritannien, sade att lättnader i gränsrestriktionerna avsevärt kommer att förbättra handels- och säkerhetsbanden med EU.
”Vi tycker att vi ska leta efter områden som ligger i det gemensamma intresset”, sade han till Politico, enligt en rapport från The Daily Mail.
Han föreslog en arbetstitel på säkerhets- och samarbetsavtalet för ett nytt fördrag och ett avtal om ungdomars rörlighet mellan Storbritannien och EU.
Ett avtal om rörlighet för ungdomar kommer att göra det möjligt för ungdomar och vissa yrkesverksamma att röra sig friare mellan Storbritannien och EU.
Bergers kommentarer kommer efter att Storbritanniens premiärminister Keir Starmer sagt att han vill återställa EU:s relationer.
Storbritanniens nummer 10 sade att han stöder närmare band till EU och vill omförhandla delar av brexitavtalet.
Avtal mellan Storbritannien och EU om ungdomars rörlighet
Ambassadör Berger medgav att Berlin ville ha ett bredare avtal om EU-relationer än det som Starmer föreslog.
Han betonade att EU kommer att prioritera ökad rörelsefrihet, särskilt för unga människor.
Bergers förslag om att lätta på de brittiska gränsrestriktionerna skulle inte ge samma fria rörlighet som när Storbritannien var en del av EU.
”Jag tror att det är mycket viktigt att folk förstår att detta inte har något att göra med migrationsärendet”, insisterade ambassadören.
Han tillade: ”Människor kommer hit för att studera, arbeta, praktisera och så vidare, och sedan åker de härifrån. Så det här handlar inte om migration.”
Berger sade att han skulle vilja ”se mer framsteg” för ungdomars rörelsefrihet.
Detta omfattar ämnen som ett mobilitetsprogram för ungdomar, Erasmusprogrammet, skolresor, ungdomsutbyten och visumkostnader.
Ett avtal om ungdomars rörlighet och ett återinträde i Erasmusprogrammet skulle gynna ungdomar och stärka kulturella och utbildningsmässiga band.
Lättnader i visumkostnader och visumförfaranden för skolresor, praktikplatser och ungdomsutbyten skulle också kunna förbättra den dagliga rörligheten för unga människor.
Storbritanniens hållning i EU-frågor
Premiärminister Keir Starmer har som mål att återställa relationerna med EU och främja närmare ekonomiska band med unionen.
Detta inkluderar omförhandling av Brexit-avtal, särskilt inom jordbruk, kemikalier och yrkeskvalifikationer.
Under ett europeiskt toppmöte på Blenheim Palace nyligen uttryckte Starmer sitt engagemang för att återupprätta förtroendet hos EU:s ledare.
Han sade: ”Vi vill vara en vän och partner till Europa och ha ett nära samarbete kring säkerhet, handel och andra områden av ömsesidigt intresse.”
Storbritanniens premiärminister klargjorde dock att landet inte kommer att återinträda i EU:s inre marknad eller tullunion.
Hans regering betonade också att det inte skulle bli någon återgång till fri rörlighet mellan Storbritannien och EU.
Istället lutar den brittiska regeringen åt individuella avtal om ungdomars rörlighet med enskilda EU-länder istället för ett EU-omfattande avtal.
Oro och kritik mot förbättrade relationer med EU
Starmers inställning till omförhandlingarna om Brexit och hans vilja att samarbeta med EU:s ledare signalerar en potentiell förändring i EU:s relationer.
EU har å sin sida lagt fram en lista med krav som Storbritannien måste ta itu med för att förbättra relationerna efter brexit.
Detta omfattar främst Storbritanniens efterlevnad av utträdesavtalet och upprätthållandet av rättigheterna för de EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien.
Ett annat viktigt krav är ett övergripande avtal om ungdomars rörlighet för alla EU-medlemsstater och lägre visumkostnader för deltagande ungdomar.
Bryssel vill också se till att Nordirlandsprotokollet och handelspolitiken för säker transport av varor och husdjur efterlevs.
Enligt en färsk rapport ska den brittiska regeringen ompröva sitt beslut att avvisa EU:s förslag om rörlighet för unga.
Den brittiska regeringen har dock sedan dess avfärdat historien.
Man måste dock väga fördelarna med närmare band till EU mot de politiska och sociala konsekvenserna av sina krav.
Kritiker menar att vissa EU-krav kan underminera Storbritanniens kontroll över sina gränser, en nyckelfråga under Brexit-kampanjen.
De är rädda för att lättnader i restriktionerna kan leda till ökad migration och en återgång till ett beroende av EU:s lagar och domare.
Vissa kritiker hävdade också att en anslutning till EU:s inre marknad skulle kunna leda till att Storbritannien återigen skulle omfattas av EU:s lagar och regler.