När unga britter får fler chanser att lära sig och uppleva livet i andra länder, så får även unga människor i partnerländerna det.
Den brittiska regeringens planerade utvidgning av de framgångsrika befintliga programmen för rörlighet för unga (YMS) har trätt i kraft den 31 januari 2024.
Ömsesidiga avtal med Australien, Kanada, Japan och Sydkorea har alla ökat de årliga deltagarkvoterna för det utökade YMS-programmet.
Detta inkluderar också att utvidga åldersintervallet så att fler unga människor kan kvalificera sig och få viktig livserfarenhet utomlands.
Nya ömsesidiga rörlighetsprogram för ungdomar med Andorra och Uruguay har också trätt i kraft för personer mellan 18 och 30 år.
”Vi är alltid stolta över att välkomna unga människor att uppleva livet i Storbritannien och stärka de nära banden mellan de deltagande partnerländerna”, sade Tom Pursglove MP, minister för laglig migration och gränsen, i ett uttalande.
Han tillade att tusentals unga britter på liknande sätt ”gör livsförändrande resor varje år genom dessa program.”
Utvidgning av Förenade kungarikets program för rörlighet för ungdomar
Den brittiska regeringen har inlett sina utökade utbytesprogram för ungdomar med andra länder, vilket beskrivs i höstuttalandet 2023.
År 2023 meddelade regeringen att ömsesidiga YMS-avtal för australiska och kanadensiska ungdomsmedborgare kommer att öka med 7.000.
Det utvidgade också stödberättigandet och vistelsens längd för deltagare från de två länderna och Nya Zeeland.
Deltagare från Australien, Kanada och Nya Zeeland kan nu förlänga sina YMS-visum med ett år efter att tvåårsperioden löpt ut.
YMS-viseringarna kommer att öka med 9 100 genom förbättrade avtal med Japan och Sydkorea.
Från att ha haft 1 500 platser kan Japan och Storbritannien nu utfärda upp till 6 000 YMS- eller working holiday-visum per år.
Å andra sidan kommer YMS-kvoten för Storbritannien och Sydkorea att öka från 1 000 till 5 000 deltagare varje år.
Till skillnad från tidigare kommer unga medborgare från Japan och Sydkorea inte längre att behöva delta i en omröstning innan de ansöker om YMS-visum.
Storbritanniens nya ömsesidiga avtal med Andorra och Uruguay ger ytterligare 600 placeringar per år i det utökade YMS-programmet.
Det erbjuder 100 platser för ungdomar från Andorra och 500 platser för ungdomar från Uruguay att komma till Storbritannien för en maximal vistelse på upp till 2 år.
Vad är Storbritanniens program för rörlighet för unga?
YMS-visumet ger unga människor möjlighet att bo och arbeta i Storbritannien i upp till två år utan sponsring från en arbetsgivare.
Motsvarigheten till Storbritanniens rörlighetsprogram för ungdomar är arbetssemestervisumet från partnerländerna.
Båda programmen syftar till att stärka relationerna mellan partnerländerna genom att låta unga människor utforska olika kulturer och samhällen.
”Att resa, arbeta och bo utomlands kan vara en underbar och oerhört värdefull erfarenhet”, säger Pursglove.
Arrangemangen är kvotbaserade och ömsesidiga, så de påverkar inte antalet nettomigranter eller sätter press på offentliga tjänster.
Deltagare i båda programmen får arbeta under vistelsen för att täcka sina utgifter, men YMS- och Working Holiday-visum är inte avsedda för personer som i första hand söker arbete.
De kan inte heller ta med sig familj eller anhöriga enligt YMS eller working holiday-visum.
De kan dock bara ansluta sig till YMS-deltagarna i Storbritannien om de ansöker om och får ett separat visum.
YMS och working holiday-visum är inte vägar till bosättning i Storbritannien eller partnerländer.
Ett framtida rörlighetsprogram för ungdomar med EU
Londons borgmästare Sadiq Khan uttryckte nyligen sin önskan om att Storbritannien ska ha ett avtal med Europeiska unionen (EU) om ett mobilitetsprogram för ungdomar.
Han tillade att unga brittiska medborgare bör ha fri rörlighet i EU efter att Storbritannien lämnat blocket.
Brexit innebar också att Storbritannien fick dra tillbaka sitt deltagande i EU:s Erasmus+-program för stöd till utbildning, ungdom och idrott.
Precis som YMS erbjuder programmet möjligheter för unga människor att resa och få arbetslivserfarenhet, studera eller utbilda sig i ett annat land.
Ungdomar kan delta i programmet under allt från två dagar till ett år, beroende på vilken typ av projekt de väljer.
Borgmästare Khan sa att ett mobilitetsprogram för ungdomar skulle gynna London, liksom Storbritannien, ekonomiskt, kulturellt och socialt.
Idén om ett mobilitetsprogram för unga med EU efter brexit har lagts fram i juli 2023.
Det brittiska inrikesministeriet sade att man undersöker idén om ett mobilitetsprogram för ungdomar med EU:s medlemsländer.