Storbritannien och Tyskland undertecknar viktigt avtal om bekämpning av människosmuggling

| december 20, 2024
Storbritannien och Tyskland undertecknar viktigt avtal om bekämpning av människosmuggling
Bild med tillstånd av UK Home Office, CC BY 2.0, via Flickr

Storbritannien och Tyskland har gått samman i en ny djärv insats för att stoppa människosmuggling.

Denna illegala handel äventyrar liv när kriminella utnyttjar sårbara migranter och tjänar pengar på farliga övergångar.

Båda länderna har kommit överens om att täppa till kryphål i lagstiftningen, störa smugglingsnätverk och förbättra samarbetet mellan brottsbekämpande myndigheter.

Avtalet, som bland annat innebär att Tyskland åtar sig att reformera sin lagstiftning, ses som ett avgörande steg i kampen mot denna gränsöverskridande fråga.

Varför Tysklands lag behövde reformeras

En viktig del av avtalet handlar om en lucka i tysk lagstiftning som har gjort det möjligt för smugglare att verka relativt ostraffat.

För närvarande är det inte uttryckligen olagligt enligt tysk lag att hjälpa till med människosmuggling till länder utanför Europeiska unionen (EU), som Storbritannien.

Detta kryphål har utnyttjats av smugglingsnätverk för att planera operationer och lagra utrustning, till exempel småbåtar, i Tyskland.

Enligt den nya planen kommer Tyskland att ändra sina lagar för att kriminalisera sådana aktiviteter.

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser betonade vikten av dessa förändringar i ett pressmeddelande.

”Många av dessa brott planeras i Tyskland. Tillsammans motarbetar vi nu denna skrupelfria verksamhet med ännu större beslutsamhet”, sade hon.

Storbritanniens inrikesminister Yvette Cooper kallade Tysklands lagreform för ett avgörande steg för att komma åt smugglingen av migranter.

”Vår nya gemensamma handlingsplan kommer att leda till ett stärkt partnerskap med Tyskland, öka vår respektive gränssäkerhet när vi arbetar för att åtgärda fundamenten och i slutändan rädda liv”, sade hon.

Faran med människosmuggling

Människosmuggling bryter inte bara mot immigrationslagarna utan innebär också en allvarlig risk för människors liv.

Fler än 70 migranter har dött när de försökt korsa Engelska kanalen under 2024, ofta i överfulla och instabila båtar som smugglare tillhandahållit.

Dessa överfarter sker vanligtvis på natten och i farligt väder, vilket innebär att migranterna riskerar att råka ut för olyckor, hypotermi och drunkning.

Kriminella nätverk utnyttjar detta lidande genom att ta ut överdrivna avgifter av migranterna och utsätta dem för omänskliga förhållanden.

Många migranter är desperata efter säkerhet eller bättre möjligheter, men deras hopp utnyttjas av gäng som enbart drivs av vinstintresse.

Den brittisk-tyska planen för att bekämpa människosmugglare

Storbritannien och Tyskland undertecknar viktigt avtal om bekämpning av människosmuggling
Bild med tillstånd av Karlheinz Pape via Pixabay

Det brittisk-tyska avtalet fokuserar på att avveckla smugglarligornas affärsmodell, främst med inriktning på de vinster de har gjort.

De två länderna kommer att arbeta tillsammans för att spåra och beslagta tillgångar som är kopplade till smugglingsverksamhet.

Ett annat kritiskt område är att ta itu med innehåll på nätet som främjar olagliga överfarter.

Smugglarligor använder i allt högre grad sociala medier för att marknadsföra sina tjänster och rekrytera kunder.

Även om detaljerna i planen ännu inte är klara, har båda länderna för avsikt att dela med sig av expertis och resurser för att snabbt kunna ta bort sådant innehåll.

Avtalet lyfter också fram gränsöverskridande underrättelseutbyte och närmare samarbete med Europol och Frontex, EU:s byrå för gränssäkerhet.

Storbritannien och Tyskland hoppas kunna spåra och störa smugglingsnätverk mer effektivt genom att slå samman resurser och dela information.

Kan detta vara en modell för Europa?

Förra månaden betonade premiärminister Sir Kier Starmer vid Europeiska politiska gemenskapen i Ungern att internationellt samarbete är avgörande för att avveckla smugglingsnätverk i hela Europa.

Storbritannien har redan befintliga partnerskap med vissa europeiska länder, till exempel Frankrike och Belgien.

Den brittisk-tyska planen innehåller dock unika element, såsom Tysklands åtagande att reformera lagstiftningen och fokusera på finansiell störning.

Detta är det första avtalet i sitt slag mellan de två länderna, där National Crime Agency (NCA) redan stöder viktiga internationella operationer.

Den 2 december ledde en gemensam brittisk-tysk utredning till att en misstänkt smugglare greps i Leicester.

Tidigare denna månad bistod NCA-agenter också en tysk operation mot en irakisk smugglarliga.

Detta har resulterat i 13 arresteringar och beslagtagande av 21 båtar, motorer, flytvästar, pumpar och kontanter.

Avtalet stärker Storbritanniens insatser för att bekämpa smugglarligor, bland annat genom inrättandet av Border Security Command (BSC).

Partnerskapet mellan Storbritannien och Tyskland återspeglar en växande insikt i hela Europa om att migrationsutmaningarna kräver samordnade internationella åtgärder.

Avtalet kan inspirera till liknande samarbeten mellan andra länder som står inför irreguljär migration.

Vad händer härnäst i kampen mot människosmuggling?

Storbritannien och Tyskland undertecknar viktigt avtal om bekämpning av människosmuggling
Bild med tillstånd av RGY23 via Pixabay

Tysklands rättsliga reformer måste passera genom lagstiftningsprocessen innan de kan träda i kraft.

Under tiden planerar de båda länderna att förstärka de gemensamma insatserna för att slå ner på smugglingsaktiviteterna.

Detta kommer att omfatta samordnade tillslag, övervakning av smugglingsrutter och större granskning av finansiella transaktioner kopplade till dessa kriminella nätverk.

Långsiktiga lösningar kommer också att kräva att man tar itu med de grundläggande orsakerna till migration, såsom fattigdom, politisk instabilitet och konflikter i migranternas hemländer.

Experterna är överens om att det är viktigt att ta itu med dessa frågor för att minska efterfrågan på smugglingstjänster.

Både Storbritannien och Tyskland har uttryckt sitt engagemang för dessa bredare insatser samtidigt som de ser till att deras omedelbara prioriteringar uppfylls.

Den gemensamma handlingsplanen mellan Storbritannien och Tyskland är en viktig milstolpe i kampen mot människosmuggling.

Även om utmaningar kvarstår visar detta avtal på kraften i samarbete för att ta itu med en av dagens mest angelägna globala frågor.