Storbritannien lovar hårdare regler för arbetsvisum för att minska nettomigrationen och minska beroendet av utländsk arbetskraft

| oktober 4, 2024
Storbritannien lovar hårdare regler för arbetsvisum för att minska nettomigrationen och minska beroendet av utländsk arbetskraft
Bild med tillstånd av Freepik

Storbritanniens regering presenterade nya åtgärder för att minska nettomigrationen och landets beroende av utländsk arbetskraft.

En av de nya åtgärderna syftar till att tillämpa striktare regler för arbetsvisum och straffa företag som bryter mot dem.

Den andra handlar om att utöka rollen för Migration Advisory Committee (MAC) för att identifiera sektorer med betydande kompetensbrister.

Dessa två nya åtgärder ligger i linje med planerna på att koppla migrationspolitiken till kompetens och utbildning hos den lokala arbetskraften.

Dessa, tillsammans med den tidigare administrationens förändringar av invandringsreglerna, kan minska Storbritanniens nettomigration.

Strängare regler för arbetsvisum och hårdare straff för dem som bryter mot reglerna

En av de viktigaste politiska åtgärder som aviserats är en plan för att vidta kraftfullare åtgärder mot företag som bryter mot reglerna för arbetsvisum.

Företag som bryter mot utländska anställningslagar kommer att få strängare påföljder. Detta inkluderar att förlora sponsringslicenser eller rätten att anställa utländska arbetare.

Kraftfullare åtgärder mot dem som bryter mot reglerna för arbetsvisum riktar sig mot företag som betalar löner under de föreskrivna trösklarna eller utnyttjar arbetstagare.

Det kommer också att gälla för återfallsförbrytare och de som inte uppfyller de nödvändiga villkoren för visumsponsring.

Den nya åtgärden är en del av ett bredare angrepp på företag som missbrukar invandringssystemet.

Inrikesministeriet har ökat antalet inspektioner. Det kan också upphäva eller återkalla sponsringslicenser för arbetsgivare som utnyttjar migrerande arbetstagare eller missbrukar visumreglerna.

Regeringen kommer inte att tolerera att företag utnyttjar systemet på bekostnad av brittiska arbetstagare.

Storbritannien lovar hårdare regler för arbetsvisum för att minska nettomigrationen och minska beroendet av utländsk arbetskraft
Bild med tillstånd av Freepik

En annan viktig del av regeringens plan är att utöka MAC:s roll, som har gett råd till regeringen om arbetsmarknadens behov.

Den nya åtgärden ger kommittén i uppdrag att identifiera sektorer som är starkt beroende av utländsk arbetskraft på grund av lokala kompetensbrister.

Syftet är att minska beroendet av utländsk arbetskraft genom att uppmuntra dessa sektorer att investera mer i utbildning av lokala talanger.

MAC kommer att tillhandahålla årliga rapporter som visar vilka branscher som behöver fokusera på att utbilda och anställa lokal arbetskraft.

Home Office hade bett MAC att undersöka sektorerna för informationsteknik (IT), hälsovård och ingenjörsvetenskap.

Dessa branscher använder sig traditionellt av internationell rekrytering för att fylla vakanser.

De årliga rapporterna bör uppmuntra företagen att åtgärda bristen på arbetskraft och förbättra kompetensutbildningen.

Det kommer att bidra till att minska behovet av utländsk arbetskraft och säkerställa att brittiska arbetstagare kan fylla roller i kritiska branscher.

Koppling mellan minskad nettomigration och lokal kompetensutveckling

Dessa nya åtgärder ligger i linje med den brittiska regeringens planer på att nära koppla migrationspolitiken till kompetens och bredare arbetsmarknadsstrategier.

Detta tillvägagångssätt säkerställer att sektorer som har svårt att hitta arbetskraft kan investera i lokala talanger istället för att förlita sig på utländsk arbetskraft.

Som en del av detta arbete har Home Office satt upp flera regeringsdepartement att arbeta tillsammans.

Detta inkluderar MAC:s nya roll och dess samarbete med Department for Work and Pensions, Industrial Council och det nybildade Skills England.

Deras mål är att se till att migration inte används som en snabb lösning på kompetensbrister, utan att man i stället fokuserar på att utbilda brittiska arbetstagare.

Genom att erbjuda fler möjligheter till yrkesutbildning och karriärutveckling kan brittiska arbetstagare bli mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.

I sitt brev till MAC erkände Storbritanniens inrikesminister Yvette Cooper de bidrag som migrerande arbetstagare i Storbritannien har bidragit med.

Hon betonade dock att landets migrationssystem ”måste hanteras och kontrolleras”.

”De nuvarande höga nivåerna av internationell rekrytering återspeglar svagheter på arbetsmarknaden, inklusive ihållande kompetensbrister i Storbritannien”, skrev Cooper.

Säkerställa att de nya reglerna för arbetsvisum tillämpas på ett rättvist sätt

Storbritannien lovar hårdare regler för arbetsvisum för att minska nettomigrationen och minska beroendet av utländsk arbetskraft
Bild med tillstånd av Lifestylememory via Freepik

Storbritanniens premiärminister Sir Keir Starmer höll med om detta och lovade att minska nettomigrationen och landets beroende av den.

”Jag har aldrig tyckt att vi ska vara avslappnade när det gäller vissa sektorer som importerar arbetskraft”, sa han under sitt första tal på partikongressen.

Starmer tillade: ”Det finns miljontals unga människor, ambitiösa och mycket begåvade, som är desperata efter att arbeta och bidra till sitt samhälle.”

Premiärministern sa att det finns bevis för att lärlingsplatserna minskar samtidigt som visumansökningarna ökar. ”Vi kommer att ta i med hårdhandskarna”, betonade Starmer.

Han försäkrade dock att det aggressiva tillslaget mot personer som bryter mot reglerna för arbetsvisum inte har för avsikt att lamslå företag som anställer utländsk arbetskraft.

No. 10 förväntar sig dock att arbetsgivarna ska arbeta med regeringen och investera i att bygga upp en kompetensstrategi och utbildning.

Detta säkerställer att den lokala arbetskraften eller personer som redan befinner sig i Storbritannien i allt högre grad kan fylla jobb inom bygg, sjukvård, IT och andra sektorer.

”Jag tänker inte hugga av dig benen genom att säga att du inte kan få de arbetare du behöver nu”, sa Starmer enligt The Times.

Han tillade: ”Men jag tänker inte tolerera det här år efter år efter år. Så vi måste arbeta på det här tillsammans.”

Den brittiska regeringens budskap är tydligt: näringslivet måste investera i lokala talanger, och företag som inte följer reglerna kommer att drabbas av allvarliga konsekvenser.

Denna strategi tar hänsyn till allmänhetens oro över det ökande antalet migranter och balanserar arbetsmarknadens behov med en rättvis invandringspolitik.

Storbritannien strävar efter att utveckla den lokala arbetskraften för att skapa en mer hållbar arbetsmarknad och minska den långsiktiga migrationen.