Passinnehavare i brittiska utomeuropeiska territorier läggs till ETA-undantaget

| april 5, 2024
Passinnehavare i brittiska utomeuropeiska territorier läggs till ETA-undantaget

Den brittiska regeringen uppdaterade sin vägledning för elektroniska resetillstånd (ETA) för att lägga till ytterligare ett undantag från det nya systemet.

Från och med den 4 april 2024 kommer personer med pass från British Overseas Territory (BOT) inte att behöva ansöka om ETA innan de reser till Storbritannien.

Innehavare av BOT-pass behöver bara visa upp sina giltiga pass och andra identitetshandlingar för att bekräfta sin ETA-befrielse.

Om innehavare av BOT-pass inte omfattades av ETA-undantaget, skulle endast innehavare av BOT-pass med brittiska medborgarpass vara undantagna från ETA.

Andra undantag från ETA-systemet förutom brittiska medborgare är personer med irländska pass, brittiska visum och invandrarstatus.

Icke-irländare som är lagligen bosatta i Republiken Irland är undantagna från ETA-systemet endast om de uppfyller två andra villkor.

De får inte heller behöva visum för att resa in i Storbritannien och kommer att resa till Storbritannien via det gemensamma reseområdet (CTA).

CTA består av Storbritannien, Republiken Irland och kronbesittningarna Guernsey, Jersey och Isle of Man.

ETA kommer att vara obligatoriskt för resenärer som inte behöver visum för att besöka Storbritannien för korta resor på upp till sex månader.

Visumbefriade medborgare behöver en ETA innan de reser till Storbritannien för fritid, affärer, studier och transitering.

För närvarande är det bara resenärer från Bahrain, Jordanien, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (UAE) som behöver ett ETA för att besöka Storbritannien.

Den brittiska regeringen planerar att införa ETA på grundval av nationalitet under 2024. Detta inkluderar Europeiska unionen och amerikanska medborgare.

Vad är brittiska utomeuropeiska territorier?

British Overseas Territories (BOT) är unika territorier under Storbritanniens överhöghet, men ändå skilda från själva Storbritannien.

I likhet med kronbesittningarna ansvarar den brittiska regeringen för territoriernas försvar och internationella angelägenheter.

Varje territorium har dock sin egen regering med varierande grad av autonomi.

Det finns 14 brittiska utomeuropeiska territorier i världen med en sammanlagd befolkning på 270.00.

Tio BOTS är hem för bosatta brittiska medborgare.

Dessa inkluderar Ascension, St Helena och Tristan da Cunha, Monserrat, Brittiska Jungfruöarna, Pitcairn, Anguilla, Caymanöarna, Turks- och Caicosöarna, Bermuda, Falklandsöarna och Gibraltar.

Andra BOT:er är endast hem för forskare eller militär personal.

Dessa är det brittiska territoriet i Indiska oceanen, Akrotiri och Dhekelia, Sydgeorgien och Sydsandwichöarna samt det brittiska territoriet i Antarktis.

Brittiska medborgare har inte automatiskt rätt att bo permanent i BOT. De måste först ansöka om visum.

Brittiska medborgare och medborgare i brittiska utomeuropeiska territorier

Det finns olika kategorier av brittiska medborgare och alla har inte samma rättigheter. Brittiska medborgare inkluderar:

  • Brittiska medborgare
  • Medborgare i brittiska utomeuropeiska territorier
  • Brittiska medborgare i utomeuropeiska länder
  • Brittiska ämnen
  • Brittiska medborgare (utomeuropeiska)
  • Brittiska skyddade personer

Medborgare i British Overseas Territory (BOTC) är brittiska medborgare men har inte samma rättigheter som brittiska medborgare.

I synnerhet har BOTCs inte automatisk rätt att vistas eller arbeta i Storbritannien.

Enligt British Overseas Territories Act från 2002 omfattas BOTC som inte har brittiska medborgarskapspass eller som inte kan bevisa sitt brittiska medborgarskap av immigrationskontroll vid ankomsten till Storbritannien.

Innehavare av BOTC-pass behöver inget visum för att göra korta besök i Storbritannien i upp till sex månader

De behöver dock ett lämpligt visum för att bo eller arbeta i Storbritannien.

BOTC:er som också är brittiska medborgare uppmuntras att ansöka om ett brittiskt pass för att arbeta och studera i Storbritannien.

De kan också ansöka om ett intyg om rätt till uppehållsrätt för att visa sin status för de behöriga myndigheterna.

Tidigare rapporter från brittiska utomeuropeiska territorier om UK ETA

Flera lokala nyhetsbyråer i brittiska utomeuropeiska territorier har tidigare rapporterat om sina medborgares ETA-undantag.

ETA-undantaget för brittiska utomeuropeiska territorier har dock inte angetts på regeringens ETA-vägledningssida förrän nu.

Bermudas ekonomi- och arbetsmarknadsministerium uppgav i december 2023 att dess medborgare är undantagna från ETA, vilket rapporterades av The Royal Gazette.

I september 2023 meddelade Caymanöarnas guvernör Jane Owen att innehavare av BOTC-pass skulle undantas från ETA-kravet, enligt Cayman News Service.

”När BOTC besöker Storbritannien kommer de som nu att kunna resa på grundval av sitt BOTC-pass utan att behöva ansöka om förhandstillstånd i form av ett ETA”, sade Owen.

Montserrats regering offentliggjorde också ett liknande tillkännagivande i november 2023.