Nya lagar mot missbruk av visum för vårdpersonal i Storbritannien träder i kraft

| mars 13, 2024
Nya lagar mot missbruk av visum för vårdpersonal träder i kraft

Den brittiska regeringen har infört nya lagar för att bekämpa missbruk av visum för vårdpersonal och drastiskt minska nettomigrationen.

Från och med den 11 mars 2024 får vårdpersonal inte längre ta med sig sina familjer till Storbritannien.

Dessutom måste vårdgivare i England registrera sig hos Care Quality Commission (CQC) för att kunna sponsra migranter som kommer till Storbritannien.

CQC övervakar och reglerar alla vård- och omsorgstjänster i England.

Den säkerställer kvaliteten och säkerheten i den vård som ges på sjukhus, hos tandläkare, i ambulanser, på vårdhem och till och med i människors hem.

Kommissionen hjälper också till att stävja och förhindra utnyttjande av arbetstagare och övergrepp inom sektorn.

I ett pressmeddelande sade Storbritanniens inrikesminister James Cleverly att det är ”varken rätt eller rättvist” att låta missbruk av visum för vårdpersonal fortsätta.

Regeringen avslöjade att vårdpersonal har erbjudits visum under falska förespeglingar för jobb som ”helt enkelt inte existerar”.

De får också ”betalt långt under den minimilön som krävs för deras arbete, vilket utnyttjar dem samtidigt som brittiska arbetare underprissätts”.

”Vårdpersonal gör en otrolig insats för vårt samhälle genom att ta hand om våra nära och kära när de behöver det”, sa Cleverly.

Han tillade: ”Men vi kan inte rättfärdiga passivitet inför uppenbara övergrepp, manipulation av vårt invandringssystem och ohållbara migrationssiffror.”

De nya lagarna skyddar brittiska arbetstagare samtidigt som de säkerställer att ”de allra bästa internationella talangerna kan arbeta och studera” i Storbritannien.

Förändringarna av visumvägen för vårdpersonal tillkännagavs i december 2023. De är en del av en robust plan för att drastiskt minska nettomigrationen med 300 000 personer.

Rekordmånga visum för vård och omsorg utfärdades 2023

För det år som slutar i december 2023 beviljade Storbritannien 616 317 visum till utländska arbetstagare och deras anhöriga.

Av detta antal är 337 240 för sökande av arbetsvisum. Arbetsvisum för hälso- och sjukvård står för nästan hälften av detta, 146 477.

Antalet fördubblades nästan jämfört med föregående år, vilket motsvarar en ökning med 91 procent.

Över 60 procent av de 146 477 visumen för vård- och omsorgsarbete var för ”vårdpersonal och hemvårdare”.

Av de totalt 279 131 visum som utfärdades till anhöriga till utländsk arbetskraft var 203 452 avsedda för familjer till vård- och omsorgspersonal.

Detta innebär att det totala antalet arbetsvisum för vård och omsorg och deras anhöriga uppgår till 349 929.

Det är en betydande ökning jämfört med 63 291 under 2021 och 157 636 under 2022.

Experter vid Migrationsobservatoriet vid Oxfords universitet förklarade att ökningen berodde på allvarlig personalbrist inom vård- och omsorgssektorn.

Efter Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen (EU) var arbetsgivarna tvungna att anpassa sina anställningsrutiner på grund av att den fria rörligheten upphörde.

Övergång till att tillämpa de nya reglerna för visum för vårdpersonal

Sedan de nya reglerna tillkännagavs har regeringen publicerat ytterligare information om övergången till och implementeringen av de nya reglerna för visum för vårdpersonal.

Till att börja med kan vårdpersonal och äldreomsorgspersonal som redan befinner sig i Storbritannien stanna kvar med sina anhöriga.

Det kan de göra när de expanderar, byter arbetsgivare inom sin Standard Occupational Classification (SOC) och bosätter sig.

Vårdpersonal som redan finns i Storbritannien och som ännu inte har tagit med sig anhöriga före regeländringen kommer också att få ta med dem på sin sponsring.

Personer som redan befinner sig i Storbritannien på någon annan väg och som planerar att byta till visum för vård- eller äldreomsorgsarbetare efter den 11 mars kan inte stanna hos eller ta med sina familjer till Storbritannien.

Detta gäller oavsett om personen redan har ett visum som tillåter att anhöriga tas med in i landet eller inte.

Å andra sidan kan vårdgivare som sponsrar arbetstagare i icke-reglerade verksamheter som inte kräver CQC-registrering före regeländringen fortsätta att sponsra dem.

Vårdpersonalen hos dessa vårdgivare kommer också att få förlänga sina visum enligt dessa villkor.

Vårdgivare kan dock inte längre anställa nya arbetstagare för icke-reglerade aktiviteter.

Öka antalet anställda inom socialvården i Storbritannien

Den brittiska regeringen klargjorde att ”invandring inte är den långsiktiga lösningen på behoven inom socialvården, och vårdgivare bör anställa fler brittiska arbetstagare”.

Helen Whately, minister för social omsorg, erkände den utomeuropeiska vårdpersonalens ”ovärderliga bidrag till att ta hand om våra nära och kära”.

”Våra reformer kommer att öka den inhemska arbetskraften och bygga vidare på våra framgångar under det senaste året, då fler människor arbetade inom social omsorg, färre vakanser och lägre personalomsättning”, sade Whately.

Hon tillade: ”Dessa regler ger en mer etisk och hållbar strategi.”

Department for Health and Social Care leder ett program för att reformera, utveckla och stödja den lokala arbetskraften inom social omsorg.

Detta inkluderar den första nationella karriärvägen någonsin för vårdpersonal och en ny ackrediterad vårdkvalifikation för bättre utbildning, tydligare karriärvägar och förbättrade jobbutsikter.

Fler åtgärder för laglig migration kommer att träda i kraft nästa månad och under hela 2024.

Den 4 april avskaffas listan över bristyrken (SOL) och ersätts med en ny lista över invandringslöner (ISL).

Detta följer råd från den oberoende rådgivande kommittén för migration (MAC). Kommittén avslutade sin första granskning av SOL och rekommenderade 21 jobb för den nya ISL.

Den brittiska regeringen betonade att jobb i ISL bör vara kvalificerade roller som det råder brist på, och att ingen sektor bör förlita sig på invandring.

”Att finnas med på listan får inte leda till att lönerna sänks eller att rekryteringen av brittiska arbetstagare försvåras”, heter det i pressmeddelandet.

Från och med den 4 april kommer regeringen dessutom att höja minimilönen för kvalificerad arbetskraft i Storbritannien från 26 200 GBP till 38 700 GBP.

Vård- och omsorgspersonal och arbeten på den nationella löneskalan, såsom lärare, kommer att undantas från höjningen.

Minimiinkomstkravet för familjerelaterade visum kommer också att höjas från £18,600 till £29,000 den 11 april.

I början av 2025 kommer detta att höjas till 38 700 pund, vilket bidrar till att säkerställa att anhöriga som tas med till Storbritannien får ekonomiskt stöd.

Sedan den 1 januari är det förbjudet för innehavare av utvalda studentviseringar att ta med anhöriga till Storbritannien. De får inte heller byta till arbetsvisum innan de har avslutat sina kurser.

Den brittiska regeringen hade också infört en höjning av hälsovårdsavgiften för invandrare i februari 2024.